≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
affärsporträtt-vid-vitt-bord-med-en-blixt-Profoto-B1-Deep-Umbrella

I samband med en konferens (alltid ett smart tillfälle att fotografera medarbetare om de är svåra att samla annars) fotograferade jag för ett stort företag, och i schemat när det fanns luckor klämde vi in några enkla affärsporträtt för de som ville ha till LinkedIn och dylikt.

Då schemat för det konferensrum jag hade som fotostudio även innehåll annat valde jag enklast möjliga ljussättning så jag kunde packa undan och sätta upp den tillfälliga fotostudion utan problem att få det lika varje gång.

bts-en-blixt-affärsporträtt-arlanda-konferens-bord-Profoto-B1-Deep-Umbrella-Large

Bordet där jag satte mina modeller var på samma plats under hela evenemanget, så det behövde jag aldrig oroa mig för, men för övriga delar i ”scenen” markerade jag med silvertejp på golvet för att veta var stativen skulle stå.

bts-Profoto-B1-Deep-Umbrella-Large-White-porträtt-sittande

En enkel pappersskiss där jag hade gjort små notiser om höjd och effekt på blixten underlättade att snabbt kunna sätta upp allt igen.

Nu har jag varit i exakt samma lokal ett par gånger och fotograferat, så anteckningarna med hur många fot (mina fötter alltså) det är från bordet till väggen och hur respektive sak förhåller sig till riktmärken i rummet räcker rätt bra.

Att personerna satt vid ett vitt bord underlättade vid ljussättningen då det blev en så bra upplättning att det bara krävdes en blixt för att det skulle bli fint porträttljus.

Anledningen till att jag skriver detta inlägg, förutom för att visa upp ett ovanligt glatt affärsporträtt jag gillar, är att denna metod är smart att tänka på varje gång man fotograferar.

Jag kan inte ens räkna hur många gånger som det någonstans under en fotografering dyker upp en fråga om jag kan komplettera med ett porträtt till i samma stil som gjorts tidigare. Har man enkla anteckningar om hur man gjorde tillsammans med någon mobilbild över uppställningen är det lätt att återskapa.

Det tar kanske en minut att göra detta, och det sparar tid och krångel om frågan skulle dyka upp när man packat ihop den tillfälliga fotostudion. Så varför inte?

(Sen har man också bra material om man vill skriva ett blogginlägg som detta, vilket jag alltid har i bakhuvudet numera.)