≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Studioporträtt av bolagsjurist

studioporträtt-pressbild-bolagsjurist-Profoto-Giant-180-strip-softbox

Jag blev kontaktad av Nina, förmodligen en av världens trevligaste bolagsjurister, som behövde uppdatera hennes pressbilder. En av anledningarna att det behövde ske nu var att hon kommer vara med i en branschtidning och då kan det ju vara bra med ett fint porträtt.

Annars är kanske inte januari den bästa månaden för porträtt, men med bra ljus och en positiv inställning lyckades vi producera många bra bilder, vi plågade oss t om ut i kylan för lite miljöbilder.

ljussättningsdiagram-porträtt-fotostudio-Profoto-Giant-180-strip-softbox

Ljussättning, raster & smal softbox

Det här var inte första porträttet vi tog, inte ens den ursprungliga ljussättningen, då var min nya favorit Profoto Giant 180 huvudljus men till denna fick den kliva tillbaka lite och bli upplättningsljus från högersidan så vi istället kunde fokusera på en 30 x 90 cm softbox (även kallad strip softbox) som fick vara huvudljus, rätt nära Nina, vinklad ganska rakt från vänster till höger.

Bakgrunden är samma gamla vita rundfond, men med ganska låg effekt på den Profoto B1 som jag hade i Giant-reflektorn och ett raster på den smala softboxen blev den mjukt mellangrå.

Diagrammet ovan är lite missvisande, det finns bara liggande variant av softboxar om de ska vara smala och ha raster, men i detta fall står den upp lite högre än huvudhöjd riktad snett nedåt för att få till en lagom skugga under näsan och en lite längre under hakan.

Varje liten vridning påverkar

Det är verkligen inte en ljussättning som passar alla, det här, och kanske ingen man vill göra på alltför stora grupper där alla ska följa samma mönster.

För vrider man (modellen alltså) huvudet bara det minsta lilla förändras jättemycket samtidigt. Det går lätt från fint till osmickrande skuggor på ställen där man kanske inte vill ha skuggor.

Nu hjälper ju det stora upplättningsljuset till ganska bra med att mjuka upp kontrasten, men man ser ändå tydligt var skuggorna hamnar. En mellangrå bakgrund är också tacksamt att kombinera med denna ljussättning så man kan dra ner på kontrasten ytterligare och ändå få till ett tydligt porträtt utan att behöva ha för djupa skuggor.

Behöver du en bolagsjurist kan jag rekommendera en.

2 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.