≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Hitta rätt ljussättning lättare (beta)

ny-webbtjanst-hitta-bra-ljussättning-för-porträtt-enkelt-blogg-diagram. Fotograf Stefan Tell

En stor blogg om porträtt och ljussättning är kul, men det är inte lätt att hitta det man söker efter ibland. Oavsett hur mycket jag sätter etiketter/taggar på inläggen eller har försökt att skapa relevanta kategorier (som tyvärr alltid överlappar varandra för mycket) var det dags för ett generalgrepp på det hela.

Lösningen blev en ny WordPress-blogg som kommer uppdateras bredvid min vanliga blogg, den du läser nu. Idén är att låta besökare som du hitta blogginlägg om hur jag har gått tillväga vid olika fotograferingar, ibland med ”behind the scenes” och ibland med ljussättningsdiagram.

Hitta bara inlägg om beautydish

Eller Profoto Giant 180, eller 150 cm softbox Octa, eller utomhusporträtt, eller studioporträtt, eller en smal softbox, eller ett vitt blixtparaply, eller alla inlägg som har ljussättningsdiagram.

Kolla här: www.stefantell.se/ljussattning/

Det här är ett experiment som ska bli något bra, så du får mer än gärna ge mig dina idéer och synpunkter på hur man gör den här funktionen bäst och enklast att använda.

Här är några frågor jag har:

  • Ska jag ha en tagg för alla batteriblixtar (B1/B2) eller finns det någon poäng att separera dem?
  • Ska jag tagga varje typ av rektangulär softbox olika?
  • Ska jag ha olika taggar för med eller utan raster?
  • Är det ok med att ha flera bilder från samma blogginlägg som leder till samma ställe, eller blir det jobbigt?
  • Behövs det mer information när du klickat upp någon bild eller räcker det med att få en länk till ursprungsinlägget?

Är det något annat jag glömt att tänka på som du tror kan göra det här till något användbart?

Tycker du att jag har för lite innehåll om ljussättning finns det alltid Strobox som har ännu fler exempel och ljussättningsdiagram.

Det är som sagt lite av en ”beta”, så känn inga begränsningar i vad du tycker kan göras för att det ska bli en bra grej. Just ett tydligt och lättanvänt ramverk är väldigt skönt att sätta rätt från början så man slipper tejplösningar framöver

Skriv gärna en kommentar, tack!