≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Enkelt businessporträtt i svartvitt

businessporträtt-två-blixtar-jurist-Profoto-Giant-180

Bland de enklaste ljussättningarna i studio är nog ändå en blixt snett framifrån och en snett bakifrån, vilken sida man placerar dem på, samma eller diagonalt är mest tycke och smak.

Har man sedan ett stort och fint ljus framifrån hyggligt högt upp blir det alltid bra, enligt min mening. Kompletterar med någon som gör ett bra jobb framför kameran, ja då är det enkelt att vara fotograf.

diagram-ljussättning-två-blixtar-jurist-businessporträtt-Profoto-Giant-180

Det enda som egentligen är svårt med denna ljussättning är att få plats själv. Av någon märklig anledning brukar jag alltid vilja ha kameran där huvudljuset är i vägen eller inknölad i ljusmodifieraren.

I detta porträtt är huvudljuset en Profoto Giant 180, men samma princip går såklart att göra med ett stort blixtparaply eller en softbox. Allt handlar om storleken på ljuskällan och vinkeln på ljuset, skulle jag göra något liknande med en 150 cm Octa eller ett stort blixtparaply med vit insida skulle jag nog med lite trixande kunna det.

Här är ett annat porträtt jag tog vid samma fotografering, men då flyttade jag fram softboxen med raster och lät den vara huvudljus medan effekten på blixten med Giant 180 sänktes så det bara blev lite upplättning från samma position.

Det är något väldigt tacksamt att ljussätta med tanken i bakhuvudet att med några enkla medel kunna ändra utan att behöva börja från början. Ofta kan man göra rätt mycket med små justeringar i effekt eller bara flytta på en blixt lite.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: