≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
pressbild-utomhus-porträtt-Profoto-B1-deep-umbrella-large-white

Utomhusporträtt är något jag föreslår som komplement till studioporträtt när mina kunder behöver nya pressbilder. Om vi utgår från min fotostudio brukar det vara enkelt att ta en blixt med rejält stativ under armen och promenera ut på gatan eller till en park.

I det här fallet är det en meter från vår port, det var en av de få fina vinterdagarna när det fortfarande var kallt (och jag faktiskt var frisk), så solen stod rätt lågt men syntes på en husfasad en bit bakom.

Till studioporträtten använde jag min nya Profoto Giant 180 men att släpa ut den på gatan mitt i kalla vintern kändes inte riktigt som något jag var redo för, så det fick bli ett C-stand, en Profoto B1 och ett vitt Deep Umbrella Large (vit insida alltså).

Nere på gatunivå var det skugga, så det gick utmärkt utan HSS här men att solen träffade fasaden i bakgrunden var tacksamt så resten av bilden gärna fick bli lite skuggigare.

1/200 sekund på bländare 5 med mitt stativ och blixt med paraply stod precis bredvid mig kändes som en lättjobbad lösning. Här var det faktiskt ISO100 av någon anledning.

Just den här storleken på blixtparaply gillar jag. Inte för stor så den måste upp jättehögt och inte för liten så man måste vara petig med exakt var modellen står på centimetern.

Fotograf istället för sandsäck

Har man ett C-stand som stativ brukar det vara smidigt att sätta upp en fot på ett av stativbenen för att slippa tynga ner det med sandsäckar eller binda fast det. Med ett 85mm-objektiv är jag ungefär lika när modellen som blixten, och vinkeln funkar bra för snabba porträtt så kan man istället variera miljö.

Med blixten så nära kan man också enkelt stå lite bredvid men fortfarande stabilisera stativet med en fot, eller så kryper man in framför blixtparaplyet om man hellre vill ha ljuset lite mer rakt framifrån. Fast jag föredrar nog oftast aningens från sidan för att få till en skugga utmed ena kinden.

Håll koll på sol och fönster

En liten bonus med solen som träffar fasaden i bakgrunden är ljuset som studsar på fönstren och ger ett lätt hårljus. Det kan man alltid hålla ögonen öppna för om man vill ha lite gratis effektljus utomhus. Eller om det finns solkatter på fasader. Också fint.

Sen var vi kalla och avslutade fotograferingen innan det blev för tårade ögon och röda näsor.

Comments on this entry are closed.