≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträttidé till turisthotell

solnedgång-thailand

Jag har varit på semester med familjen. I Thailand. Även om jag har förfallit till en rätt dålig semesterfotograf blev det trots allt en fin samling minnen av glada barn och vuxna, mest mina.

Det jag som insnöad på ljussättning slogs av väldigt ofta, men aldrig var dryg/hjälpsam nog att göra något åt, var att se hur många som ställde sin partner/barn/släkt framför den finaste bakgrunden de kunde hitta, ofta en solnedgång eller något ljust mitt på dagen.

Gissningvis blev det inte så bra bilder, tyvärr. Men det skulle kunna vara något som t ex Ving kunde hjälpa till med utan att behöva lägga ner så mycket tid eller pengar. Och få nöjdare kunder med finare semesterporträtt.

porträtt-skugga-strand

I Thailand mitt på dagen ser det ut som det är fantastiskt ljus, mycket och härligt. Kanske t om en ljus sandstrand som blir en gigantisk reflexskärm man har överallt.

Men lite som på sommaren i Sverige kan det vara lite svårbemästrat för en mobilkamera eller utan blixt/reflexskärm. Ska man få den där fylliga och fina bakgrunden blir förgrunden lätt inte lika fin och välexponerad. Mitt i allt ljus kan det vara svårt att avgöra det på kamerans skärm också, men det ser säkert ok ut.

pojke-framfor-skylt-ving-sunwing-bangtao-resort

Bilden ovan är ett exempel på exakt hur utfrätt allt blir om man ska få pojken i skuggan att bli bra. Men det är inte därför jag har med denna bild, utan det viktiga är skylten i bakgrunden.

Det är en stor ljusskylt som lyser ordentligt på kvällen, gissningsvis lysrör innanför plexiglas, lite som en stor softbox.

ljussättning-med-skylt

Ställer man sina modeller ganska nära den en mörk kväll blir det såhär fint, perfekt att fotografera utan blixt med, hyfsad slutartid utan att pressa ISO eller riskera skakningsoskärpa, och man får t om med lampornas ljus i bakgrunden.

Vill man ha någon annan vinkel eller bakgrund är det bara att flytta modellen till en annan plats nära skylten. Utan att behöva packa med sig en enda softbox.

Idén för porträtt dagtid

Nu kanske inte semesterhotellen vill ha stora ljusboxar överallt för att gästerna ska kunna slippa blixt när de tar semesterporträtt, men varför inte på ett eller två utvalda ställen där man vet att folk brukar fotografera porträtt (med varierat resultat), t ex framför där solnedgången brukar se snyggast ut?

Och för dagtid kunde man ställa upp några vita/silverfärgade skärmar på lämpliga ställen som någon slags all-inclusive där reflexskärm ingår? Kanske t om med en hållare för kamera eller mobil så man kan ta en mäktig selfie eller att alla i familjen kan få vara med på bild?

Eller en stor vitsilvrig skärm med ett hål för kameran som man kan vrida på för att använda som upplättning.

Nu fanns det två fotografer som arbetade på hotellområdet och erbjöd fotografering gratis (men man fick betala för bilderna, gissar jag), så just här kanske det inte vore bäst. Eller så vore det bra?

På kartan över hotellområdet kunde man sen märka ut “photo spots” för att visa var man kunde ta sina solnedgångsporträtt med hjälp av lite fint ljus, dagtid som kvällstid.

Tänk så många turister som skulle bli mer nöjda med sina porträtt i solnedgången om de slapp använda den inbyggda blixten?

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.