≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Lite säkrare med vapenskåp

illustration-hand-tar-kamera

Som fotograf samlar man snabbt på sig utrustning som kostar pengar, mycket av det i lättstulen storlek. Även om ny teknik tappar värde rätt fort ställer det till med stora problem om man helt plötsligt står utan kamera, objektiv eller blixtar.

Eftersom prylarna man har oftast är relativt små behöver man inte ett jättestort kassaskåp för att känna sig säker (eller lite säkrare). Man får plats med väldigt mycket i ett vapenskåp.

Allt kan stjälas, såklart

Jag tror inte att man någonsin kan skaffa sig ett hundraprocentigt stöldskydd för kamerautrustningen, men man kan åtminstone krångla till det lite så tjuvarna kanske inte försvinner med allt man äger.

Tidigare hade jag mina kameror, objektiv, blixtar, dator och annan utrustning lite överallt. Hade en tjuv tagit sig in skulle den bara kunnat gå med en väska och plocka.

Sedan ett par år tillbaka har jag vajrar på dator och bildskärm, cykellås på väskor, och två otroligt rubusta vapenskåp som passar perfekt för den utrustning jag använder oftast.

Vapenskåp är förresten inte speciellt dyra, och går att frakta utan att man behöver fyra starka typer som bär. När det väl är på plats kan det skruvas fast i väggen och golv med rejäla skruvar, eller så lägger man in tyngder i botten så totalvikten blir ohanterlig.

Som sagt, om man har sett någon tjuvfilm inser man att med lite laserskärare, flytande kväve och en pneumatisk borr kan man få upp det mesta, men jag tror inte de tjuvarna siktar in sig på några Nikon-objektiv med sjunkande andrahandsvärde.

Däremot har vi haft inbrott på kontoret jag satt på tidigare, och det enda tjuvarna försvann med var det som inte satt fast (t ex lättplockade saker som bärbara datorer och stora bildskärmar från Apple). Jag blev som tur var inte av med något alls, mycket tack vare mina vajrar och lås, jag tror i alla fall det.

När jag köpte mitt första vapenskåp som var aningens för litet och rätt krångligt att montera hyllplan i (de är ju främst gjorda för gevär) tänkte jag att där ska jag ha allt som kan krångla till mitt jobb jättemycket om de försvinner en dag.

Nu har jag flera och större vilket gör att jag börjar känna att om de skulle få med sig all min utrustning har jag i alla fall gjort vad jag kunnat för att säkra upp mig så gott det är praktiskt att göra.

Ett vapenskåp kostar allt från någon tusenlapp till jättemycket, sen kan man betala ännu mer om det ska vara brandskyddad eller ha en högre säkerhetsmärkning, men några tusenlappar kan det vara värt att inte behöva stå där en morgon och behöva boka av några plåtningar för att man måste hinna köpa eller hyra nytt så man kan göra sitt jobb.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.