≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Första porträttet med Profoto Giant 180

studioporträtt-två-blixtar-Profoto-Giant-180

Jag har länge suktat efter en Profoto Giant 180 (tror att 240 och 300 inte hade fått plats i vår fotostudio, och de lär behöva två personer för att bara fälla upp dem), och Blocket-fluktare som jag är hade jag turen att hitta en annons där en såldes begagnad.

Nya kostar de hur mycket som helst, så det har jag aldrig riktigt kunnat motivera, men halva priset är alltid ett köpargument, även om den fortfarande är dyr. Å andra sidan, om jag kommer använda den ens hälften så mycket som jag använt min 150 cm Octa kommer den bli otroligt prisvärd snabbt.

bts-Profoto-Giant-reflector-180-paraply-fotostudio

Varför Profoto Giant 180?

Jag har som sagt länge varit otroligt nöjd i min Octa som använts till i princip allt, otroligt lättjobbad ljusmässigt och går att variera ljuset en massa, och då har jag inte ens köpt raster till den.

Anledningen till att jag velat ha något större är för att kunna ha ett stort ljus som grund, och sen bygga vidare från det.

Personalfotografering t ex blir otroligt enkelt och kräver inte så mycket arbete för att hitta en ljussättning som passar många, och har man det inte som huvudljus blir det användbart som upplättning eller nästan en ringblixt i känsla om man ställer sig direkt framför reflektorn.

Nu har jag bara hunnit test den lite hemma (vi har uppenbarligen för lågt i tak, men å andra sidan är barnen korta) och några gånger i studion. Varje gång har det blivit bra resultat.

Lättjobbad men stor

Det intressanta är att konstruktionen gör att det inte är direkt svårt att fälla upp den om man är ensam, samma sak med ihopfällning. Däremot är den ju rätt stor, så det blir inte så mycket plats kvar i studion. Nu kanske den inte helt kommer till sin rätt i vår lokal, men jag är nöjd ändå.

Jag fick med ett rejält stativ på hjul som underlättar användningen, men det går inte att få så högt, så nu återstår mest att kolla om det finns stabila förlängningsstativ eller kanske ett annat som kan få upp det en meter till, då skulle jag bli helt nöjd.

Sen är det förvånansvärt bra balans även om det hänger en Profoto B1/D1 långt utanför stativets mittpunkt, gissar att den kanske inte främst är designad för annat än mindre lamphuvuden? Men ändå funkar det och inget knakar.

Man kan förändra ljusbilden genom att förlänga pinnen blixten hänger på, men jag kan inte riktigt uttala mig om exakt hur stor skillnad det blir. Det är alltså en eller två pinnar, något annat företag (Broncolor?) hade patent på en lösning där man istället zoomar.

Den delen på hela produkten är nog mitt enda klagomål, när de där pinnarna väl är ihopskruvade är det snudd på omöjligt att skruva isär dem. Något fäste för skiftnyckel eller hål för skruvmejsel hade underlättat isärtagningen mycket.

Jag kan bara avrunda med att säga såhär, har du en fotostudio med hyfsad takhöjd och pengar över, köp! Tror jag skulle kunna klara mig på att bara ha denna ganska lång till framöver, så skönt ljus kommer från min nya favorit.

13 comments… add one
 • Magnus F 26 januari, 2016, 12:27

  Min Giant 150 är väl lite mindre flexibel, men kul att ha tillgång till ett sådant proffsigt ljus utomhus som den ger.

  Jag fick med ett riktigt bra Avenger-stativ med större “footprint” än mina Manfrotto-stativ vilket minskar risken att välta. Maxhöjden för 35-modellen är 3,5 meter och 4 meter för 40-modellen.

  http://www.bhphotovideo.com/c/product/611468-REG/Avenger_A0035B_A0035B_Baby_Alu_Stand.html

  http://www.bhphotovideo.com/c/product/600598-REG/Avenger_A0040B_A0040B_Baby_Alu_Stand.html

  • Stefan Tell 26 januari, 2016, 16:43

   Tack för tips.
   Kollade lite hos Stockholmsbutikerna men de verkar inte ha de här modellerna. Ska undersöka vidare. Hade hoppats kunna komplettera mitt befintliga med en förlängning, men det kanske blir vingligt?

   Apropå Giant 150 är väl den en rätt nedbantad variant med färre spröt och mer som ett vanligt paraply? Lite konstigt att de har samma namn på dessa två serier? Hursomhelst är stort ljus ofta skönt att jobba med till mycket.

 • Magnus F 27 januari, 2016, 12:10

  Giant 150 tillhör en äldre generation med mer begränsad funktionalitet. Trodde den var utgången, men ser att den fortfarande finns kvar på Profotos webbbsida. Köpte min begagnad och då heter den 5-foot reflector.

  • Stefan Tell 27 januari, 2016, 12:42

   Ja, det är en lite märklig sak mitt i deras program, men man får gissa att de kanske ville ha en budgetvariant. Frågan är hur stor skillnaden är om man skulle använda en 5-fots Octa på ungefär samma sätt?

 • Magnus F 27 januari, 2016, 15:02

  Jag tror att Giant 150 har lite bredare ljusbild än paraplyerna, men jag har inte jämfört. Profoto rekommenderar de klassiska huvuden för att sprida ljuset som det är tänkt. Så jag kör det helst med min AcuteB 600. Har även kört med B1 när jag plåtade springande barn på länge avstånd.
  Sen är det ju stadigare och rejälare. Men kanske ändå lite svårt att motivera prisskillnaden. Jag köpte mitt begagnat för 4 lax inklusive Avenger superstativ och

 • Stefan Tell 29 januari, 2016, 00:48

  Har faktiskt inte provat med ett mer klassiskt lamphuvud, har också en AcuteB som står och samlar damm. Måste först kolla batterierna i mina Pocket Wizards eftersom jag bara har R-modellen, inte Air.

  Ska ta någon testbild för att se hur mycket en B1/D1 lyser ut i reflektorn/paraplyet, kan vara intressant att se hur mycket det skiljer från lamphuvud som har blixtröret en bit ut i glaskåpan.

 • Paul 2 februari, 2016, 11:54

  Stefan om du har problem att hitta Avenger stativ, kolla med hofmann.se det kan om inte annat få tag på det mesta. Köpt det flesta av mina avenger stativ där.

  För studio kanske ett stativ med hjul skulle vara smidigare ?

  Jag använder oftast A420 eller Manfrotto 008 (med hjul) med Elinchrom Indirect Octa 190cm.

  • Stefan Tell 3 februari, 2016, 13:18

   Tack för tips, har aldrig handlat där men de dyker upp rätt ofta när man letar efter just stativ, så de borde ju vara där man ska köpa saker egentligen.

 • Magnus F 3 februari, 2016, 13:48

  Kollade mitt Avenger och det är ett A410. En bra detalj är att ett ben är utdragbart så att man kan anpassa för ojämn mark.

  • Stefan Tell 5 februari, 2016, 09:34

   Utdragbara ben är smart i studion också, i alla fall om man har en rundfond som sticker upp lagom dåligt mycket och alltid är lite i vägen.

   Jag försökte hitta ditt stativ på svenska webbshoppar, men det verkar inte finnas där. Använde faktiskt mitt gigantiska stålstativ, Avenger A310 tror jag det heter, det är högt och brett så det räcker, behöver inga motvikter och ger bra armträning samtidigt.

 • Paul 5 februari, 2016, 09:42
  • Stefan Tell 5 februari, 2016, 09:55

   Aha, ok.
   Ska kolla upp den där, mitt artilleristativ är aningens tungjobbat, men sen är det noll risk att någon springer ner det i alla fall. Tack för tips.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.