≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Tidningsomslag på hustak

omslagsfoto-Professionellt-Styrelsearbete-Karin-Steen_Rune-Brandinger

Fotografera porträtt på hustak i fint väder när det inte blåser är något fantastiskt jag inte direkt är bortskämd med. Men ibland händer det, och då vet man knappt var man ska börja för att det finns intressanta möjligheter åt alla håll.

Sen tänker man att det ska bli en omslagsbild till en tidning och det då måste fungera med kringliggande text och sidhuvud. Denna gång var det för Professionellt Styrelsearbete och modellerna för dagen hette Karin Steen och Rune Brandinger.

BTS_bakom-kulisserna-Omslagsfoto-på-hustak

Höghus som bakgrundsmönster

När man ska vara snäll mot den som formger tidningsomslag är det alltid bra att se till att det finns bilder med rena eller åtminstone inte röriga bakgrunder med en massa kontrast, då är det smidigare att kunna lägga puffar och annan text lite var som helst.

Det självklara stället att börja prova porträtt på var egentligen rakt fram i bilden ovan, dvs mellan Hötorgshusen där man fick en helt ren himmel som bakgrund. Dock blev det lite för mycket rent sidoljus som inte blev så bra för porträtten.

Hade jag haft med mig något att skärma/flagga bort solljuset med skulle jag nog utforskat den möjligheten mer. Nu blev det några porträtt där men inget som hamnade i tidningen.

Solen som kantljus

Jag tittade lite åt sidan (jag hade såklart tittat åt alla möjliga håll innan modellerna var på plats, men vi säger så för att det ska bli en berättelse) och vred på stativet med min Profoto B1 och en 150 cm softbox Octa för att se om det inte gick att ha solen snett bakom modellerna istället.

Där var bakgrunden i skugga vilket underlättade också.

När bakgrunden var ok exponerad var det bara att placera modellerna så de fick lika mycket plats, och sen höja/sänka/vrida på softboxen till dess ljuset föll på deras ansikten som jag ville.

En liten bonus blev att Runes huvud skuggade huvudljuset mot Karins ansikte lite så det blev en skugga på hennes vänstra kind vilket bara gjorde allt tydligare och bättre.

tidningsomslag-fotografering-Profoto-B1-Octa-en-blixt-utomhus-hustak

De slutinställningar jag landade på blev bländare f/6.3 och en slutartid på 1/1000 sekund vid ISO 200 och ett 85mm objektiv. Med HSS är det sällan jag behöver ha en så liten bländare utomhus nuförtiden, men då var jag samtidigt säker på att båda hamnade i fokus och bakgrunden var ändå så långt bort att den fick lite lagom oskärpa.

Sen provade jag även några när jag vred mig lite så solen kom in rakt i kameran, men det blev mest utfrätt hår som inte blev så kul.

reportagefoto-Rune-Brandinger_Karin-Steen_Styrelseakademin

Däremot blev några andra bilder från samma tak med bara en Profoto B1 och en stor Octa bra. Läs gärna det tidigare inlägget “Skugga solen med egen sol” om du inte redan gjort det.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.