≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Bygg ditt eget fotografnätverk

bygg-ditt-eget-nätverk-fotograf-Stefan-Tell-Stockholm

Som egenföretagare skulle man gärna vilja klona sig ibland för att hinna med allt, men där verkar vetenskapen vara långt ifrån en fungerande och prisvärd lösning som funkar.

Det är ju knivigt att vara frilansare och få förfrågningar som oftare än inte gäller fotouppdrag som ska göras samtidigt. Att bara säga nej är ju trist, men kan man inte så kan man inte.

Man kan däremot göra något aningens mer belönande än att bara tacka nej, man kan skicka uppdraget vidare till någon eller några man tror kommer lösa det minst lika bra som man själv hade gjort.

Jag frågade för ett tag sedan om det fanns fotografer, gärna i Stockholm, med egen fotostudio eller tillgång till, om de var intresserade av att gå med i mitt fotografnätverk.

Responsen har varit fantastiskt med många duktiga fotografer jag redan har kunnat tipsa kunder om eller skicka vidare förfrågningar till.

Några kände jag till sedan innan och har haft bra kontakt med, men nu har jag bara på några dagar fått en lista med massor som tillsammans bildar något slags nätverk.

Men det behöver inte sluta här, om alla fotografer gjorde samma sak skulle aldrig en kundförfrågan behöva slängas tillbaka till Google, utan alltid hitta fram till en lämplig fotograf.

Win-win-win och så vidare…

Det fina i det hela är att vi som fotografer får ut mer av det hela, den kund som frågar kommer minnas att de blev hjälpta, och den fotografen som till slut fick uppdraget kommer känna att de fick ett jobb utan att behöva lägga tid på försäljning. Den som fick den ursprungliga frågan bättrade på sin karma vilket för det mesta är bra.

Hjälp kunden hitta rätt

Att skapa ett nätverk är lätt, exakt hur du vill göra det på din marknad får du såklart bestämma själv. I mitt fall får jag oftast förfrågningar om sånt jag redan gjort, vilket är rätt naturligt, men också om sånt jag inte direkt marknadsför (eller gör längre), t ex bröllopsfoto.

När jag inte kan fotografera ett porträtt till ett CV eller hjälpa ett företag att fotografera sin personal eller kanske fotografera produkter, så har jag nu en lista med fotografer som jag kan skicka det vidare till.

Kan jag utifrån min lista på fotografer och deras inriktning ge två eller tre namn till de som frågar är chansen ganska stor att de hittar någon de gillar. Och då kommer de gilla mig som hjälpte dem.

Gör kontrakt, eller inte

Vissa som skickar vidare jobb gillar att få kick-back, det är helt ok att man kan få någon slags ersättning för att ha gjort hela säljarbetet, men i min nätverkstanke har det mest handlat om enkelhet. Så jag skickar vidare helt kravlöst för att slippa vara den som bara säger nej.

Innan du börjar bygga ditt eget nätverk bör du dock tänka igenom detta så det inte blir några sura miner när du kanske har skickat något vidare och sen märker att den som fick uppdraget blev stormrik.

Hursomhelst, det här var inte tänkt som något långt inlägg, men det blir alltid det av någon anledning.

Sluta läs nu och börja bygga ditt eget nätverk som kan stötta dig när det blivit för fullt i kalendern eller som kanske kan skicka lite jobb till dig som tack när det är läge.

Jag lovar att du kommer göra många fler glada än om du bara tackar nej till sånt du inte kan eller vill göra själv.

4 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.