≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Skugga solen med egen sol

Rune-Brandinger_Karin-Steen_Professionellt-Styrelsearbete

När det inte regnade varje dag fick jag ett uppdrag av Styrelseakademin att fotografera två talare de hade på ett event, nämligen Rune Brandinger och Karin Steen.

Porträtten skulle hamna i deras medlemstidning i anslutning till en artikel om deras expertis om styrelsearbete. Jag fick väldigt fria händer, vilket innebär att personerna ska vara med på bild, resten fick jag hitta på själv.

Är man på en takterrass i centrala Stockholm när Hötorget och Sergels torg, har med sig en Profoto B1 och en 150 cm softbox Octa plus att det var vindstilla, kan det bli hur bra som helst.

Det som kan vara lite knivigt är att brottas med solen, så till de här bilderna (jag tog några andra bra också som får bli ett separat blogginlägg) kom jag på den briljanta idén att använda huvudljuset som var stort att även flagga bort solljuset med.

BTS_Behind-The-Scenes-Profoto-Octa-porträtt-tidning

Bakom kulisserna

Som du ser stod solen så att om jag ville flagga den med min stora softbox skulle den synas i bild, förutsatt jag fotograferade från det hållet och ställde bordet där det stod.

Jag provade några vinklar, men eftersom det var stora persienner bakom fönstren som skapade linjer i bilden tyckte jag att de funkade bäst i den riktningen, så lite synlig skugga och spegling gjorde inget. Det är nästan roligare att vara övertydlig ibland.

reportagefoto-Rune-Brandinger_Karin-Steen_Styrelseakademin

Istället för att solen skulle få vara med för mycket och styra blev den istället något slags allmänljus i scenen, tittar man på bordet syns det knappt någon skillnad från där solen är skuggad och där det är blandat ljus från blixt och sol.

Just den detaljen tänkte jag inte på när jag fotograferade, men det är lite roligt att jag lyckades avväga blixtens effekt så bra. På något sätt känns ljussättningen mer som diffuserat solljus genom någon ram (eller som under ett vitt paraply) än blixt.

Rune-Brandinger_Karin-Steen

Mest för att se var solen egentligen var böjde jag mig ned på de sista bilderna för att få både blixtens reflektion och solen i glaset bakom, men det blev inte lika bra som de första bilderna.

Om jag minns rätt var min Profoto B1 inställd på max effekt och kameran på 1/1600 sekund med bländare 4.

Just den här typen av ljussättning ser jag fram emot till när våren kommer, nu är det lite för ofta grå himmel som man inte kan göra så mycket roligt med.

Och apropå blixteffekt och sol, här räckte en Profoto B1 500 alldeles utmärkt, mycket tack vare HSS.

tidningsomslag-fotografering-Profoto-B1-Octa-en-blixt-utomhus-hustak

Såhär blev omslagsbilden, läs ”Tidningsomslag på hustak” för att se hur den bilden ljussattes.

Comments on this entry are closed.