≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé: flyttbart blixtrör till D1/B1?

ide-profoto-b1-d1-flyttbart-blixtrör

När Profoto lanserade D1 diskuterades det (läs: lite gnäll) på internet om att ha blixtröret infällt i blixthuvudet på det där sättet med en inbyggd reflektor var något att ha. Så var det ju inte på vanliga lamphuvud till blixtaggregat i övriga sortimentet.

Men det går att köpa en diffuserad glaskåpa till Profoto D1 (tror den passar B1 också) som gör att ljuset sprids lite bredare och “utanför” reflektorn som kan förändra ljusbilden med vissa ljusformare.

Jag funderade lite på om man inte kunde hitta andra lösningar så användarna själva fick välja vilket ljus man ville åstadkomma.Det här är bara lite tankar från en lekman, men kanske genomförbart, men alltid kul att klura på saker.

jämförelse-hur-mycket-täcker-blixten-av-paraplyet-profoto-d1-b1-acuteb

I en diskussion på Facebook om hur mycket ett silverparaply egentligen fylls av ljus, sett rakt framifrån, beroende på hur man ändrar avståndet till paraplyet/blixten genom att skjuta pinnen in eller ut dök denna bild upp som exempel till något som inte exakt var ett svar, men en ny vinkel på frågan.

Bilden ovan kommer från detta blogginlägg som jag tog mig friheten att använda bilden från. Hoppas att det får anses som citat/illustration till ämnet och inte hemsk bildstöld.

Här finns ett annat blogginlägg fast med mer fokus på skillnanden i hur mycket paraplyet fylls beroende på avstånd till blixt.

Hursomhelst, här är det inte hur mycket man har zoomat blixtparaplyet genom att ändra avståndet som visas, utan skillnaden av att använda olika blixtar/blixthuvud med eller utan kåpa.

utlysningsvinkel-uppskattning-skiss

Vinkel på ljuset

Det säger sig ju lite självt att har man blixtröret en bit in i en cylinder, trots en reflektor, som då också är innanför kanten, blir spridningen av ljuset bestämt av den vinkeln.

Man kan kolla upp exakt vilken vinkel det är, tror jag, så bilden ovan är bara en ungefärlig skiss.

placering-blixtrör-profoto-b1-d1

Som den gröna pilen pekar, på ett väldigt ungefär, sitter blixtröret i en Profoto B1/D1 om jag inte är helt ute och cyklar.

En glaskåpa sprider såklart ut ljuset med en annan vinkel tack vare den blästrade ytan som blir diffusion, men det kanske inte blir likadant som med direkt blixtljus ut mot kanterna?

exempel-placering-blixtrör-profoto-compact

Och här, med all önskvärd tydlighet, sitter blixtröret på en Profoto Compact. Jag försökte hitta bra bilder på nätet som inte var superpixliga eller hade vattenstämplar av typ Acute-huvuden, men det är sjukt svårt att hitta exakt den bild man behöver som illustration. Tur att jag hade en liten ful själv.

exempel-ide-utskjutande-blixtrör-profoto-b1-d1

Kanske kan flytta ut blixten?

Jag tänkte såhär, skulle man kunna ha en Profoto D1/B1 Flex (kanske fånigt namn, kanske jättebra?) där man med ett reglage kunde skjuta ut blixtröret så det hamnade utanför cylindern som själva kompaktblixten utgör (och som begränsar spridning/vinkel)?

Eller så kunde det kanske finnas separata blixtrör att köpa med längre bas/pinnar/fäste så det stack ut mer, kräver såklart glaskåpa på hela tiden, eller så byter man till det man vill använda?

Avslutning

Det är roligt att skissa på lösningar, speciellt när man inte behöver klura på exakt hur man måste lösa det hela i verkligheten, och att ha idéer är rätt enkelt. Att genomföra dem kräver aningens mer tid.

Jag vet inte om det här skulle krångla till saker eller erbjuda fler ljusmöjligheter för fotografer. Och när det gäller D1/B1 är jag väldigt nöjd med dem på alla möjliga sätt. Men det här kunde kanske göra att man inte är låst vid det ena eller andra?

Apropå den där glaskåpan som går att köpa till har jag gjort så på några av mina D1:or, det kändes relevant när jag gjorde det men jag kan nog i ärlighetens namn inte säga utifrån en bild om jag använde den med glasskivan eller glaskåpan.

Är du mer insatt i reflektorer och blixtrör, skulle det här fungera som en flexibel lösning eller är det jättekrångligt och dumt?

3 comments… add one
 • Magnus F 21 november, 2015, 20:54

  Skjutbara blixtrör är väldigt vanligt för vanliga kamerablixtar. Det är så Canon och Nikons blixtar zoomar (ändrar utlysningsvinkeln).

  Jämfört med Canons och Nikons blixtar så har Profoto B1 och D1 mycket vid utlysningsvinkel. Men jämfört med Pro eller D4-huvudena är vinkeln något begränsad.

  Att flytta bak blixtröret och få en snävare utlysningsvinkel kan man få genom att använda en ljusformare (och de är ju skjutbara på D1 och B1). Ett skjutbart blixtrör skulle göra blixten större och ska det kunna skjutas framåt så kan det bli större skador om olyckan är framme.

  Jag tror att Profoto tänkt att B1- och D1-blixtarna främst ska vara tåliga. De som använder de ovanligare tillbehören som kräver en vidare utlysningsvinkel är få och har kanske redan blixtar som AcuteB 600, B4, D4 eller Pro-8a.

  Och ja. glaset är utbytbart på både D1 och B1, men inte på B2. Förutom glaskåpa så kan man även byta till glas som ger annan färgtemperatur.

 • Stefan Tell 30 november, 2015, 16:11

  En annan variant på den här idén som jag kom på vore att göra själva fronten på B1/B2 skruvbar så man kunde byta hela paketet med reflektor, glas och blixtrör. Det skulle nog vara en mindre ömtålig lösning. Och mer anpassad till vad den ska åstadkomma.

 • Joakim Drake 28 januari, 2016, 09:59

  Jag påtalade detta för Profoto då jag är i behov av en öppen lösning, men fick ett tråkigt svar:

  “Både B1 och B2 är tillverkade för att ta med sig utanför studion. Så ett utanpåliggande blixtrör kommer de aldrig att få, eftersom blixtröret skulle bli alldeles för oskyddat.
  Men vi slutar såklart inte att förbättra de produkter vi har eller komma med nya produkter, så att det kan komma förändringar som passar dig skulle jag inte utesluta. Även om jag inte heller kan säga att jag vet att det blir så, för det vet jag inte helt enkelt.”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.