≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Det enkla fönsterljuset, igen

fönsterljus-befintligt-fotografera-porträtt

När jag fotograferar porträtt på plats hos kund har det blivit så att jag nästan direkt tänker hur jag ska ljussätta det hela och vilken blixtutrustning jag ska ta med mig för att kunna utföra uppdraget på bästa sätt (utan att knäcka ryggen, brukar jag samtidigt tänka).

Förr om åren gjorde jag oftare tvärtom, att jag utgick från det befintliga ljuset och kanske tvingade mig själv att använda blixt på något sätt om det ljus som fanns inte dög.

Det roliga är ju att det knappt finns något mer behagligt och enkelt ljus att arbeta med än fönsterljus ibland, så varför krångla till det?

porträtt-med-fönster-bakom-fotografen-utan-direkt-solljus

När jag skulle fotografera Emma Persson på SBAB för en kundtidning möttes vi på deras kontor och gick sen ut på Östermalms IP där vi tog några porträtt i miljö med en blixt och paraply.

Men innan det passerade vi en korridor, eller kanske ljusgång kan man nog kalla det, med fönster utmed ena sidan. Solen stod någonstans så det inte kom in direkt solljus men det var väldigt ljust och fint.

fotografera-utan-blixt-med-fönster-bakom-dig-tips

Fönster i ryggen

Det behövdes inte mer än att be Emma stå vid väggen, jag hade fönstren bakom min rygg och svårare var det inte.

Den här “tekniken” kommer såklart ge miljarder olika resultat beroende på lika många faktorer. Att bilden blev så ljus och ren beror mest på att rummet inte var djupt, så ungefär exakt lika mycket ljus träffade Emma som den nästan vita väggen.

Går rummet längre in kan det bli en massa effekter av det, t ex att det blir blandljus om det är lampor i lokalen eller att det kan bli mörkt i vissa partier så den man fotograferar kanske smälter in med bakgrunden. Sen kan det ju vara en genomgående lokal med fönster på andra sidan man kan göra något av.

Dörröppningstricket också…

En variant på detta är såklart en av mina favoriter, dörröppningstricket, där man använder icke-direkt ljus men placerar modellen i en dörröppning för att kontrollera skuggorna på sidan av ansiktet/huvudet genom att be dem stå en bit in eller i kant med själva dörrkarmen. Går att utveckla hur mycket som helst.

Vill man inte ha rakt-framifrån-ljus på ansiktet kan man alltid flytta på sig själv eller be modellen vrida sig. Såklart.

Jag rekommenderar kanske inte detta ljus för att fotografera många personer där porträtten ska hålla samma stil då solen och molnen är rätt oberäkneliga saker, men för några pressbilder som inte behöver bli likadana är det en oerhört enkelt och oftast bra metod.

Vill man verkligen göra det mesta av lokalerna man vet har stora fönster i någon riktning kan man kolla upp hur solen står vid en viss tidpunkt, det kan underlätta för planeringen.

2 comments… add one
  • Magnus F 10 november, 2015, 11:36

    Att kolla riktning på ljuset med en app får bli mitt nästa steg i rekningsproceduren ;)

  • Stefan Tell 17 november, 2015, 09:15

    Ja, gör det. Ett ganska enkelt sätt att få lite mer förhandsinformation man kanske kan göra något vettigt av och spara lite tid på innan fotograferingen. Sen kan det såklart bli helt oanvändbart när man kommer på plats och ser hur det kanske inte var så användbar information. Men, skadar inte att kolla.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.