≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Profoto B1 eller B2?

valja-blixt-profoto-B1-eller-B2. Fotograf Stefan Tell

Funderar du på att köpa en batteriblixt från Profoto? Det finns såklart alltid andra märken, vissa billigare och säkert några dyrare. För mig var märket givet, jag har redan investerat så mycket i ljusformare att det inte var en fråga ens.

När jag köpte mina två Profoto B1 hade jag tidigare använt en AcuteB 600R när det inte fanns eluttag i närheten och D1:or när det fanns. D1:orna använder jag fortfarande i studion men det ska mycket till att jag tar med dem “on-location” nuförtiden.

Men valet nuförtiden står ju inte bara mellan B1 som är en komplett enhet eller D1 som kräver nätström, nu finns ju också Profoto B2 som krånglar till valet. Om man inte vill köra på lite äldre teknik och köpa en begagnad AcuteB som lite då och då finns till ett väldigt förmånligt pris på Blocket.

Batteriblixt eller inte

Innan man avfärdar Profoto D1 helt kan man alltid fundera lite på var du kommer använda blixten mest, är det i studion kan det vara rätt skönt med något som inte går på batteri, även om B1 är modernare och kan tas med överallt.

Jag använder mina mest till porträttfotografering, och då oftast “on-location“, dvs på plats ute hos kund på deras kontor eller utomhus i någon miljö.

Batterier har ju sina begränsningar, de kan t ex ta slut och behöva laddas. Men man bör såklart ha reservbatteri.

De få gånger jag tar D1:or istället för B1 eller B2 med mig på uppdrag är när jag ska vara på en plats en hel dag och fotografera porträtt, t ex personalfotografering. Då finns det i princip bara fördelar med att ha nätsladd som aldrig tar slut.

Annars är det nästan alltid batteriblixtar som hamnar i kameraväskan nuförtiden, med ett extrabatteri såklart.

Sladdlös blixt eller inte

Profoto B1 och B2 är på många sätt rätt lika, de är båda enkla att jobba med och allt sånt, men samtidigt väldigt olika.

Den första skillnaden är såklart att den ena är en enhet utan sladd och den andra faktiskt har sladd man får ta med i ekvationen (eller två om man använder fler lamphuvuden).

Här får man fundera lite vad man tror passar ens arbetssätt bäst. Jag har två B1 och en B2 med två lamphuvud, och har funderat lite på varför jag väljer den ena framför den andra för olika fotograferingar.

Läs gärna mitt ingående test av Profoto B2 för lite mer info och bilder, plus mer om Off Camera Flash-tillbehör som softboxar m.m.

Plus och minus, B1 vs B2

Det här är helt utifrån mina egna erfarenheter och det sätt jag gillar att arbeta på, du får läsa det med en näve salt och översätta det till dina egna behov och önskemål, så kanske det kan vara till lite hjälp i valet.

Fördelar med Profoto B1

 • Enkelt och snabbt med en enhet
 • Sladdlös
 • Mer effekt/ljusstyrka (500 Ws mot 250 Ws)
 • Kraftigare stativfäste
 • Tåligare konstruktion
 • Klarar alla ljusmodifierare i Profotos sortiment
 • Starkare inställningsljus än B2

Nackdelar med Profoto B1

 • Mycket tyngre blixthuvud (typ 3 kg mot 0,7 kg)
 • Kräver kraftigare stativ (inomhus funkar ett standardstativ om man inte hänger på en stor 150 cm softbox Octa, men utomhus använder jag oftast ett Manfrotto 420B)
 • Tyngre batterier (inte så farlig, men ändå)
 • Större och tar mer plats i kameraväskan, delar som sticker ut

Fördelar med Profoto B2

 • Jättelätt blixthuvud (som ett mjölkpaket man redan hällt upp ett rejält glas från)
 • Kan användas på bomstativ utan problem (med val av ljusformare inom rimliga gränser såklart)
 • Kan användas med jättelätta stativ, t ex Manfrotto Nano
 • Huvudenheten kan användas som motvikt
 • Lättare att packa med fler, mindre enheter
 • Lättare totalt (en B1 med batteri väger lika mycket som en Profoto B2 med två blixthuvud tillsammans)
 • Du kan, om du vill, ha laddaren ikopplad under fotografering där det passar, t ex i fotostudion

Nackdelar med Profoto B2

 • Vekare stativfäste (en beautydish känns lite för tung nästan)
 • Begränsningar för vilka ljusmodifierare den tål (se ovan)
 • Lite plastigare konstruktion generellt
 • Mindre effekt (ännu mindre om man kör två blixthuvud)
 • För att understryka, du får 2 x 125 Ws eller 1 x 250 Ws
 • Svagare inställningsljus än B1
 • Sladden kan vara lite begränsande kort ibland (förlängsningssladd finns dock som tillbehör, men den kostar pengar)
 • Paraplyfästet kan vara lite glidigt om man har ett stort och tungt paraply

Vilken blixt ska man välja?

För att hoppa tillbaka till inledningen så behövde jag aldrig välja mellan Profoto och t ex Elinchrom som nu har ett modernt alternativ till B2 i alla fall. Sen valde jag aldrig mellan B1 och B2 utan hade först den ena och kompletterade senare med den andra.

De frågor jag tycker kan hjälpa är såklart om vad man prioriterar och gillar, plus hur man tror att man kommer använda blixtarna allra mest.

Jobbar du med fotoassistent?
B2, t ex för att den blir lättare att hålla på en bom med batteridelen i en väska på axeln som blir enkel att positionera hursomhelst.

Vill du ha så lätt utrustning som möjligt?
B2, dels för att den är lättare totalt men kanske ännu mer för att den klarar sig med betydligt lättare stativ (om förutsättningarna tillåter det, dvs).

Klarar du dig med paraplyer och små softboxar?
B2, här är ju också deras nya OCF-serie väldigt prisvärd.

Vill du verkligen slippa sladdar?
B1, som är en nyare D1 utan sladd.

Vill du kunna använda alla ljusmodifierare?
B1, då funkar allt (de passar dock B2, men vissa är för tunga).

Använder du oftast bara en blixt?
Då funkar båda, men fundera på de andra frågorna.

Brukar du ha blixtar på stort avstånd från varandra?
B1, även med förlängningsladd blir B2 lite krångligare.

Behöver du så mycket ljus du kan få?
B1, för att den ger dig motsvarande ett bländarsteg extra.

Spelar priset någon roll?
Profoto Batteriblixtpaket B1 500 AirTTL Location kit kostar ca 10.000 kr mer än Profoto Batteriblixtpaket B2 250 AirTTL location kit och då behöver du en AirTTL remote ovanpå det för att slippa köra med synksladd. Om vi utgår från att du vill ha två blixtar dvs.

Sen finns alltid alternativet att blanda lite som man vill, för t ex 5000 kr extra kan du få två Profoto B2 med varsitt lamphuvud, jämfört med kitet med två B1:or.

Köper du en av varje hamnar totalkostnaden snäppet över vad paketet med två Profoto B1.

När väljer jag B1 eller B2?

Bra fråga. Det beror på.

Såhär tänker jag, när jag inte bara tar något på rutin: ska jag vara inomhus och kommer ha blixtarna nära varandra plus vill bära så lätt utrustning som möjligt tar jag med en Profoto B2 med ett eller två lamphuvud.

Bara grejen att kunna klara sig med superlätta stativ, t ex Manfrotto 5001B Nano (vikt 1 kg), eller lite större Manfrotto 1052BAC (vikt 2 kg) är betydligt lättare än Manfrotto 420B bomstativ (vikt 3 kg) är ett argument i sig.

Räkneexempel, totalvikt

 • 2 x Profoto B1 & 2 x Manfrotto 420B = 12 kg
 • Profoto B2, 2 x lamphuvud & 2 st Nano = 5 kg
 • 2 x Profoto B1 & 2 x Manfrotto 1052BAC = 9 kg
 • Profoto B2, 2 x Manfrotto 1052BAC = 6 kg

Använder du oftast bara en blixt blir det genast lite annorlunda eftersom B2 har aggregatet att räkna in, men det kommer fortfarande vara lättare totalt med det alternativet.

Vet jag redan innan, eller misstänker, att det finns en poäng att kunna placera blixtarna på stativ oberoende av varandra tar jag två B1. Inomhus med normalstativ, utomhus med rejäla.

Ska jag använda något annat än bara paraplyer och små softboxar, t ex en Magnum, Telezoom eller beautydish blir B1 det naturliga valet. Jag vill inte höra fästet knaka och se allt ramla ner på marken. Det blir för dyrt.

Sen har jag ju lyxen att inte behöva välja det ena eller det andra eftersom jag har lite av båda, så det har hänt att jag tagit med en B1 och en B2.

Senaste gången fotograferade jag en ledningsgrupp på två fotostationer nära varandra i samma rum, då var det otroligt smidigt att sätta upp blixtarna separat, ställa in dem på olika kanaler och bara stänga av respektive slå på de blixtar jag behövde.

Och allt fick plats i en F-stop Satori EXP. Stativen fick resa i en separat väska, men det blev bara två väskor totalt.

Andra alternativ?

Närmaste alternativet, om man inte redan har investerat hårt i Profoto är väl Elinchrom och deras ELB 400 som är en lite mer ljusstark variant av Profoto B2. Har dock inte provat den, så jag kan inte uttala mig något om hur den funkar.

Sen finns ju alltid gamla Profoto AcuteB 600R eller andra varianter av batterigeneratorer från samma tillverkare att köpa relativt billigt ibland på Blocket. Du missar såklart ny teknik (HSS och kanske Air-fjärrstyrning om du köper varianten med Pocket Wizard) men samma tillbehör passar om du bara vill ha batteridrivet.

Eller så har du kanske redan en studioblixt och köper en portabel batterienhet att driva den/dem med ute i fält. Eller valfri batteriblixt från någon annan tillverkare.

I en perfekt värld hade det även funnits en ännu mindre batteriblixt som funkar med Air, det gör inget om den är svagare än B2. Jag hoppas på det, skulle verkligen gilla att komplettera med något som var mindre i väskan än B1/B2 men ändå funkade med Air.

Har jag missat något eller om du har frågor får du gärna maila eller skriva en kommentar.

5 comments… add one
 • Sebastian Hellström 1 november, 2015, 16:24

  Alltid lika intressanta och matnyttiga blogginlägg Stefan!

  Vilket pris skulle man kunna tänka sig hitta Profoto AcuteB till på Blocket? Är på jakt men vet inte riktigt vad jag ska satsa på än. Priset är ganska styrande så AcuteB känns som ett ganska bra alternativ.

 • Stefan Tell 6 november, 2015, 01:38

  Hej,
  nu tog vi ju det här via e-post av någon anledning men jag hoppas du fick några idéer. Jag har funderat lite efter att ha kollat upp priser på begagnade AcuteB och tänkt om en smula.

  Den ska nog vara riktigt billig om man ska känna att man gör ett fynd, eller så ska man bara behöva en bra blixt och inte bry sig så mycket om modern teknik. Plus inte vara rädd för att släpa på många kilo, relativt sett.

 • Erik Lundeborg 10 augusti, 2016, 20:49

  Hej Stefan! En fråga till dig som driven Profotoambassadör. “Spelar” Profoto B1 (och B2) med Sonys a7-serie nu? Har sett ett antal Youtubeklipp där Sonyn används med B1:an men då har de extra sändare (och mottagare) monterade tror jag. Många hälsningar Erik

  PS. Gillar dina blogginlägg, intressanta och välskrivna. DS.

  • Fotograf Stefan Tell 11 augusti, 2016, 10:02

   Tack,
   och när det gäller vilka märken som kan använda full funktionalitet från Profotos sändare vet jag inte alls hur deras plan är. Vad jag vet är att det alltid innebär en otrolig massa jobb då de måste prova sig fram. Det verkar inte vara så att tillverkarna självmant erbjuder något API eller dokumentation så att olika system ska kunna funka ihop. Alla vill bara att man ska köpa deras grejer. Tyvärr.

   Sen ser jag fram emot ambassadstatus, det skulle väl innebära att jag inte behövde betala parkeringsböter? :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.