≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträtt av ekonom Emma Persson

porträtt-av-ekonom-Emma-Persson_SBAB_utomhus-on-location-en-blixt

Fotografera porträtt till artiklar i kundtidningar och bildbanker gör jag rätt ofta, men det är inte varje dag man får en så lättjobbad modell och lite dramatisk himmel på köpet.

Emma Persson är ekonom och SBABs expert på boendeekonomi som jag fotograferade för en kundtidning tidigare i år. Vi började med några porträtt på deras kontor men gick snabbt ut på Östermalms IP för att få lite miljö i bilderna.

porträtt-till-artikel-om-ekonom-befintligt-ljus-under-träd

Blixt eller inte blixt utomhus?

Vi tog de första utomhusporträtten under ett träd, i naturligt ljus och skugga, vilket blev bra på alla sätt, men långt ifrån den dramatiska känsla som faktiskt var utomhus just då.

Exponerar man bara fint för skuggan försvinner lätt all himmel och blir ett enda stort utbränt parti i bilden. Känns ju lite bortkastat när det fanns så många moln och blå himmel mellan dem.

Bilden ovan har 1/800s och f/2.8 vilket nätt och jämt får lite täckning i himlen, men långt ifrån den oljemålning jag såg i verkligheten.

utomhusporträtt-artikel-en-blixt-Profoto-B2-deep-umbrella-large-white-himmel

En Profoto B2 och stort paraply

Tack vare HSS (High Speed Sync) kunde jag använda en blixt precis bredvid mig och ett stort blixtparaply (Deep Umbrella White Large för att vara exakt) för att ljussätta henne men dra ner ljuset i övriga bilden med en slutartid på 1/2000 sekund. Bländare fortfarande 2.8 för att få bakgrunden lagom oskarp.

Jag använde ett 24-70/2.8 på full vidvinkel för det mesta så jag kunde få med mycket himmel utan att behöva stå för långt bort, och för att få den känslan jag tyckte fanns i ljuset.

Bakom kulisserna utomhus

Såhär såg det ut. En lite blåsig dag och stort blixtparaply är inte alltid den bästa kombinationen, men en rem och en lyktstolpe löser det mesta så inte blixten eller stativet blåser bort.

porträtt-on-location-dramatisk-himmel-en-blixt-Profoto-B2-stort-blixtparaply

Olika utsnitt med fria ytor

Apropå vidvinkel så får man liksom inte till bilden som ovan utan det, jag hade någon tanke på att hon kunde fått hoppa upp på bänken bakom men jag hade inte med mig ett tillräckligt högt stativ den dagen, så det fick bli lite horisont i mitten på bilden.

De fria ytorna är något jag alltid försöker tänka på att ha med, kanske inte i alla bilder, men för tidningsmakaren som gör layout är det alltid uppskattat att kunna lägga in rubriker och textrutor någonstans i bilderna, men man behöver inte ha med det i alla såklart.

porträtt-i-dagsljus-med-blixt-skugga-blixtparaply

Vrid på allt för ny bild

Sista porträtten vi tog var någon meter ifrån de tidigare, den stora skillnaden är att bakgrunden är skuggad och jag dragit ner lite på exponeringen totalt för att balansera det hela. Kändes som ett enkelt sätt att få till en variation tillsammans med inomhusporträtten och de med himmel och allt.

Emma tog några steg åt ena hållet och jag vred på blixten med paraply men lät den sitta fäst med rem kring lyktstolpen.

Jag jobbar rätt ofta såhär, har jag kommit på. Försöker hitta en bra plats att starta på där man t ex har möjlighet att förankra blixten och sen ändå kunna klämma ur rätt mycket variation utan att behöva riva allt och lägga en massa tid på förflyttning.

En vacker dag kommer jag köpa en stor IKEA-vagn där jag sätter upp den ljussättning jag vill använda och kan sedan enkelt köra runt mina modeller och placera dem mot den bakgrund som passar utan att behöva lägga någon större tid på att ändra inställningarna, men det får bli ett projekt för framtiden.

2 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.