≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Bo-Söderström_författarporträtt-Hur-tänker-din-katt

Fotografera författare gör jag rätt ofta. Fotografera katter gjorde jag mer förut, men nu har jag äntligen fått betalt för att göra båda sakerna samtidigt. Och det var väldigt trevligt och okomplicerat.

Såhär gick det till, ungefär. Bokförlaget Bonnier Fakta ville ha författarporträtt på Bo Söderström som är aktuell med en bok med den fantastiska titeln “Hur tänker din katt?” där han går igenom kattforskning och svarar på en massa frågor.

Jag accepterade uppdraget och åkte till Uppsala med kameror och en Profoto B2 plus några stativ. Som vanligt använde jag ungefär hälften av allt jag hade packat.

Porträtt-av-författare-Bo-Söderström_Bonnier_2015

Vi började inne i huset med lite kaffe och prat om katter, kameror, fjärilar och annat man kan prata om. Sen krånglade jag till någon ljussättning inomhus som blev ok men lite platt.

Skjortan som lurar fotografer

Någonstans på vägen blev jag lite kallsvettig och undrade vad det var för fel på kameran eller mina Profoto-sändare. Jag började se den där mörka sorgkanten på bilder som blir när man har för snabb slutartid som kameran inte hinner synka med blixtarna.

Men min AirTTL Remote ska ju klara HSS och allt sånt där? Det där var något man kunde råka ut för tidigare med PocketWizard om man hade råkat komma åt inställningshjulet och komma över 1/200 sekund. Jag blev lite nervös.

Ända till jag tittade upp och såg att hans skjorta faktiskt var mörkare i nederkant, men det tog ett litet tag av att känna sig som en komplett idiot som febrilt tittar på alla inställningar.

exempelbild-med-utan-blixt-utomhus-författarporträtt_Profoto-B2

Med och utan blixt i naturen

Ute var det fantastiskt fin blå himmel och skarpt sensommarljus, så vi höll oss i skuggan. Där är det lättare att kontrollera ljuset och så funkade vinklar mot bakgrund bättre där också.

Jag minns inte om jag hade uppdaterat blixtarna och radiosändaren så den klarade HSS, men uppenbarligen valde jag den mer klassiska vägen och körde på 1/200 sekund och styrde bakgrundsexponeringen med bländaren som landade på 11 för en mellanblå himmel.

Bo-Söderström_Bonnier-Fakta_2015_författarporträtt

En blixt och en smal softbox

Jag hade någon tanke innan att få till några porträtt mot den tonade himlen med tydlig kantskugga på ena sidan, därav valet av en långsmal softbox så man enkelt kan styra ljuset på ett mer distinkt sätt än med ett paraply, eller rättare sagt, skuggorna.

Det blåste också lite, så en OCF softbox blev mer lätthanterlig.

Bo-Söderström_-katt

Vi gick omkring på tomten där det var katter lite överallt som ville vara med på bild. Att katter var så bra modeller även när de balanserar på en axel visste jag inte, men de gjorde ett bra jobb.

kattporträtt

Det blev en massa bilder som vanligt, men rätt många varianter på samma tema. Hade jag ritat upp hur jag tänkte mig författarporträttet innan jag satte igång skulle det nog likna slutresultatet rätt mycket. Så är det inte alltid, men här gick det så bra att genomföra idéerna.

Att katterna tillförde en dimension och verkligen bjöd på bra blickar var dock en bonus jag inte vågat räkna med.

Apropå katter måste jag bara avsluta med en av de få reklamfilmer jag faktiskt kan leta upp och titta på ibland.

Om du gillar katter kan du börja med att följa hans Facebook-sida “Hur tänker din katt?” som kommer uppdateras med lite blandat om katter. Jag kommer definitivt köpa boken när den kommer ut.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.