≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jag köper billigare kameror

illustration-blogginlägg-uppgradera-kamera-utrustning-eller-tvärtom

Under de tio år, ungefär, som jag arbetat heltid som frilansfotograf har jag i princip konstant strävat efter att uppdatera och uppgradera min fotoutrustning, blixtutrustning och studioutrustning så den är så modern och bra jag bara har råd med.

Fast det har inte varit en helt rak linje som pekar snett uppåt i takt med att det släpps nya kameramodeller inser jag nu när jag skriver detta, och det är lite poängen med detta inlägg.

Jag började min fotografkarriär lite trevande med att fotografera som ett komplement till de reklam-, och formgivningstjänster jag erbjöd för ungefär tusen år sedan.

Någonstans på vägen köpte jag en begagnad Fuji S5 Pro av en fotograf och blev digital (det är typ en Nikon D200, vilket gjorde att jag hamnade i Nikonlägret med objektiv och allt).

Sen köpte jag en Nikon D2x, sen köpte jag en Nikon D700, sen köpte jag en Nikon D800, sen kompletterade jag med en Nikon D600 (som jag sålde rätt fort) och till sist köpte jag en Nikon D750. Och där är vi nu.

diagram-prisutveckling-mina-kameror

Prisutveckling, mina kameror

Inte världens snyggaste diagram, men det var gratis. Såhär ser det ut, från min första begagnade kamera till den jag använder allra mest idag, även fast jag äger en mer fler megapixlar.

Och det är egentligen kärnan i det här inlägget, först köpte jag en Fuji S5 för att jag råkade få ett erbjudande om att kliva på digitaltåget rätt billigt (tror jag fick med ett objektiv också, kanske?).

Sen blev jag så lockad av att köpa något dyrt för att känna att jag var proffsfotograf på riktigt att jag lade en rejäl summa på det dyraste Nikon hade just då.

Ibland väljer man lagom

När det väl var dags att köpa en fullformat kändes det inte alls lika kul att lägga närmare 50.000 kr på flaggskeppet utan jag “nöjde” mig med en D700 som jag har varit otroligt belåten med sedan dess.

Samma känsla infann sig nästa gång när jag kunde välja mellan en D4 och en D800. Då var det både priset men även specifikationerna som gjorde att jag valde en D800.

Alla inköp är förhoppningsvis lite förankrade i den ekonomi man har för tillfället, och när det var aktuellt kändes 20.000 kr extra för stort och tungt kamerahus med färre pixlar inte motiverat.

Sett såhär i efterhand borde jag köpt en D4.

Jag och D800 blev aldrig riktigt vänner, det är ingen dålig kamera, men jag hade strul med autofokus och fick det justerat hos Nikon utan kostnad, men det är mer 36MP och i min värld lite ohanterligt stora bildfiler som inte riktigt passar mig.

Sen väljer man det som passar

Den senaste kamera jag köpt är en Nikon D750. En fantastiskt lagom kamera för majoriteten av de uppdrag jag gör. Snabb, pålitlig, bra skärm och allra bäst, lagom stora bildfiler som räcker för i princip alla fotojobb jag levererar.

Det enda som påminner mig ständigt om att det är en nerdummad version av Nikons dyrare kamerahus är de onödigt tätt samlade AF-punkterna, det är nog den grejen som påverkar mitt fotograferande negativt med denna billigare kamera.

Mindre knappar och ändrade menyer så att D800 ska fortsätta att kännas som ett proffshus medan D750 blir en lite lättare och simplare entusiastkamera med ett lägre pris. Tyvärr. Men det är såklart priset man får betala för att den är billigare.

Jag borde inte köpa en D4s

Enligt den här principen att det inte alltid är priset som styr utan funktionaliteten blir lite svajig när jag har tänkt på att köpa en D4s. Frågan blir såklart varför?

Det har ju enligt diagrammet uppenbarligen gått utmärkt att smyga sig nedåt i pris och “proffsnivå” på kamerahus och fortfarande kunna vara nöjd med det utrustningen presterar.

Men jag lockas lite av det rejäla i en D4s, och den skulle ha ännu mindre bildfiler än D750 vilket borde göra saker ännu mer lättjobbad, och få vettigare AF-punkter och en ergonomi som ärligt talat är skönare att jobba med enligt min mening.

Hur smart är det att köpa en uppdaterad D4 som funnits på marknaden rätt länge, relativt sett? Priset sjunker inte direkt på Nikons kamerahus så man kan göra ett klipp heller.

Snart kommer Nikon D5, såklart

Problemet med Internet är att man väldigt tidigt får en indikation på vad som är på gång, först som en gissning, sen ett rykte och sen spekulationer baserat på tidigare släpp och lanseringscykler. Enligt alla dem borde det finnas en D5 i butik framåt sommaren 2016 om jag förstått allt rätt.

För att avsluta detta ovanligt pratiga och virriga inlägg om något jag hade tänkt mest skulle vara ett diagram tänkte jag bara säga att det är intressant hur olika kamerors utveckling och mina behov går. Ett sånt diagram hade haft två linjer som pekar åt olika håll.

Jag behöver t ex inte kunna filma med kameran, det håller jag mig gärna ifrån så länge jag kan. Jag behöver inte så mycket mer än 16-20MP. Jag behöver inte ISO på en miljon. Jag behöver inte heller bildstilar inbyggt i kameran. Och en massa annat.

Det jag däremot gillar är fokuspunkter över hela bildytan (tack Fuji X100s), snabb AF men det räcker med en aktiv punkt. Bra bildfiler såklart, och bildskärm samma sak.

Bra WiFi hade jag gillat, samma med något slags inbyggt minne för referensbilder man kunde komma åt (t ex för personalporträtt) enkelt att jämföra med. Kanske också applicering av bildjusteringar så förhandsvisningen liknar slutresultatet i Lightroom mer? Och gärna stjärnmarkeringar som funkar att exportera.

Slutsats

Jag har uppenbarligen trivts med att köpa enklare utrustning för mindre pengar under en längre period för att jag ändrat mitt sätt att arbeta så snabbhet och enkelhet prioriteras framför mer av allt (pixlar och sånt) och fler funktioner (t ex film).

Men jag skulle gärna köpa en Nikon D4s. Bara för att.

6 comments… add one
 • Mats Althin 29 oktober, 2015, 11:22

  När jag köpte min D700 trodde jag väl aldrig jag skulle tillbaka till APS.. Sen blev det D800 och nu Fuji X-T1.. Liten smidig med underbar bildkvalitet..

 • Jonas 30 oktober, 2015, 10:19

  Stefan, bra att reflektera över sina beslut ibland. Alltid lätt att falla för frestelsen att köpa större och dyrare, vilket ju du tycks ha lyckas undvika. Min hushistorik liknar din rätt mycket faktiskt, fast jag ligger kvar på en D800. Är nöjd med den och har inte haft AF-problem.

 • Magnus Fröderberg 30 oktober, 2015, 22:37

  Varför inte köpa en begagnad D4? Mattssons Foto i Lund har ofta sådana med avdragbar moms. Skillnaderna mellan D4 och D4s rör mest sportfoto och extrem hög-ISO-fotografering.

 • Stefan Tell 6 november, 2015, 01:41

  Jag missade en begagnad D4s tidigare i höstas på Blocket och det ångrar jag fortfarande att jag var så seg. Kommer nog fortsätta vela till dess de utannonserar en D5 och så får man vänta istället.

  Ju mer jag använder D750, desto mer kan jag arbeta runt de där fokuspunkterna i mitten, inte optimalt men när filerna väl hamnar i datorn är jag glad varje gång för att saker flyter på i bra fart. Men en D4 kanske jag ändå ska hålla ögonen öppna efter?

 • Pannkakskungen 6 februari, 2016, 15:17

  Har jobbat med olika kameror själv. Hasselblads äldre modeller, Mamiya 67 II, Contax, Nikon, Canon och efter 20 år ungefär, känner jag att all teknik är ovälkommen om den kräver mitt engagemang.
  Allt jag vill är att välja skärpedjup och trycka av när jag gillar utsnittet, alltså en A knapp och en avtryckare. Ett av 25 motiv kräver kontroll av slutartiden, så en S knapp vill jag ha också. En separat ratt för exponeringskompensation till helst + – 5 är nödvändigt också. Gluggarna ska börja på 1.x.

  Jag har bytt bransch nu och funderar över vad jag ska fortsätta plåta med privat. Eftersom min ekonomi inte tillåter en M240 med en Noktilux verkar ju faktiskt Fujifilms X-Pro 2 precis mitt i prick.
  Vad säger du?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.