≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Alla idéer funkar inte

alla-ideer-är-inte-bra

Jag är inne i någon slags idéfas just nu. Känns som det enda jag gör är att komma på saker att utveckla. Många gånger utgår jag från så som själva problemgrunden ser ut i mitt huvud, och ofta när jag duschar. Eller åker tunnelbana.

UPPDATERING: Det finns nu en smidig färgfilterhållare för Profoto, så jag behöver inte uppfinna någon egen. Läs mitt test här.

Sen är det en lång väg ibland från tanke till lösning, någonstans på vägen måste man göra en massa val, och det är alltid svårt. Men det svåraste är att faktiskt lösa ett problem enkelt.

grytunderlägg-magnetiskt-ikea

Jag började i fel ända helt enkelt, i detta fall.

För Speedlights finns det massor med varianter på färgfilterhållare, med kardborre eller magnet. Har man studioblixtar kan man använda filter enkelt om man har en filterhållare för raster, men annars blir det oftast något skrynkligt filter och silvertejp.

Inte världens snyggaste lösning, och ibland lite kladdigt.

Då kom jag att tänka på sådana där värmetåliga kastrullunderlägg av gummi som är magnetiska. Något liknande det borde man väl kunna göra? Vad smidigt att bara ha ett par med sig i väskan och klicka på när man behöver.

skiss-filterhållare-magnet-färgfilter-ide

Ungefär såhär kunde de se ut, som i min fina skiss. En filterhållare som är en slags ram, kanske av gummi, som har magneter i sig och så använder man den som ram för att magneta fast filtret.

Rätt smart, tänkte jag. Antingen kunde de vara färdigskurna med olika färger eller så kunde det kanske räcka med att man hade det ovanför filtret som kunde vara ungefärligt anpassat för att täcka blixten?

Så skulle det passa fint oavsett om man sedan använde ett paraply eller en softbox.

profoto-b2-front-glas

Vid det här laget var jag övertygad om att det skulle kännas väldigt smidigt och proffsigt att fästa dem över glaset på ett lamphuvud till Profoto B2 eller B1.

De har ju metall därframme. Det var i alla fall så jag mindes det. Det är ju lite så med minnet, man minns som man vill minnas ibland.

profoto-b1-front-ide-fäste-filter

Var det magnetiskt?

Icke sa Nicke, det är något metalliskt som en ring kring fronten på en B1:a, men inget en magnet gillar. Det är väl omagnetisk metall av något slag?

Samma sak med B2 som inte har något alls förutom små saker av metall som håller fast glaset framför reflektorn, men inte något som magneter fäster vid.

Så bra gick det…

Göra rätt från början

Det är dock lite märkligt att det inte finns några spår eller fästen för en smidig filterhållare som egentligen inte behöver vara mer än en jätteplatt ram som man kan klämma fast filter i.

Eftersom det måste finnas möjlighet att både klämma fast en ljusmodifierare på utsidan av den cylinderformade blixten, och även komma åt hålet för paraplyer, har man inte så mycket plats att arbeta med om det ska funka tillsammans.

Det skulle gå att göra speciallösningar som t ex använder blixtparaplyets stång där en filterhållare kan fästas, eller klämma in något mellan glas och kant på D1/B1, men då funkar det inte på B2 som har större glapp där för luftintag.

Jag tänkte ett tag om man skulle ta en skyddskåpa och såga bort fronten som ersätts av filter, men det skulle hindra paraplyet om man inte gjorde en lösning för det. Och softboxar skulle kunna bli lite pillriga att få på samtidigt.

Det är lite som vår bil, vill man ha en hållare för telefonen är det antingen sugkopp på rutan (funkar ok), dubbelhäftande tejp på instrumentpanelen (provade inte ens) eller någon väldigt märklig lösning (som säkert sitter bra) där man bänder isär delar och klämmer in något mellan ventiler och annat.

Kunde de inte ha klurat ut en universallösning från början, alla dessa tejplösningar är lite trista. Och jag var lite klantig som började uppfinna i fel ända innan jag hade kollat hur verkligheten såg ut. Så jag är lite besviken just nu.

Att tejpa eller bända bort glaset känns inte optimalt.

Har du något tips får du gärna skriva en kommentar. Tack.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.