≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Världens enklaste fotouppdrag

Kulturrådet-Alla-har-rätt-till-en-bra-bokstart-fotograf-Stefan-Tell-folder-trycksak

Ibland får man en fråga från kunder som behöver en specifik bild, ibland har jag något liggande i arkivet som jag kan sälja men oftast har jag inte det, även om jag har rätt många bilder totalt.

När Kulturrådet behövde en omslagsbild till deras Bokstart-projekt var det dock rätt enkelt att lösa, jag hade inte bilden men väl alla komponenter som behövdes för att skapa en.

foto-läsande-barn-mamma-hemma-bokstart-Kulturrådet

Bilden skulle föreställa en vuxen och ett barn som läser tillsammans, gärna i naturlig hemmamiljö. Som tur var hade jag min blivande fru, vår äldsta son, lite böcker, en soffa och ett vardagsrum.

Mina instruktioner till dem: ”läs den här boken i soffan”.

Jag tog lite bilder och skickade urvalet till kunden, sen valde de en av bilderna och sen var det klart.

Det svåra i det här projektet var inte att hitta modeller, eller miljö eller planera fotograferingen. Utan en kund som faktiskt frågar om man kan ta fram en specifik bild utifrån vissa riktlinjer, de flesta frågar inte ens en fotograf, och några kanske kollar hos en bildbyrå.

Kan du få dina kunder att ha dig i åtanke vad det än gäller i bildväg tror jag alla kommer bli mer nöjda. Det enklaste sättet är att kommunicera att man gärna hjälper till med saker, stort som smått.