≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Idé: modulär fotoryggsäck på ram

ide-koncept-skiss-ryggsäck-modulär-lådor-ram-foto

Jag letar hela tiden efter en bättre fotoryggsäck, och samma sak med väskor för fotoutrustning som blixtar, stativ och annat man som fotograf släpar på dagligen för att få med sig allt man behöver för att kunnat sätta upp en fotostudio utanför studion.

Sen är ju grejen att det sällan är en väska eller ryggsäck som täcker alla behov och är bra i alla lägen. Ibland behöver man ha med sig en Profoto B2 och några lätta stativ, ibland är det fler objektiv som behövs och vissa gånger räcker det med bara något lätt.

Idealet vore ju om man kunde bygga om sin ryggsäck och bara hänga på det man behöver ha med sig, kanske ha några enheter packade som man bara hakar fast och är klar att åka iväg?

F-stop fast lådor utanpå?

Jag gillar min F-stop Satori EXP med en XL Pro ICU, det blir som att få plats med fotostudion i kameraryggsäcken. Nästan.

“Problemet” är bara att man måste packa den varje gång, ska man t ex få med sig stora Profoto B1 krävs det lite pusslande för att få ner allt bland kamerahus, objektiv och batterier.

Sen får man dra upp innerväskan (ICU) för att komma åt utrustningen och så vidare. Rätt bra på många sätt, men jag skulle nog ännu hellre vilja prova på en lösning som var mer modulär.

Inte mjuka väskor, det finns redan. Utan hårda.

ram-ryggsäck

Börja med en ram…

Först skulle man behöva en ram för ryggsäcken, exakt hur den skulle vara utformad har jag inte klurat så mycket på, men den behöver vara hyfsat lätt och ha något system för att hänga på saker.

Det här är mest utveckling av en idé jag tänkt på länge, se det som en konceptskiss på hur man kan produktutveckla väskor så de blir mer flexibla och inte måste vara allt för alla.

Sen måste den vara skön att bära, med avlastning och bra bärsele plus sånt man behöver för att det ska vara bekvämt när man bär tungt. Enklast är nog om den enheten har allt sånt inbyggt.

Det finns ju bärselar till Pelicase, men här tänker jag mer en flexibel ram som klarar en massa varianter.

system-med-lådor-på-ryggsäck-med-ram-koncept

Ett modulsystem med lådor

Jag tänker mig att har man väl ramen klar och ett system för hur man hänger på allt så det inte ramlar av kan man sen mixa och matcha alla möjliga kombinationer av lätta, vadderade lådor utanpå.

Det känns alltid lite bökigt att gräva i ryggsäcken för att få upp sånt som man har lagt under något annat, här skulle man t ex kunna ha en låda som passar perfekt för en Profoto B1, eller en låda för två?

Sen kunde man ha en mindre där man samlar objektiv, om de slipper dela plats med andra saker kan man få den lådan rätt volymeffektiv då allt ryms i små moduler.

militärryggsäck-på-ram

Ryggsäckar på ram

Förr tror jag det var vanligare att stora ryggsäckar hade ram, sen försvann det lite och på sin höjd var det inbyggt i själva ryggsäcken så man inte såg den. Ovan är ett undantag, se detaljer här.

Men det är fortfarande mjuka väskor, och de är såklart bra för mycket men kanske inte mest praktiska att ha hårda och kantiga saker i? Jag skulle gärna ha all min utrustning i en massa Pelicase, men det blir onödigt tungt.

Lätta, hårda plastlådor

För att få denna idé att funka skulle jag föredra att använda styva lådor men inte så rejäla som Pelicase, de kan vara mer som lådan man har till borrmaskinen, men alternativ för skuminredning.

Det skulle räcka för mig om de var damm-, och regntäta (sen kunde man såklart kunna ha ett regnskydd man drar över allt inbyggt i ramen) plus lite stöttåliga, men det vore nog.

Jag tänker inte att man ska kunna ha det som handbagage, och ska ryggsäcken checkas in får man kanske göra något smart skydd för det så lådorna inte krossas.

olika-lådor-på-ram-för-utrustning-foto-studio

Olika lådor för olika ändamål

Om bara ramen var tillräckligt smart och bra konstruerad behövde man inte begränsa sig till kantiga lådor, något rör på sidan kunde vara bra för att enkelt få med sig några lätta stativ?

Sen skulle man såklart kunna kombinera lådor lite hur man ville, och ramen behöver ju inte bara finnas i en storlek. Det skulle också kunna kombineras med mjuka väskor man hänger på.

Hade lådorna gångjärn på sidan kunde man framme på uppdraget lägga ner den och bara öppna den låda man ville åt och där i låg allt prydligt packat på sina platser.

För de som har stora teleobjektiv kunde det finnas en separat cylinder för dem man hänger på vid behov?

Andra användningsområden

Kanske skulle vissa hantverkare kunna uppskatta en sån här lösning, lite som Festool och deras stapelbara boxlösningar för lådor på en pirra kunde det här bli en allt-i-ett-lösning?

Eller en ram för smink där man bär med sig sminkprylarna på ryggen till uppdraget och klickar av alla lådor framme hos kunden?

Nu är jag då fotograf och tänker mest på vad jag själv skulle behöva, alla jobbar inte som jag, men för snabba uppdrag där man har med sig “lagom” mycket utrusning tror jag det här skulle kunna vara en smidig lösning som är mer snabbjobbad än de som finns idag.

Och för min egen del har jag hellre mer på ryggen än att försöka öppna dörrar med en väska i vardera hand.

Bonusen skulle också vara att kunna ha t ex en låda för två Profoto B1 komplett med batterier som man hakar på då man behöver dem, sen ska de såklart vara låsbara och allt sånt så man kan låsa fast dem när de förvaras.

Kanske en speciallösning för sånt också så det bara är att öppna den förvaringslösningen och haka på det man behöver för varje uppdrag? Resten står kvar i tryggt förvar?

Vad tror du, skulle du vara intresserad?

4 comments… add one
 • Magnus F 22 september, 2015, 09:45

  Enklast är väl att köpa en brandkårsram och fästa sina väskor på den?

  http://www.fjallraven.se/fire-brigade-frame-hb

  • Stefan Tell 22 september, 2015, 11:00

   Tack för tips, den har jag inte ens sett. Kan ju vara något att bygga vidare från. Vore roligt att göra något som blir som ett system där alla pusselbitar passar ihop och funkar hur man än blandar dem. Plus stora hjul man kan ta av eller på, så har man automatiskt en rejäl pirra.

 • Magnus F 22 september, 2015, 11:15

  Visst vore det trevligt med en färdig modulär lösning. Problemet är att få den kommersiellt gångbar. Jag tror att många nöjer sig med att ha väskor i olika storlekar. Marknaden blir liten och handlarna kräver enorma marginaler när de säljer väskor.

  Sen har ju en väska ändå en viss begränsning och många kommersiella fotografer har mer prylar än de kan bära. Jag funderar på den här:
  http://webshop.goecker.se/product/CAL730-200

 • Stefan Tell 23 september, 2015, 10:50

  Med tanke på hur många mjuka väskor som görs i tusen olika, men relativt lika, varianter tror jag det finns en marknad för något genomtänkt som går en annan väg.

  En sån där vagn är såklart en lösning, men kanske inte för mig som jobbar så mycket inne i stan. Hade jag utgått från bilen och åkt runt en massa tror jag den hade varit utmärkt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.