≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Anne-Marie Körling, pressbilder

Anne-Marie-Körling_pressbild-ny-lasambassador. Fotograf Stefan Tell

Jag fick i uppdrag av Kulturrådet att fotografera några porträtt av Sveriges nya Läsambassadör 2015-2017, Anne-Marie Körling som används i deras bildbank som pressbilder.

Anne-Marie Körling utnämndens av kulturminister Alice Bah Kuhnke på Kulturrådets Ung scen på Bok & Bibliotek i Göteborg.

Fotograferingen skedde i anslutning till ett möte på Filmhuset vid Gärdet där jag varit en massa gånger, så det är en ganska bekant omgivning. Som tur var hade vi perfekt väder. Och jag hade med mig lite perfekt ljus att ha inomhus.

Sveriges-Läsambassadör_Kulturrådet_Anne-Marie-Körling_pressbild. Fotograf Stefan Tell

Börja med inomhusporträtt

Av flera olika anledningar brukar jag alltid börja med porträtt inomhus, om jag har planerat att kombinera ute och inne. Tror det handlar om att beta av det som kräver mest förberedelser först, även om jag jobbar rätt enkelt och snabbt.

Vi pratade lite om allt möjligt, hade jag sett intervjufilmen som gjorts med henne så kunde vi pratat om att vi har exakt samma tapet i våra kök men nu fick det bli annat.

behind-the-scenes-pressbilder-profoto-b2-två-blixtar-umbrella-large

Vid ett ståbord på Kulturrådet hade jag förberett med en Profoto B2, två stativ och två lamphuvud med vardera en Profoto Umbrella Large White. Kanske inte den optimala ljussättningen när personen som ska vara med på bild har glasögon.

Men, som vanligt går det relativt snabbt att lösa med lite trixande av vinklarna så det inte blir stora reflexer överallt (som kan vara snyggt ibland, men inte om glasögonen har den där grönblå hinnan som blir av antireflexbehandling).

Som vanligt med vita bord blev det lite upplättning, och en svart tröja gjorde att det inte blev för ljust. Inte för att jag hade planerat klädseln, men det blev ju bra.

Sveriges-Läsambassadör-2015-2017_Anne-Marie-Körling. Fotograf Stefan Tell

När sessionen vid bordet var klar förflyttade vi oss två meter till vänster, sett från min plats, till en fåtölj så vi kunde få lite varierad bakgrund, men ljussättningen var ungefär samma.

En blixt med paraply på vardera sida inställda på ungefär samma effekt. Här fick jag vrida och flytta på dem lite till dess ljuset var bra.

Anne-Marie-Körling_porträtt-bildbank-pressbilder. Fotograf Stefan Tell

Naturligt ljus i skugga

Grå betongväggar är alltid bra för porträtt, fråga bara Alex Haridi, och får man samtidigt en bra skugga blir det väldigt lättjobbat. Och bilderna som blir är lätta att använda med massor av plats för text.

Här började jag faktiskt med en blixt för att skapa mitt eget ljus, och det blev bra, men det behöver inte bli ett självändamål med blixt bara för att man har utrustning med sig.

Så det fick bli några enkla porträtt i naturligt ljus, och tur var väl det, för dem är jag otroligt nöjd med.

Anne-Marie-Körling. Fotograf Stean

Men, vi hade inte så bråttom, så varför sluta där?

En hög med kravallstaket eller liknande låg precis bredvid oss och ett litet hopp och så fanns det något att sitta på för några porträtt åt andra hållet med Kaknästornet i bakgrunden.

bakom-kulisserna-fotografering-pressbilder-Profoto-B2-Umbrella-Large-Vit

Men först ännu en luftig bild med plats för saker bredvid, några slokande flaggor fick vara med också så det inte blev helt tomt. Här använde jag bara en blixt med paraply, och för att inte blåsten skulle ta det agerade min kund assistent och stod för säkerheten.

pressfoto_Anne-Marie-Körling_läsambassadör-Kulturrådet. Fotograf Stefan Tell

Jag hade någon slags tanke att gå ut på Gärdet för att få en väldigt öppen bild mot horisonten, men det fick bli en lite rörigare istället. Det var lä in mot den stora väggen på Filmhuset men var man bara en bit ifrån den blåste det rätt mycket.

Vill du läsa mer om Sveriges nya Läsambassadör finns det mer information hos Kulturrådet, en artikel i Svenska Dagbladet (bra bildval här, tack), GP har en intervju (med fin bild), och förhoppningsvis mer snart.

Comments on this entry are closed.