≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Porträtt av Karl Prytz, VD för Animail. Pressbild till artikel i DI. Fotograf Stefan Tell

Jag älskar verkligen snabbjobb, speciellt när bilderna jag levererar kommer till användning och nytta direkt. När kunden är snabb och sprider bilderna så de får mer exponering för deras nyheter, för en artikel med bild är ju roligare än en utan.

Animail som säljer djurfoder på nätet skulle precis offentliggöra en affär där de köper upp konkurrenten ZooZoo, och då kunde några nya porträtt på VD Karl Prytz vara bra att ha.

Ibland kan jag nappa på jobb även om det är kort varsel, även om det blivit svårare de senaste åren. Men när man kan rycka in och göra något snabbt känns det alltid bra.

Jag träffade Karl och hans kollega inne i stan, men på den platsen var det så ohyggligt svårt att hitta parkeringsplats (och jag tycker p-böter bara drar ner min lönsamhet) så vi hoppade in bland barnstolarna i min bil och åkte till Vasaparken.

Där jag missade en skylt om städdag och fick en p-bot.

Såklart.

Bakom kulisserna på plåtning med VD, en Profoto B1 och en beautydish. Fotograf Stefan Tell

Mitt location-kit, enklast möjliga

Det var utlovat lagom fint väder, så jag satsade på att kunna fotografera ute, men sen kom det några droppar ändå. Med mig hade jag min favoritkombination för snabba jobb utomhus, ett Manfrotto 420B, en Profoto B1 och en vit beautydish med raster.

En beautydish är enkel men ändå flexibel för lite extra ljus i porträtt ute, speciellt som den inte blir samma vindfång som ett paraply eller en softbox. En sak till att bära på, men mindre oro att stativet ska blåsa omkull ett år när det verkar blåsa hela tiden.

Nytt favoritobjektiv, kanske

Av någon anledning satt det ett objektiv på min Nikon D750 som jag knappt har använt (objektivet alltså), ett 135mm/2.0 jag köpte begagnat för något år sedan. I väskan hade jag ett 50mm som backup och min Fuji X100s för extra säkerhets skull.

Man vet aldrig.

135mm är trevlig att fotografera porträtt ute med, men ibland kan jag känna att jag hamnar aningens för långt bort från personen jag fotograferar, jag tycker det känns otrevligt att skrika.

Smidig varierad kompakt miljö

Vasaparken må vara en mindre lyckad lekpark men en väldigt varierad miljö där man med en kort promenad i valfri riktning kan hitta många olika ställen som blir bra att fotografera på.

Den bilden överst i inlägget blev den som användes i artikeln, och där fick Karl stå bredvid en glasfasad som jag lät blixtljuset delvis passera genom. Med en blå ton i glaset blev det en liten variation hur ljuset färgade av sig på olika delar av ansiktet.

Planering och verkligheten möts

När vi var halvvägs in i fotograferingen ungefär ringde de från förskolan och sa att en av tvillingarna inte riktigt var sig själv. Då höll min fina plan att snabbt leverera bilder senare samma dag på att falla samman, men som tur var ordnade det sig.

Vi tog några avslutande bilder runt hörnet på huset, jag åkte till förskolan, hämtade barnen, redigerade snabbt några bilder hemma och skickade till kunden som lade upp dem i sin bildbank.

Jag vet inte om jag skulle vilja att alla dagar såg ut såhär, men det känns väldigt skönt när man lyckas göra hela jobbet inklusive leverans på en och samma dag. Nu återstår bara att leverera de övriga bilderna kunden har valt som de förhoppningsvis får användning av framöver.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.