≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Smart stativ för rundfond

bra-stativ-för-rundfond-c-stand-sliding-leg

Vi lät bygga en rundfond i fotostudion för några år sedan, och det har varit en bra investering på det stora hela. Här är förresten ett inlägg om hur rundfonden är byggd, steg-för-steg.

Det finns flera fördelar med att ha en rundfond i studion (förbrukning av vitt bakgrundspapper är rätt låg), men också några nackdelar som begränsar utrymmet i fotostudion till viss del.

Så som vår rundfond är konstruerad är den lite upphöjd från golvet, man kan säkert få till det utan att den ska behöva ha en massa reglar om man får till skarven mot väggen, men det här kändes som den enklaste lösningen när vi byggde den.

Problemen är vid kanterna, rätt ofta vill jag placera ett stativ exakt vid skarven mot golvet, och ibland gärna mot väggen. Det blir lite vingligt med ett vanligt blixtstativ.

Ska man ställa något nära väggen på plant underlag förlorar man ungefär en meter. Inte världens roligaste grej i en relativt liten studio som vi har.

Lösningen stavas C-stand, och då varianten med “sliding leg” som finns att köpa på välsorterade fotohandlare, t ex Procenter. Ett väldigt tungt, stabilt och smart stativ, men tungt som sagt. Och dyrt.

Men, eftersom ett av benen går att justera i höjdled utmed mittpelaren kan man placera stativet nästan var som helst och det blir relativt stadigt även med blixt och mellanstor softbox på.

Så vinner man en meter.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: