≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fotoreportage hemma (på skoj)

porträtt-hemma-balanserande-barn-grodperspektiv

En sak jag kom på rätt långt efter blev klar med mitt test av batteriblixten Profoto B2 var att jag inte lever som jag lär när jag fotograferar familjen jämfört med betalda fotouppdrag.

Det blir mest iPhone och tillfälligheter, inte planering och värst mycket tanke bakom bilderna jag tar. Visst, man kanske inte ska jobba jämt, men sedan dess har jag försökt lyfta nivån aningens lite.

olika-vinklar-varianter-foto-hemma

Det lustiga är att jag har ju alla förutsättningar för att kunna göra något roligt av det, både att lära sig av och få fina minnen.

Plus att jag har all utrustning som behövs, och lite till.

porträtt-hemma-en-blixt-matbord

Sen måste jag också ge en eloge till mina barn som för det mesta ställer upp på bild, även om det ibland krävs mutor eller något som håller dem på plats i några sekunder (t ex tandborstar, faktiskt).

fotoreportage-hemma-med-en-blixt-Profoto-B2

Alla bilder i det här blogginlägget är ljussatta med en blixt, ibland tydligt men ofta mest som upplättning.

reportage-hemma-med-kamera-och-blixt-Profoto-B2

Att försöka sig på någon avancerad ljussättning som kräver att barnen är på ett visst ställe några minuter är oftast dömt att misslyckas, då är det bättre att hantera det som jag oftast hanterar uppdrag.

En kamera och en blixt som jag kan flytta med mig på enklast möjliga sätt, för att bara ge det befintliga ljuset en liten knuff och inte alltid begränsa vinklarna utifrån fönster och sånt.

hoppande-barn

Man är ingen fluga på väggen med ett stort stativ och en Profoto B2 som blixtrar hela tiden, men förvånansvärt snabbt slutar de posera (eller protestera), och det blir bara saker som händer.

testbild-utan-blixt-hemma

Bilden ovan är utan blixt, nedan med blixt. Allt annat samma.

Det är väldigt lärorikt också, att tvingas anpassa sig till deras byten av plats, lek, och ljusförhållanden som följer med sånt. Klarar man att hålla jämna steg med två treåringar så klarar man säkert att fotografera reportage lite överallt.

testbild-med-blixt-hemma

Av någon anledning lyckades jag aldrig planera in en dag på förskolan med dem denna vår, däremot en dag på storebrorsans skola med kameran. Det var otroligt kul och en bra erfarenhet.

enkelt-porträtt-hemma-en-blixt

Sedan jag tog de här bilderna och såg resultatet har jag varit otroligt mycket mer benägen att plocka fram en blixt för att testa någon idé jag har. Ibland blir de där idéerna något man senare använder i jobbet, senast den här veckan gjorde jag faktiskt exakt så.

en-blixt-för-upplättning-vid-matbord

Sen får man väl också vänja sig vid att det inte alltid blir som man hade tänkt sig. Fler än en gång har jag riggat upp något för en idé jag haft bara för att inse att modellerna inte var på sitt bästa humör just den sekunden det skulle ske.

upplättning-av-fönsterljus-med-en-blixt

Vill man bli mer bekväm med att använda blixt är det här något jag rekommenderar varmt. Det finns ju ingen kund som kan bli besviken (förutom du själv kanske) och ingen deadline att följa.

skrikande-barn-fotoreportage-hemma-blixt

Vill man ge sig själv lite mer utmanande uppdrag kan man alltid slänga in att idag ska jag bara använda ett 35mm-objektiv och en beautydish, eller teleobjektiv plus ett silverparaply, oavsett miljö och ljus.

Alla bilder i det här blogginlägget använde jag en Profoto OCF 30×90 cm softbox som jag vred och vände på. Apropå begränsningar.

Eller så tar man det bara för vad det är, lite fina bilder och en chans att få lite mer erfarenhet av hur man kan använda sin utrustning.

Är man riktigt ettrig kan man ta flera varianter av samma bild för att lära sig mer om hur man kombinerar naturligt ljus med blixtljus, allt kan komma väl till pass när man får uppdrag som kräver att man har provat på alla varianter.

Har man inga barn att öva på går det lika bra med vuxna.

Eller djur.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.