≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Blixtparaply som tål vind?

ide-uppfinning-blixtparaply-som-tål-vind-blåst

Som fotograf känns det som man alltid skulle behöva uppfinna exakt det man behöver. Hur mycket man än undersöker vad det finns för smarta lösningar på marknaden är det nästan alltid någon egenskap eller funktion som saknas.

Under det senaste året har jag fotograferat ute “on-location” mer och mer, mycket tack vare Profoto B1 och B2 som gör den typen av fotouppdrag så mycket enklare.

Men jobbar man utan assistent som jag gör blir det ändå lite komplicerat när det har blåst så mycket som det gjort. För att minimera risken att blixtstativet (och min blixt) ska blåsa omkull har jag ofta valt en beautydish som ljusmodifierare, den fångar ju inte lika mycket vind och blir ett segel som stora paraplyer eller en softbox.

gustbuster-stormparaply

Det är kul med produktutveckling, sånt skulle jag gärna hålla på med om jag hade mer pengar och tid. Men vis av erfarenhet vet jag att det krävs aningens mer än en idé eller en uppfinning för att det automatiskt ska bli succé och man kan försörja sig på produkten man tagit fram.

Grejen med just blixtparaplyer är ju att det är som ett vanligt paraply. Nästan. Och även om jag inte hittat ett mer vindtåligt blixtparaply så har det uppenbarligen forskats och lagts ner massor av pengar på att utveckla vanliga paraplyer som funkar bättre när det blåser.

Gustbuster är ett sånt företag som verkar ha tänkt till lite, de gör stormparaplyer för t ex golfare och vanliga människor också. Testade i vindtunnlar och allt.

Istället för att lägga ner en massa tid på detta skrev jag några rader till dem för att se om det fanns något intresse att utveckla deras produkt till något fotografer i blåst skulle ha nytta av.

Jag skickade ett mail…

Hi,

I am a professional photographer in Stockholm, Sweden and I use umbrellas all the time as lighting modifiers when shooting portraits in my studio or on location.

The problem with umbrellas is, as you of course know, that they easily can turn in to a sail and fly away on a windy day. Using them in photography has them attached to a lighting stand and an expensive flash, so you don’t want them to fall over because of the umbrella.

My question to you is if it would be possible to use your technique to make a more wind-proof lighting umbrella for photographers? It would be a different set of requirements for the material as it doesn’t ned to stop rain but to reflect light in a good way. Most flash umbrellas are either white or silver on the inside, and black on the outside.

It might not be a guarantee to stop stands with a flash head falling over altogether, but there might be a market for a flash umbrella that works better on a windy day than the current ones.

I have looked around on the Internet but haven’t found anything like this idea, so maybe it can be a new market for you?

Hope you like the idea, and please let me know if you would consider developing something based on your innovations. I, for one, would love to have a product like that.

Best,
Stefan Tell

Nu är det bara att vänta och se om de nappar på det hela och kanske gör ett paraply som man kan använda utomhus och som inte blåser omkull den dyra utrustningen.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Next post:

Previous post: