≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

En billigare Omega Reflector (DIY)

frigolit-som-reflexskärm-med-beautydish-ljus-omega-reflector

Jerry Ghionis, han som ligger bakom den roliga (men aningens begränsade) Ice Light har utvecklat en reflexskärm man fotograferar genom, och kallar den The Omega Reflector. Egentligen bara en reflexskärm han har klippt ett hål mitt i där man kan titta ut med kameran och få fint ljus.

Vi köpte ett parasoll i våras och behövde en rejäl parasollfot, och till min stora glädje fick vi en billigare Omega-reflexskärm på köpet. Kanske inte ihopfällbar, men minst lika bra, eller åtminstone betydligt billigare (vi betalade ju för foten, men emballage kostar inget).

frigolit-emballage-som-reflexskärm-med-hål-för-kamera

Jag har bara testat den lite snabbt med min iPhone (bilden ovan) mitt på en solig dag. Modellerna klagade lite på att de inte såg något (att de blev bländade alltså), men jag är nöjd med ljuset.

En Omega Reflector kostar 120 dollar, den här lösningen behöver man såklart inte köpa en parasollfot för att få till, men det var väldigt smidigt att få ett färdig hål.

Nu återstår bara att dra några varv vävtejp runt den så den inte smular sönder, kanske sätta på en fin logga och sy en väska åt den för att det ska bli en konkurrenskraftig produkt.

Såklart inte lika ihopfällbar eller med olika ytor man kan variera ljuset med, men vill man bara få ett enkelt och smidigt upplättningsljus för porträtt utomhus kan jag varmt rekommendera denna lösning. Ju närmare man går, desto finare ljus i modellens ögon.

Har du någon bit frigolit eller vit papp hemma, gör ett hål och prova hur det blir. Är du inte nöjd ska frigoliten sorteras som mjuk plastförpackning på återvinningscentralen.

 

3 comments… add one
  • Magnus F 30 juli, 2015, 11:55

    Kanske värt att klippa upp ett hål i en Lastolite-reflexskärm som blivit över …. hmmm. Ligger några sådana i ett skåp hemma.

  • Stefan Tell 31 juli, 2015, 23:31

    Definitivt, det är ju ungefär det Jerry har gjort. Kanske en kant med vävtejp runt öppningen, sen har du en 120-dollarsprodukt du kan skriva ditt eget namn på.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.