≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Dörröppningstricket-ljussättning-porträtt_Marcus-Gunnar-Pettersson

Förra året fick jag i uppdrag av bokförlaget Bonnier Carlsen att fotografera pressbilder av Marcus Gunnar Pettersson som skulle komma ut med boken “Bosses rymdäventyr” skriven av Petrus Dahlin. Nu har boken funnits ute ett tag och jag tycker det är dags att visa upp de fina porträtten vi lyckades med.

Det här måste ha varit ett av förra årets enklaste uppdrag, vi satt och pratade på innegården där jag har kontor och fotostudio, sen gled jag obemärkt in på att fotografera när vi ändå hade så fint ljus.

Utomhusporträtt-Marcus-Gunnar-Pettersson_Bonnier

Naturligt ljus i skuggan

Fina dagar har vi ett helt fantastiskt ljus på innegården, så man behöver inte krångla till det genom att gå iväg någonstans.

Det enda som kan vara klurigt är att man lätt lurar sig av det varma och lite gulaktiga ljuset som studsar från kringliggande husfasader. Ibland ser det bra ut i kameran men inte lika kul på bildskärmen, men här blev det bara jättebra.

Pressbild-utomhus_Marcus-Gunnar-Pettersson_Bonnier

En lagom blandning av fundersamma bilder med eller utan keps och sen gick vi in i fotostudion där jag hade förberett med lite blixtar och en vikvägg som användes som bakgrund ibland.

Studioporträtt-beautydish-Marcus-Gunnar-Pettersson_Bonnier

Två blixtar i studion

Porträttet ovan är ljussatt med en beautydish till vänster och ett stort blixtparaply bakom mig. Den grå delen av bakgrunden är den vita rundfonden som syns och till höger är det en del av vikväggen.

Studioporträtt-stort-blixtparaply-Marcus-Gunnar-Pettersson_Bonnier

Och bara en blixt…

Har man en modell med så otroligt tydliga anletsdrag får man prova att göra enklast möjliga ljussättning, och det blev ju bra. Här är jag inklämd precis framför ett stort blixtparaply, och det räckte.

Här finns förresten ett tidigare blogginlägg som visar bakom kulisserna hur ljussättningen är uppställd.

Porträtt-i-fotostudio-rundfond-Marcus-Gunnar-Pettersson_Bonnier

Porträtt med luft

Vill man använda bilderna till en intervju kan det vara lämpligt att ha lite fria ytor att lägga text på, så vi hittade en lite trälåda han fick sitta på mitt i havet av vitt. Med lite skuggor.

Inomhusporträtt-lampa-Ice-Light-Marcus-Gunnar-Pettersson_Bonnier

Sen är det alltid tacksamt att variera klädsel, och miljö. Så det blev en tröja och in i vårt lilla konferensrum där jag mest utnyttjade ljuset som kom in genom fönstret och balanserade det med en Ice Light till vänster för att lätta upp skuggorna.

Porträtt-inne-vid-fönster-Marcus-Gunnar-Pettersson

Det lite mer röd-, och gulaktiga ljuset kommer från rummets taklampor ovanför bordet. Och allt blandas på ett lyckat sätt med hjälp av vita väggar och ett vitt bord.

Pressbild-inomhus-vid-bord-Marcus-Gunnar-Pettersson_Bonnier

Ett varierat paket pressbilder

Det här var nog alla pressbilder jag levererade till bokförlaget som de nu har i sin bildbank. Ibland lyckas man inte alltid med att få den här typen av variation så enkelt, men när det funkar är det trevligt.

Lite liggande bilder, några stående, några med miljö och några renare så finns det gott om bildmaterial för pressansvariga att distribuera utan att de som sköter layout på tidningar och webben hinner bli uttråkade av att det bara är en och samma bild som används överallt. En ganska viktig sak att tänka på, tycker jag.

Sen underlättar det såklart massvis med att ha någon som är så underbart enkel att fotografera. Tror inte det blev en enda bild som var dålig av alla jag tog.

Ta gärna en titt på Marcus Gunnar Petterssons portfolio, där finns massor med fina illustrationer.

Till sist måste jag slå ett slag för mitt favorittrick när det gäller fotografering med naturligt ljus: dörröppningstricket. Funkar nästan alltid fantastiskt för porträtt.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.