≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
foto-Maria-Mattsson-Mähl_Professionellt-Styrelsearbete_porträtt-omslag

Jag fick i uppdrag att fotografera styrelseproffset Maria Mattson Mähl för medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete, och följde med en journalist till World Trade Center i Stockholm för intervjun.

Medan de pratade fotograferade jag lite, någon av de bilderna hittade in i artikeln som en liten utfyllnadsbild, men fokus var såklart på omslagsbilden. Så jag tog en promenad runt i lokalerna för att hitta något bra ställe att fotografera på.

behind-the-scenes-world-trade-center-stockholm-foto

Jag har gått genom World Trade Center rätt många gånger på väg till Centralstationen, och även fotograferat där, så hyfsad koll på vad som funkar har jag.

Men de verkar jobba lite med dekorationerna och inredningen, så denna gång såg jag att de hade hängt upp en blågrön kvadrat i plexiglas vid några växter.

Den borde ju funka som bakgrund, tänkte jag.

porträtt-artikel-world-trade-center-blå-bakgrund

Jag ställde upp två Profoto B1 med stora paraplyer, ett Large vitt till vänster som huvudljus och ett XL silver till höger som upplättning. Sen blev det inte så mycket plats kvar för mig.

Plexiglas är ju ett rätt reflektivt material, så alla ljuskällor syntes väldigt tydligt i bakgrunden, men istället för att flytta på blixtarna och paraplyerna försökte jag placera dem så de blev ett mönster i bakgrunden som blev fint.

Just för fotografering av omslag brukar jag hela tiden tänka på om det finns lugna ytor där man kan placera text, och hennes mörka kofta tillsammans med toningarna i bakgrunden gav rejält med plats för rubriker och puffar.

Den här typer av bilder där man fotograferar själva fotograferingen gillar jag, men till omslaget användes en mer beskuren variant av det närmare porträttet ovan.

Efter lite diskussion med formgivarna och kunden justerade jag bakgrundsfärgen så den drog mer åt blått än grönt. Ganska enkelt i Lightroom eftersom de färgerna bara fanns i bakgrunden och även hängde ihop tonmässigt.

porträtt-med-hopp

Sen hade Maria ett önskemål om en hoppande bild, något som tog några försökt för att få till. Hon fick hoppa ett antal gånger från en liten kant medan jag försökte fånga henne i flykten.

Tyvärr blev det lite begränsat då det här jobbet gjordes innan Profoto B1 hade stöd för HSS, så jag fick köra på 1/200 sekund. Hade jag gjort det idag skulle jag kunnat använda en betydligt kortare slutartid och samtidigt även få en mindre rörig bakgrund med ännu kortare skärpedjup.

Men det är småsaker i sammanhanget, hon lyckades se både glad ut och hoppa samtidigt, det får man vara nöjd med. Jag hade nog inte klarat det lika bra.

Apropå teknisk utveckling hade det här jobbet gått alldeles utmärkt att genomföra med D1:0r då det ändå är inomhus, men då skulle det blivit förlängningssladdar och sånt att hålla koll på.

Comments on this entry are closed.

  • Magnus 9 juni, 2015, 08:39

    Varför kör du silver som uppsättning och vitt som huvudljus och inte tvärt om? Blir det för kontrastlös skuggsida annars?

    • Stefan Tell 9 juni, 2015, 10:15

      Jag har provat lite olika kombinationer, men precis som det du är inne på känns den här blandningen av vitt som huvudljus för att minimera skarpa högdagrar och silver för att göra skuggsidan aningens mer kontrastrik det jag gillar bäst. Åtminstone just nu.