≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Koncept: blixt + stativväska för snabba jobb

blixt-och-stativväska-i-ett-produktide-profoto-manfrotto-koncept-design

Det finns oändligt stort urval av kamerautrustning, blixtutrustning, studioutrustning och utrustning som man knappt förstår vad det ska vara bra till för fotografer. Och nya saker utvecklas hela tiden.

Roliga grejen är att det sällan finns exakt det man själv letar efter eller behöver. Senaste idén jag har i serien “uppfinningar som säkert aldrig kommer att bli av” är en smartare och snabbare väska för stativ och blixt för fotografer som jobbar mycket “on-location” och kanske mest med bara en batteriblixt, i mitt fall en Profoto B1.

location-bag-ide-produktutveckling

Kanske mer ett fordral än väska?

Jag jobbar rätt ofta med att fotografera folk på plats, och sällan blir det bara en plats. Friheten att kunna flytta sig nu när det finns så bra batteriblixtar och lätta batteriaggregat har gjort att jag kan fotografera fler människor i fler miljöer på kortare tid och aldrig begränsas av elluttag. Det blir mer den tid det tar att samla ihop sakerna och förflytta sig som är det som begränsar.

Det intressanta är att jag brukar börja på ett ställe, där jag packar upp kamera och blixtar, sen lämnar jag väskor och går vidare till nästa med oftast bara en blixt på stativ plus den ljusmodifierare jag har valt att använda, det blir mer och mer ett blixtparaply.

Så länge allt är packat fint i sina väskor, t ex en kameraväska med objektiv och kamerahus, en stativväska för stativ och paraplyer plus en väska för batteriblixtarna (om inte de får plats i kameraryggsäcken dvs) är det enkelt att gå från plats A till plats B och C.

När det är uppackat och monterat blir det genast fler kollin, och jag får samla ihop mig då och då. Varje ihopsamling tar tid, tid som jag kunde fotografera på och som kunden kan bli uttråkad/stressad på.

Jag gillar också att ha få kollin. Ju färre saker jag behöver släpa runt på, desto gladare blir jag. Hellre två lite tyngre väskor på rygg och axel så jag har händerna fria och kan öppna dörrar.

snabb-väska-för-stativ-med-monterad-blixt

Idé: en snabbare stativ/blixtväska

Såhär tänkte jag, om man hade en väska som egentligen var ett fordral för stativet där man kunde låta blixten sitta kvar på och sedan bara öppna toppen när man ska använda blixten.

Och sen öppna nederdelen för att kunna fälla ut stativbenen.

benoppning-for-stativ

Lite som byxben man kan öppna upp för att enklare få på sig pjäxorna eller bara lufta benen, eller den där typen av vindbyxor som har kardborre eller dragkedja hela vägen så man ta på/av dem utan att behöva ta av sig skor eller stövlar.

Gör man så det blir några delar kommer de vara rätt lätta att böja upp, och kanske fästa dem uppåt stativet med någon snabb rem. Även om de är av tjockt och tåligt material med vaddering.

stativ-med-monterad-blixt-i-vaska-med-paraplyt

Allt-i-ett-väskan för fotografer

Jag har mest på kul utgått från Manfrottos vadderade väskor för stativ, de är smidiga och tåliga. I en sån får jag plats med två rejäla bomstativ och några blixtparaplyer eller en Octa.

Till det här ändamålet kanske man ska sy in dem så de blir smalare i “midjan” och ha några remmar för att fästa stativet i.

Ett eller flera fack på utsidan för ljusmodifierare skulle vara praktiskt, då kunde man när man ska gå från plats A till B bara fälla ihop paraplyet och stoppa i sitt fack, fälla ihop stativbenen, dra för dragkedjan och ta sin väska på axeln.

Nu har jag specifikt skissat på en Profoto B1, men den här skulle såklart kunna ha möjlighet att användas med Profoto B2 eller Elinchrom Ranger/Quadra/ELB 400 alternativt något annat i den stilen. Storleken på väskan/fordralet kan ju göras i en storlek som passar det mesta, inom rimliga gränser.

Då skulle man kanske behöva ett ytterfack för själva batteriaggregatet, eller ha det på insidan så blixthuvud med sladd kan vara monterad vid förflyttning.

Målgrupp för denna smarta väska?

Jag själv, t ex. Jag skulle lätt köpa en sån.

Sen tror jag att alla som jobbar med batteriblixtar “on-location” för snabba jobb, pressbilder t ex, med eller utan assistent, skulle uppskatta att ha allt samlat, lite väderskyddat och enkelt att flytta med sig. Man sparar tid och blir ännu mer rörlig.

Bröllopsfotografer borde ha användning av det här, för att vara mer mobila och samma sak med de som fotograferar privatpersoner ute i miljö. Ju mindre tid man behöver lägga på att rigga och packa ihop/upp saker, desto mer tid kan man lägga på sina kunder, eller minska risken att missa bra fototillfällen.

Är det någon som har bra kontakter på någon väsktillverkare eller är bra på att sy i bävernylon, t ex en prototyp, och sen sätta igång något på Kickstarter får ni gärna använda idén. Jag skulle bli glad om det kom ut något i den här stilen på marknaden.

2 comments… add one
 • Jacob Nordström 10 februari, 2016, 20:09

  Hej Stefan!
  Hör kommer första kommentaren.
  A) En lysande idé, tycker jag. Håller med dig till punkt och pricka.
  B) Förutom denna allt-i-ett-väska skulle jag vilja ha en kombinerad rullväska/ryggsäck som rymmer 2 stB2:or, 1 st dator, kamera och ett par gluggar och lite småkrafs. Utanpå vill jag plats för två blixtstativ och paraply.

  Du kanske har något tips på punkt B?
  Hör i så fall gärna av dig!

  Hej, hej!

  • Stefan Tell 11 februari, 2016, 01:04

   Tack Jacob,
   A: hade jag varit bättre på att sy och svetsa skulle jag ha gjort en själv. Men ska försöka se till att någon gör en, förr eller senare.

   B: Har du kollat på ThinkTank Airport TakeOff? Borde rymma det du är ute efter och är kombinerad ryggsäck/rullväska. Finns lite överallt om du vill kolla på den i verkligheten. Köpte aldrig någon själv, men var sugen ett tag när jag åkte med utrustning förut.

   https://www.thinktankphoto.com/collections/airport-series/products/airport-takeoff

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.