≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Pressbilder av PRAESA för ALMA

gruppbild-vid-bord-som-agerar-reflexskärm-profoto-b2-deep-umbrella-vit-large

Ett av mina längsta samarbeten med en kund måste vara Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA), som är världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Prissumman är fem miljoner svenska kronor och delas ut årligen till en eller flera mottagare. I år blev de glada vinnarna en läsorganisation från Sydafrika som heter PRAESA.

Under pristagarveckan då vinnarna kommer till Sverige för att ta emot priset brukar jag bokas in så tidigt det går för att fotografera pressbilder som sedan används flitigt.

Förra året var det Barbro Lindgren som vann och när jag fotograferade porträtt av henne på Skeppsholmen var vädret betydligt mer samarbetsvilligt, det här året blåste det fantastiskt mycket och som en liten bonus regnade det också.

gruppbild-med-paraplyer-profoto-b2-deep-umbrella-vit

Som tur är har Hotel Skeppsholmen paraplyer man kan låna, så det gjorde jag. Tänkte att det kan bli en symbolisk, inte så allvarlig bild, som visar hur det var här då.

gruppbild-utomhus-utan-blixt

Fast allvarliga var de aldrig med mig, snarare precis tvärtom. Även på den här testbilden utan blixt är de glada. Men lite mer upplättning kunde de få, tänkte jag, och ställde ett stativ bakom mig med en Profoto B2 och ett vitt Deep Umbrella Large en bit ovanför huvudet.

gruppbild-utomhus-med-blixt-profoto-b2-deep-umbrella-large-vit

Gruppbild med TTL

Genast blev det mycket finare. Här använder jag faktiskt TTL med Profoto B2, som fungerar alldeles utmärkt för den här typen av snabba porträtt eller gruppbilder.

Jag avviker rätt ofta, alltså kompenserar exponeringen upp eller ner, när jag använder TTL, men när bilden är såhär blandad med mörkt och ljus brukar det funka bra.

filmare-under-paraply

Det var inte bara jag som begränsades lite av regnet, pristagarna fick stå och bli lite blöta medan de intervjuades av en filmare. Sen var det dags att fotografera dem vid bilarna som lånas ut av BMW.

bakom-kulisserna-fotografering-bil-skeppsholmen-profoto-b2

Grå dag, stora avstånd och en miss

Här vid kanten av Skeppsholmen mot Kastellholmen där det fanns en liten plats att ställa bilarna nos mot nos flög mitt blixtparaply iväg, det drogs upp ur fästet på lamphuvudet av vinden, men som tur var agerade min kund assistent och inget välte omkull.

Till dessa bilder blev dock en Profoto B2 utan någon reflektor som kunde fokusera och förlänga ljusets effekt aningens svag.

För att tona ner den jämngrå dagen och inte tappa ljus med en liten bländaröppning körde jag på 1/4000 sekund och bländare 2.8 för att få något att jobba med. Det blev inte riktigt vad jag hade hoppats, men det fanns i alla fall tillräckligt i bilderna för att kunna förstärka det jag ville få fram i Lightroom och Photoshop.

Just till de här bilderna hade en Magnum eller bara en Zoom-reflektor varit på sin plats, men så smart var jag inte denna dag.

porträtt-pressbild-vid-bord

Bord som reflexskärm. Igen.

Porträtt vid bord är något jag gillar, förutsatt personerna jag ska fotografera sitter bekvämt och så. Speciellt om bordet är vitt och kan fungera som en reflexskärm för upplättning.

behind-the-scenes-reflexskärm-bord-profoto-b2-deep-umbrella-vit

Här fick vi också lite mer lä på uteserveringen så stativet blåste inte omkull. En stor Deep Umbrella blir ett utmärkt segel om man inte passar sig, ställ den direkt med öppningen mot vinden så kan det faktiskt vara lite svårt att hålla emot.

pressbild-ALMA-Skeppsholmen

För att tona ner känslan av utfrätt bakgrund fick jag gå ner till 1/2500 sekund för att hitta en lagom slutartid. Bländaren stod på 2.8 vilket gjorde bakgrunden ganska lagom suddig med uteserveringens lampor som små fina bokeh-bollar.

pressfotografering-bildbank-organisation

När vi var klara med pressbilderna försvann pristagarna iväg till nästa evenemang. Det är som vanligt ett späckat schema de ska klara av innan det är dags för den årliga prisutdelningen i Konserthuset.

Vill du se fler bilder på ALMA-pristagare har jag massor.

 

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.