≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Hemmastudio med vindmaskin

vindmaskin-porträtt-en-blixt-solglasögon-hemmastudio

Jag har blivit bättre på att fotografera mina barn, av någon märklig anledning är det nog tack vare batteriblixtar. Det är så mycket enklare att ta fram en Profoto B1 (eller numera även B2) och rigga upp en enkel hemmastudio utan att riskera olyckor med sladdar.

Eller så är det helt enkelt så att jag tycker det är kul igen. Är det enkelt så gör man det bara. Som idag när jag kom på att vi hade en jättestor fläkt i källaren. Den köpte vi när vi bodde i en lägenhet där luften stod rätt stilla och det blev väldigt varmt ibland.

vindmaskin-fotostudio-hemma

Att använda de gratismodeller man har hemma för att testa ljussättningar och porträttidéer är också roligt så länge de tycker som jag. Och säljer man in det bra brukar de samarbeta, jag behövde inte ens muta med glass. Nu kunde de även titta på Bolibompa över mitt huvud, så vi förenade nytta med nöje.

behind-the-scenes-hemmastudio-en-blixt-vindmaskin

Bland det svåraste med att fotografera barn, åtminstone mina, är att få dem att hålla sig på den plats jag vill. Där är höga stolar ett bra tips, det gör på något vis att de håller sig hyfsat på rätt ställe.

Den där stora vindmaskinen förresten blåste inte fullt så kraftigt som jag mindes det, eller så har barnen för tungt hår. Efter lite trixande med vinkel och avstånd rörde sig i alla fall håret.

Har du en hårtork hemma kan det säkert gå minst lika bra, om man bara hittar ett sätt att ha den tillräckligt nära. Eller har en assistent som kan hålla i den?

ansiktsporträtt-vindmaskin-vind-i-håret

En riktig vindmaskin har säkert en mer riktad “stråle” som blir enklare att jobba med. Jag skulle säkert kunnat bygga in den här i någon slags tub av papp, eller något i den stilen, men då hade de säkert hunnit tröttna på projektet.

tvillingar-hemmastudio-en-blixt-profoto-paraply

Gängtecknet för treåringar, alltså inte ett två dubbel-w.

Det roliga med att fotografera samtidigt som man har en “vindmaskin” på är liknar porträtt med rökmaskin litegrann. Man får en variation i bilderna automatiskt, utöver de hundratals miner i minuten barn lyckas gå igenom.

Då funkar det att ha världens enklaste ljussättning, i det här fallet en Profoto B1 med ett litet blixtparaply med vit insida rakt ovanför kameran riktad snett nedåt, i linje med så jag fotograferade.

porträtt-en-blixt-paraply-profoto-B1

Som sagt, en enkel ljussättning med en blixt duger bra för hemmastudion, på den här sista bilden är fortfarande fläkten på men en bit bort så den inte förmår att få någon stormvind i håret.

Det svåraste i mitt lilla hemmaprojekt var inte att hålla entusiasmen uppe utan att hitta vägguttag för fläkten, plus att hitta en vit vägg som inte var täckt av bokhyllor eller annat.

Nästa projekt kanske är att kombinera vindmaskin med rökmaskin? Eller så är det helt meningslöst och blir ingenting.

Här kan du förresten läsa fler inlägg med ljussättning som bara kräver en blixt, eller några inlägg om fotografering i enkel hemmastudio.

2 comments… add one
 • Johan 30 november, 2015, 22:37

  Hej,
  Hur blir du av med skuggorna bakom dina modeller när du fotar med en blixt?

  Mvh Johan

 • Stefan Tell 1 december, 2015, 13:06

  Hej Johan,
  skuggorna finns där eftersom de sitter så nära väggen, men blixten är rätt högt placerad vilket gör att skuggorna döljs lite av själva kroppen. Annars är det enklast att flytta bort modellen en bit från väggen så kommer förhoppningsvis skuggan hamna utanför bilden.

  Alternativt sätta en blixt mot väggen så den ljusar upp bakgrunden så mycket att skuggan försvinner, men med korta avstånd som här kommer ett nytt problem i form av reflekterat ljus tillbaka på kanterna som man kanske inte vill ha.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.