≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Transportrör för pappersbakgrunder?

skiss-idé-design-rör-transport-av-pappersbakgrund-rulle-fotostudio-mobil

Fotografering på plats för en fotograf innebär ofta transport av utrustning på något sätt. Ibland får man plats med blixtar, objektiv och kamera i en ryggsäck. Har man tur går miljön att använda som bakgrund där man arbetar, men ibland måste man ta med sig en pappersbakgrund på rulle.

Jag har letat men inte hittat denna produkt som jag tror skulle kunna bli en storsäljare och väldigt praktiskt för fotografer som ofta behöver transportera sina lite ömtåliga pappersbakgrunder dit de ska.

Det finns varianter av denna lösning till andra yrkesgrupper men vad jag vet inget specifikt för bakgrundspapper.

transportbox-rör-skärmdump

Ett alternativ skulle t ex vara en rörbox som används på servicebilar, kanske mest för rörmokare och elektriker som behöver transportera långa rör på bilen. Vad den väger vet jag inte, men det borde ha en diameter som rymmer en pappersbakgrund. Finns t ex här.

En lite mer påkostad variant finns här, mer som en packline/takbox i miniformat, men den ser inte ut att vara tillräckligt stor inuti då den har en rektangulär öppning.

3d-produktidé-transport-pappersbakgrund

I princip går idén ut på att ha ett lätt men tåligt plaströr, med lock i båda ändarna (eller bara den ena om det skulle göra den billigare och lättare att producera?). Kanske enkla gängor som fäster locken på ändarna och kanske något snöre eller annan anordning så man inte slarvar bort dem.

Är det mer prisvärt att designa en tub som inte är rund kan det såklart också funka, tar inte så otroligt mycket mer plats. Plasten bör dock vara av en typ som inte spricker lätt och den borde klara kyla också.

delbar-transport-rör-pappersbakgrund-fotostudio-plast

Sen vore det smidigt om röret var delbart och kunde delas upp i två delar med någon slags gängad koppling i mitten så man kan välja att ta med sig en pappersbakgrund på rulle i full längt, 2,75 meter, eller de smalare varianterna som t ex Savage gör.

rörbox-takräcke-fäste-pappersbakgrund-fotograf-rulle

Röret eller tuben behöver inte vara så speciellt avancerad, bara den rymmer en pappersbakgrund, har lock, och kanske någon slags fästanordning om man vill transportera förpackningen på ett takräcke?  Kanske en smart anordning så man kan koppla ihop flera rör så de hålls samman om man vill göra det enklare att ha dem på biltaket?

Nu kanske den här produkten redan finns, men jag har i alla fall inte hittat den i någon fotobutik på nätet, men det skulle också vara ett smidigt sätt att förvara bakgrundspapper på rulle så de skyddas mot fukt som kan få dem att skrynklas i onödan.

Exakt vad en sån här produkt skulle vara värd vet jag inte, men en normalstor pappersbakgrund kostar väl kring tusenlappen och att kunna transportera den skyddat på ett smidigt sätt kanske skulle kunna vara värt något i den stilen, eller kanske t om mer?

Kanske något för Colorama, Lastolite, Manfrotto eller t om Scandinavian Photo att utveckla? Jag skulle definitivt köpa minst en så jag slapp släpa med mig fula pappkartonger som varken skyddar mot regn, fukt eller stötar.

3 comments… add one
 • Per-Anders Nyström 22 april, 2015, 12:48

  Hej Stefan,
  Tack för visat intresse för vår rörtub !
  Här kommer mått uppgifter.

  2 meters: 2050 mm
  3 meters: 3050 mm

  Bredd inuti: 125 mm
  Höjd inuti: 125 mm

  Rhinos rörtub är öppningsbar och låsbar i båda ändar.

  mvh Per-Anders Nyström

  • Stefan Tell 22 april, 2015, 12:52

   Roligt med snabb respons. Vad väger den som är 3 meter förresten?

 • Per-Anders Nyström 22 april, 2015, 13:06

  3 meters rörtuben väger 12 kg,

  Den är mycket enkel att montera ca: 10 min.
  I priset ingår även frakt till angiven adress :)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.