≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
författarporträtt-Lisa-Moroni-Eva-Eriksson_tillsammans-i-skog-Bonnier-Carlsen

Innan snön kom på riktigt till Stockholm fick jag i uppdrag av bokförlaget Bonnier Carlsen att fotografera författarporträtt (även om de båda även är illustratörer) av mor och dotter, Lisa Moroni och Eva Eriksson, till deras bildbank med pressbilder.

Vi träffades vid Alby friluftsgård ute i Tyresö bland alla löv och med mig hade jag mina kameror och två Profoto B1 tillsammans med lite blandade paraplyer och andra ljusformare. Som så ofta slutade det med att jag höll det rätt enkelt och bara använde en blixt.

författarporträtt-i-skog-profoto-b1-on-location-umbrella-deep-white

Det var kallt och småblåsigt, men gick vi en liten bit in i skogen var det genast lite lugnare, så det gick att ställa upp ett stativ bara man tyngde ner det med fotoväskan.

Vädret var inte speciellt kul, grått överallt, så istället för att få med en stor platt himmel i bakgrunden försökte vi hitta lite finare varianter bland träden. Men det behövdes lite upplättning.

Lisa-Moroni_Eva-Eriksson_illustratörer-författare

En blixt blandat med naturligt ljus

Jag tycker det inte spelar någon större roll om det syns att bilder är ljussatta, allt handlar om hur slutresultatet blir. Men, utan mycket smink är ändå en vit insida på paraplyer och andra ljusmodifierare mer varsamma mot hud och ansiktsdrag, så det fick bli ett halvstort paraply som hjälpte till med upplättningen. Vit insida alltså.

Nackdelen med ett stort paraply (jag har även större och det är samma för dem, fast värre) är att de gärna flyger iväg eller inte kan komma tillräckligt högt upp inomhus utan att slå i taket.

Fördelen är att ljuset blir väldigt behagligt, och vill man flytta ljuskällan en bit bort av tidigare nämna anledning går det också bra utan att den blir alldeles för liten och skarp.

Slutartiden hamnade till slut på 1/60 sekund och bländaren på f/5.6 så det blev en i min mening rätt lagom blandning av blixt och befintligt ljus, solen fanns någonstans bakom dem och bakom moln, så utan blixt skulle deras ansikten vara i skuggan och se lite hålögda ut.

Lisa-Moroni_Eva-Eriksson_mor-dotter_porträtt-bokförlag2014

Eller bara blixtljus i skuggan

Vi fotograferade på lite olika platser, och när vi hittade en faluröd gammal vägg de kunde stå lutade mot var det ingen vits att blanda blixtljus och befintligt lika mycket, så här använde jag 1/200 sekund för att i princip bara ha blixtens ljus i bilden.

Här fanns blanka glasögon med i bilden så en rätt högt placerad blixt var återigen enklare att hantera.

Lisa-Moroni_Eva-Eriksson_2014-ny-bok-porträtt-pressbild

Gå runt dina modeller, igen

Stativet ställde jag på 2-3 meters avstånd till Lisa och Eva, för att få lite mer kontrast och inte begränsa mig så mycket när det gällde vinklar jag kunde fotografera ur. Jag tänker ofta på det smarta tricket gå runt din modell för att få variation i komposition och bakgrund, och försöker att sätta upp blixtar så det finns plats.

Det underlättar alltid att ha ett rejält stativ när man ljussätter så, eller i princip nästan alltid när jag är utanför studion. Mitt favoritstativ är Manfrotto 420B som är ett bomstativ, men bommen använder jag inte så mycket. Jag köpte precis ett till, så nu har jag två nedknölade i en stativväska (också från Manfrotto).

Det är en bra kombination av stabilitet och höjd, för om man ställer blixten en bit ifrån modellerna och ändå vill få lite skugga under nästipp och haka behöver blixten komma upp en bit.

Lisa-Moroni_författarporträtt-illustratör-pressbild-2014

Ansiktsporträtt med reflexskärm

Utöver gruppbilderna av duon tog vi även några individuella porträtt när vi ändå höll på. Då kom jag lite närmare, flyttade även blixten närmare men lade till en silver/vit reflexskärm för att få pyttelite upplättning i ansiktet och ljusare ögon. Den ena modellen modellade och den andra höll i reflexskärmen, mycket smidigt.

Jag har förresten fotograferat Lisa Moroni tidigare fast med finare väder, och även Eva Eriksson (men jag har inte hunnit skriva något blogginlägg om det, tyvärr).

Har ni småbarn kan jag samtidigt passa på att rekommendera deras bok de gjort tillsammans, Se upp för krokodilen! Mycket fin och bra.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.