≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Fotostudion i en kameraryggsäck

profoto-b1-f-stop-satoriEXP-ryggsäck-fotostudio

Jag fotograferar mer och mer ute hos kund, ”on-location” som det kallas ibland. Det behöver såklart inte vara på kundens kontor, det kan ju lika gärna vara ett författarporträtt som man ska ta i en skog. Men ofta är det på ett kontor.

Varje gång jag släpar med mig allt jag behöver i form av kameror, blixtar, stativ, ljusformare och annat brukar jag funderar om det inte finns något bättre sätt att bära utrustningen på.

mobil-fotostudio-batteriblixt-i-kameraväska-objektiv-rymlig-reservkamera

”Den perfekta fotoryggsäcken”?

Nu har jag avverkat ett antal väskor och ryggsäckar, men fortfarande inte hittat den perfekta för mig. Den du ser på bild, en F-stop Satori EXP, är dock hittills den jag använt som passar mina behov bäst.

kameraväska-ryggsäck-f-stop-satori-exp-stativ

F-stop gör några olika modeller som alla baseras på samma idé: ett skal som är själva ryggsäcken och inuti en ICU (som de kallar det), en annan väska som man stoppar i skalet.

Min enhet jag stoppar i väskan heter XL Pro ICU och är deras största, den rymmer det mesta jag behöver för en vanlig porträttfotografering på plats. Sen behöver jag såklart en annan väska för stativ och sånt.

innehåll-kameraryggsäck-uppdrag-på-plats-on-location-blixt

Vad rymmer då Satori EXP?

Som sagt, ett ganska vanligt fotouppdrag, kanske en fotografering av personal eller pressbilder till en tidning eller bildbanken brukar jag oftast försöka hålla enkel av flera skäl. Jag brukar också klara mig med två blixtar, en kamera och två objektiv.

Allt detta får plats i min XL Pro ICU:

 • Profoto B1 batteriblixt (2 st)
 • Batterier till Profoto B1 (3 st)
 • Laddare till Profoto B1 (1 st)
 • Raster 20 grader till Profoto B1 (1 st)
 • Radiosändare till Profoto Air (2 st)
 • Extrabatterier till radiosändare
 • 85/1.4 objektiv
 • Nikon D700 kamerahus (reserv)
 • Batteriladdare för Nikon D800
 • Extrabatteri för Nikon D800
 • Färgfilter

Sen är det ganska fullt.

I själva skalet och fickorna kan man få med sig lite mer saker:

 • Nikon D800 (läggs inne i väskan ovanpå ICU)
 • 24-70/2.8 objektiv (läggs inne i väskan ovanpå ICU)
 • iPad och/eller bärbar dator (i separat fack)
 • Extern hårddisk
 • Kablar
 • Minneskort (CF + SD)
 • Papper och pennor

Sen är det ganska fullt där också.

Utanpå väskan brukar jag hänga mitt kamerastativ, ett Sirui i kolfiber som inte väger så mycket men kan bli lagom högt. Silvertejp kan man hänga utanpå också, de där rullarna tar ju rätt mycket plats annars. Handskar går bra att hänga så också.

Blixtparaplyer går utmärkt att hänga utanpå om man vill.

Jag har även hängt en beautydish i väska utanpå, men då gungade den lite och det blev rätt obekvämt att bära väskan snabbt.

Det går även att få med lättare och nättare stativ (typ Manfrotto Nano) på sidorna av väskan (enligt F-stop har äventyrliga människor sina skidor i de hållarna, inte jag). Tillsammans blir det en rätt tung väska, men jag ska inte klättra i berg med den.

Plus väska för stativ, och ljusformare

Huvudsyftet med denna exercis, att hela tiden klura på ett smartare sätt att få med sig studioutrustningen, handlar för mig rätt mycket om att ha händerna fria.

Jag gillar inte att bära saker i händerna för länge, det blir så krångligt med dörrar och sånt. Det är verkligen inga jättesträckor jag bär sakerna, men kan jag slippa ha för många kollin är jag glad. Även om jag tar mig med bil till en fotografering.

Nu har jag fått ner packningen till två väskor, en jag kan få upp på ryggen och en stativväska jag kan ha på axeln (eller om jag måste, i handen). Då har jag minst en hand ledig för att öppna dörrar och jag slipper definitivt gå flera gånger för att hämta allt.

Sen finns det givetvis undantag då det blir både en och två väskor till, men det händer inte så ofta som jag jobbar.

Nackdelar med F-stop Satori EXP

Det här är bara sånt jag har upptäckt, och det kanske inte spelar någon roll för dig. Rent generellt känns deras väskor väldigt smart uttänkta och med bra konstruktion.

Men…

 • Att försöka komma åt något från ryggöppningen funkar icke, det kan bero på att jag har en fullpackad ICU av största modellen så det blir för trångt. Spelar inte så stor roll, jag drar upp den och packar ur från golvet eller ett bord.
 • Axelremmarna kunde varit lite mer vadderade ändå, och gärna lite bredare ändå. Fullpackad blir ju väskan rätt tung.
 • Handtaget på ryggen/toppen är konstigt placerad då man försöker lyfta en tung väska rakt upp, då blir det obalans.
 • Jag hade gärna haft fler fack på utsidan. Nu finns det lite för begränsat med plats för alla småsaker (typ två utrymmen).
 • Midjebältet hade gärna gått att ta av, det är mest i vägen.
 • Varför har inga väskor regnskydd som är jätterymliga och träs på från en fack uppifrån? Det går t ex inte att ha regnskyddet på samtidigt som man har ett stativ utanpå väskan?
 • Stöldskydd eller åtminstone anpassning för det? Varför finns det inte inbyggt i alla väskor? Behöver inte vara lika avancerat som detta stöldskydd för ryggsäckar, men kanske något som förenklar att låsa fast väskan med en vajer i något stabilt?

Totalt sett är jag nöjd, behöver man inte få med sig lika mycket som jag packat den med är den säkert bättre, och mina kommentarer ovan är småsaker i det hela.

Jag har i alla fall hittat en lösning som samlar det viktigaste på ryggen och som går relativt snabbt att packa ur och packa i när man kommit till kunden. Det är huvudsaken.

Min lite mindre väska (som fortfarande är stor nog att rymma nästan lika mycket) är en Kata (numera uppköpta av Manfrotto) är mer som en vanligt kameraryggsäck.

Nackdelen med den är att såhär fullpackad kändes den lite svajig, men den stora fördelen den har är alla fack som finns överallt och rymmer allt från deodorant till måttband och minneskort.

Behöver du inte ha med dig såhär mycket finns även mindre modeller, t ex Tilopa BC och Loka som också kan konfigureras med insats av valfri storlek. Väljer man en mindre ICU kan man få plats med kläder eller något annat i utrymmet som blir över. Eller så kan man kombinera med flera ICU om man vill separera sitt innehåll.

Jag kan varmt rekommendera denna lösning om du inte har något emot att dra ut väskan inuti och sedan kunna komma åt allt enkelt.

1 comment… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.