≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Smart stöldskydd för kameraryggsäcken

kameraryggsäck-med-nät-säkerhet-stöld-skydd-lås

Som fotograf är det lätt att man har med sig utrustning värd tusentals, tiotusentals eller ännu mer pengar. Räkna bara ihop vad det skulle kosta att köpa allt i din kameraväska i en affär nytt idag. Försäkringar i all ära, men det skadar inte att förhindra att man gör det lite för enkelt för tjuven.

Jag är ofta ute på fotouppdrag lite överallt, oftast har jag kameran i handen och fotoryggsäcken plus annan utrustning väldigt nära mig, men ibland kanske man behöver vandra bort några meter och det går rätt fort för en tjuv att springa iväg med allt man har samlat i en väska som är lätt att sno.

En kameraväska eller ryggsäck är konstigt nog inte speciellt stöldsäker, jag förstår faktiskt inte varför inte det ingår någon smart lösning som kunde vara inbyggd för detta när det handlar om förvaring av så dyra grejer.

Öppna dragkedjan och plocka med dig det dyraste som är lätt att bära, eller spring iväg med hela utrustningen, svårare än så är det inte.

Skulle man ha satt ett hänglås på dragkedjan (även om det troligtvis måste vara pyttelitet eftersom alla dragkedjor jag har sett på kameraväskor är rätt små) kan man pilla upp den bredvid med en penna.

Att låsa fast väskan med ett separat lås är ju också rätt lätt att kringgå, en mattkniv och vips har man skurit av remmen eller fästet för låset. Troligtvis.

Ett skyddsnät runt hela väskan

nät-lås-stöldskydd-pacsafe-fotograf.kamera-väska-ryggsäck

Efter att ha börjat tänka på hur enkelt det är för en tjuv att springa iväg med mina arbetsverktyg som jag utan dem gör att jag har svårt att försörja mig började jag kolla upp olika stöldskydd på nätet. Pacsafe var nog den lösning som kändes mest lättanvänd och smidig att ha med sig hela tiden.

smart-stöldskydd-för-kameraryggsäck-pacsafe-nät-lås

Deras lösning för stöldskydd av väskor går ut på att man har ett “exonät”, dvs hyfsat tjocka vajrar som bildar ett nät eller kanske snarare en säck man trär över väskan. Sen sätter man på ett hänglås som gör det svårt (säkert inte omöjligt såklart) att komma åt något som ligger i väskan.

Att öppna förpackningen med skyddsnätet och trä den över min kanske lite större kameraväska var lite pillrigt eftersom nätet fastnade i allt som sticker ut på en väska, t ex fästen och remmar, men det tog ändå inte så lång tid att bli klar.

Säg att det kanske tog max en halv minut att trä över stöldskyddet och sen har jag en väska som kanske inte är helt inbrottsäker men i alla fall ser ganska jobbig ut att försöka ta sig in i. Man kan ju alltid sticka in fingrarna i maskorna för att öppna dragkejdan och de olika facken, men man får inte ut något på ett enkelt sätt.

Det följer med ett litet hänglås och några nycklar, men jag ska nog kolla om det inte finns kombinationslås med samma storlek på bygeln. Orkar inte fylla på min nyckelknippa ännu mer.

Jag köpte 55-liters varianten som passade ganska bra till min Kata-ryggsäck. Den är som sagt lite större än normalstora ryggsäckar, men Pacsafe finns i större storlekar också. Den större varianten kommer jag nog behöva till min nya väska från F-stop, Satori EXP, som är närmare 70-liter.

När man har säkrat sig väska finns det en vajerända med ögla kvar som man kan fästa runt något annat, t ex ett bord eller bänk, alternativt valfri fast monterad sak som gör det svårare för tjuven. I bilen finns det diverse öglor som går att använda till detta, t ex i bagageutrymmet där åtminstone vår Volkswagen har två lastöglor som gör att väskan kan ligga lite tryggare i bilen. Ett kort tag i alla fall.

storlek-förpackning-väska-fotoryggsäck-kata-pacsafe-stöldskydd

Väskan för vajernätet som följer med är av någon slags rejäl nylon och den kan man hänga utanpå väskan när man inte använder den.

Jag köpte min Pacsafe 55L Backpack & Bag Protector (sökning på Google i Sverige) på Naturkompaniet för att jag var i närheten och de hade den i lager, men de går att köpa betydligt billigare på nätet om man orkar vänta någon dag. Min kostade 700 kr eller lite mer. Ett ganska bra pris för att säkra utrustning värd mycket mer.

Utan att ha använt mig av denna lösning ute på jobb än kan jag säga att jag redan känner mig lite lugnare. Det är såklart ingen totalsäker lösning som skyddar mot allt, men risken att någon bara öppnar väskan och tar en kamera eller springer iväg med allt tror jag har minskat rejält. Vajrarna kan säkert klippas av med en bultsax och inget lås är totalsäkert, men jag slipper oroa mig lika mycket.

Att inte fler tillverkare av väskor och ryggsäckar för fotografer bygger in bättre lösningar för stöldskydd är för mig ganska konstigt. En variant på detta kunde t ex vara att ha kraftiga ringar runt hela väskan man kunde trä en vajer genom och sedan låsa fast, det skulle kanske inte heller skydda totalt men göra det så otroligt mycket krångligare för den där tjuven som ser ett tillfälle och tar det. Eller ett ramverk av metallstänger inuti man kunde låsa ihop något smart sätt?

I alla fall, jag rekommenderar denna lösning varmt för lite sinnesfrid.

3 comments… add one
  • Fredrik Haraldson 9 januari, 2015, 13:50

    Tack för tipset Stefan, det där ska jag definitivt kika närmare på! Kan vara värt att också kolla med försäkringsbolag om det uppfyller eventuella krav om hur stöldbegärligt gods ska behandlas för att försäkringen ska gälla.

    • Stefan Tell 9 januari, 2015, 14:25

      Ja, det har jag ingen aning om hur de ser på saken. Är säkert lite olika för olika bolag, men oavsett vad de tycker känns det bättre för mig att ha gjort det lite krångligare för tjuven.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.