≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Jonas Wahlström på Skansen med Ice Light

jonas-wahlström-akvariet-skansen-bosch-orm-ice-light-kundtidning

Förra året var jag på Skansen, i Akvariet, och fotograferade Jonas Wahlström för en kundtidning. Vis av mina tidigare erfarenheter på ett liknande ställe, när jag fotograferade porträtt inne på Fjärilshuset, tog jag inte med mig några blixtar eftersom det inte är så populärt att störa djuren därinne med en massa blixtrande ljus. Istället tog jag med mig min Ice Light som inte stör någon.

Uppdraget var att fotografera bilder till en kundtidning som sagt, och Jonas skulle vara med på bild, och han frågade, väldigt vant, om det skulle vara lite djur med också. Det kändes på något sätt som han hade varit med om det här förut.

behind-the-scenes-ice-light-skansen-jonas-akvariet

Förutom Jonas och en boaorm plus en kameleont på några bilder skulle bilderna även innehålla delar av ett värmesystem, därav den vita apparaten på väggen. För att slippa förlita sig helt på det dunkla ljus som råder inne i Akvariet ställde jag helt enkelt upp min LED-belysning på ett stativ en liten bit bort från den vägg där apparaten satt.

Sen var det bara att variera djur och poser för att hitta något som kändes passande till reportaget. Med min Ice Light på full effekt behövde jag sen mest hitta en exponering som fungerade bra, man ser ju direkt i kameran ungefär hur ljuset faller, så efter lite flyttande av stativet var vi klara där.

Nästa moment var ett lite mer renodlat porträtt i miljö och för detta hittade jag deras glasvägg som har ett ökenlandskap bakom där Piff och Puff-liknande ekorrar bor. Att få med dem på bild var omöjligt, så jag nöjde mig med Jonas.

porträtt-jonas-wahlström-skansen-akvariet-kundtidning-ice-light

Zoomar man ut lite ser man var reflektionen av ljuset hamnar, men det ser man ju direkt i kameran också, så jag gav bara min assistent (skippade stativ här, kunden som följde med hjälpte glatt till istället) instruktioner om hur hon skulle hålla Ice Light för att ljuset skulle falla rätt i ansiktet och inte speglas i glaset.

bakom-kulisserna-fotografering-skansen-jonas-ice-light

Man kan ju såklart hålla kameran i ena handen och LED-lampan i andra, men det blir rätt fort tungt och med slutartider som inte är supersnabba riskerar man att få suddiga bilder, så jag brukar sällan arbeta så.

 

kundtidning-apor-skansen-akvariet

Ute bland småaporna tog vi också några bilder, där försökte jag använda Ice Light som upplättning men slopade snabbt den idén då aporna trodde det var någon slags leksak, en reflexskärm hade nog varit smidigare där.

alligator-eller-krokodil-skansen

Att fotografera miljöbilder inne i Akvariet var det sista jag gjorde efter att ha tackat Jonas för hans tid. Just för kundtidningar kan man aldrig leverera för många allmänbilder då de brukar vara väldigt användbara att placera in här och där för att göra reportaget lite mer utsmyckat.

ice-light-och-assistent-skansen

Just den här dagen hade jag med mig äldsta sonen, han gillade att bära min Ice Light men var kanske aningens för kort för att jobba som stativ. Tyvärr tog tålamodet slut när jag hade hoppats på en bild med honom och Jonas plus en orm, mest på kul, så han får nöja sig med den här om han vill skryta för sina kompisar i framtiden.

Det roligaste med den här typen av fotouppdrag är att man hamnar på nya och intressanta ställen (även om jag varit på Skansen förut) och får träffa kul människor som alltid lär mig något nytt. Tyvärr glömde jag fråga om skillnaden på krokodil och alligator, en grej jag aldrig lär mig.

0 comments… add one

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.