≡ Meny
Fotograf Stefan Tell
Marcus-Gunnar-Pettersson_porträtt-pressbild-en-blixt-profoto-umbrella-xl-silver

Ibland när jag fotograferar porträtt av personer i min studio utvecklas ljussättningen efterhand när jag ser hur resultatet blir. Jag börjar alltid med några grundidéer som jag förberett, men är det inte stressigt kan man alltid tillåta sig att experimentera.

För Bonnier Carlsen fotograferade jag illustratören Marcus Gunnar Pettersson, jag ska visa fler bilder senare men tänkte snabbt visa upp effekten av en enda stor, krispig ljuskälla på modell och bakgrund när det är passande förutsättningar.

behind-the-scenes-bts-fotostudio-profoto-umbrella-xl-silver

Bakom kulisserna, en blixt

Såhär såg det ut i studion, Marcus stod på den tejpbit jag alltid sätter på golvet där ljuset är som allra mest fantastiskt, jag stod inklämd framför och under det stora blixtparaplyet. Att använda ett enda stort silverfärgat blixtparaply är inte det jag vanligtvis har som huvudljus, speciellt inte på osminkade personer.

Men, har man så bra ansiktsdrag som Marcus vill man göra det mesta av dem, och då blir det intressant med silver som ger skarp kontrast och fint blänk i ögonen. Skulle man haft en beautydish närmare hade man säkert kunnat åstadkomma något liknande, men paraplyet måste också få arbeta lite ibland.

Med paraplyer, här är det en Profoto Umbrella XL med en diameter på 165 cm och silverfärgad insida, kan man ändra ljusbilden rätt mycket genom att zooma, skjut bara blixtpinnen så blixten kommer längre in i paraplyet, eller tvärtom.

För det här ansiktsporträttet har jag skjutit in den rätt mycket så ljuset blir mer fokuserat mot mitten. Det är ingen ljussättning jag skulle använda på flera olika människor som ska porträtteras på samma sätt eftersom det är rätt petigt exakt hur man riktar det. Plus att det kan bli hur illa som helst om man är det minsta blank i pannan eller har ansiktsdrag man kanske inte vill framhäva med kontrast.

Bakgrunden är en svart vikvägg jag ställt bakom Marcus, där ser man hur ljuset funkar på en yta som inte är direkt blank, men ändå får en rejäl ljusfläck som tonas bort till svart rätt fort.

Här hittar du fler inlägg med etiketten Ljussättning med en blixt.

Eller om du hellre vill se fler exempel med Umbrella XL.

Jag återkommer med fler fina författarporträtt senare.

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.