≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Flickr för egoboost

vale-tudo-mma-stryp-grepp-golv

Jag skaffade mig ett gratis konto på Flickr 2005, det är rätt många år sedan och jag har inte varit så aktiv med att ladda upp nya bilder där senaste åren. Då och då kommer jag på mig själv att det var länge sedan, men så kommer något annat i vägen.

Nu finns det så mycket annat att lägga tid på, bloggen t ex. Och Facebook. Eller kanske jobba, men för några år sedan var Flickr min bästa vän när det kom någon svacka (sett ur ett självförtroendeperspektiv alltså).

Bara man var lite aktiv och lade upp nytt material så fick man väldigt mycket tillbaka i form av gillande och kommentarer. Folk var väldigt öppna med att höra av sig och jag sålde en bild till en filmfestival genom Flickr som sedan blev affischer och annat tryckt material. Sånt blir man inte bara glad av, det stärkte verkligen självförtroendet.

I början av mitt medlemsskap där letade jag upp andra fotografer som kunde saker jag inte kunde, och frågade dem hur de hade gjort. Vissa var redan tidiga med att göra diagram över ljussättning och ta “behind-the-scenes”-bilder jag kunde lära mig en massa av. Sen började jag göra det själv och vips kom ett stort gäng följare som kommenterade och ställde frågor.

mountainbike-marseille

Det tog dock ett bra tag innan jag hittade någon slags nisch, i början lade jag upp alla jobb som jag tänkte kunde vara intressanta att visa upp. Beroende på motiv och tillfälle lade jag till dem i olika grupper och fick respons på rätt mycket av materialet.

logotyp-bomben

Jag tror att de flesta mår bra av att få någon slags återkoppling på det man gör som fotograf, eller oavsett vilket yrke man har. Och självförtroendet spelar en rätt stor roll, åtminstone för mig, när det gäller med vilken säkerhet jag kan göra mitt jobb.

För länge sedan var grafisk formgivning en del av mitt erbjudande, så jag lade upp en massa logotyper jag hade gjort också. Just de fick jag nog aldrig så mycket respons på, men sett i backspegeln tror jag att det hade varit en kul gren att utveckla och speciellt med de möjligheter man har att agera i sociala medier kring det.

Hade jag varit designer skulle det här kunna bli en riktigt bra blogg om sånt, men det är också väldigt skönt att ha hittat vad som fungerar för mig. Apropå självförtroende var det ofta rätt själadödande att hålla på med en logotyp i flera månader som skulle stötas och blötas vid en massa möten. Rätt ofta var den där sagan om “vad bidde det då” med tummen (det skulle väl stickas en tröja från början?) rätt beskrivande.

karate-tjejer

Sen upptäcker man märkliga saker på Flickr, hux flux fick jag en otrolig massa besök till mina karatebilder jag fotograferat åt Svenska Karatelandslaget. Från något mysko forum som visst var inriktad på någon slags fetisch kring sportande tjejer.

Men, återigen sett ur något slags perspektiv på att all uppskattning är av godo blev man ändå lite glad åt stigande besökarsiffror.

whisky-flaska-studiofoto

Sen var början på Flickr också en tid då det mesta man behövde få reda på fanns där, åtminstone när det gällde fotografi. Behövde man få hjälp med ljussättning av t ex en whiskyflaska fanns det alltid någon som beskrivit hur de hade gjort.

Och när man väl klarat av det själv och visat upp det för världen blev man en av dem andra frågade, och vips var man lite av en expert och glad åt det.

semesterbild-hud

Det tog mig som sagt ett tag innan jag förstod att det fanns en poäng med att nischa sitt innehåll. Folk är rätt otåliga och hittar de en intressant bild som leder dem till att klicka på den fotografens profil försvinner de rätt fort om de märker att det bara var en bild av den typen.

Hittade man däremot någon som hade massa exempel på samma typ av bilder, gärna med bra och lärorika beskrivningar, kunde åtminstone jag bläddra igenom många sidor och troligtvis kommentera det som var värt att kommentera.

nyfött-barn-bb

Så för min del att ibland lägga upp semesterbild och även något från vårt första besök på BB var kanske inte det mest taktiska, men då var det mitt enda digitala fotoalbum på nätet som kändes naturligt att lägga in bilder på, oavsett typ.

amigurumi-studiofoto

Sen är det såklart vissa nischer som är extra bra, som t ex produktfotografering av virkade japanska dockor. De bilderna kunde man sprida över en massa grupper och få gillande från alla möjliga. Vissa såg roliga bilder, andra undrade hur man fotograferade på det sättet i en fotostudio.    ambulans-mest-stulna-bild

Sen är det något med bilder och Internet som inte riktigt fungerar ur ett upphovsrättsligt perspektiv, inte om man ska hårddra det i alla fall.

Jag fotograferade en ambulans åt ett företag för några år sedan, och de bilderna är några av de som har stulits eller “lånats” nästan mest från Flickr och även min hemsida. T om Polisen använde någon av dem på deras Facebook-sida utan att fråga, men då hade det gått så långt att jag inte orkade att göra något åt saken.

ambulans-blåljus-snodd-bild-bloggare

Lägger man upp bilder på Flickr, eller Internet i allmänhet, får man bestämma sig för hur man vill hantera det. För min del har jag slutat leta efter bildtjuvar, det ger mig inget att jaga dem och skulle jag agera hårdnackat fick jag lägga all min vakna tid på att skipa rättvisa överallt.

vattenmärkt-bild-flickr-bildstöld

Sen finns det såklart vissa undantag. Det här porträttet är jag väldigt stolt över, och uppenbarligen är det många som gillar det. Ett väldigt lättanvänt porträtt som passar in i stilen hos många. T ex en massa konstiga företag som inte går att kontakta men har en generisk webbplats som bara känns mysko.

Det gick så långt med en bild i den här stilen, dock inte just denna, att jag fick vara ganska otrevlig mot en webbdesigner i Brasilien som hade lagt in ett av mina affärsporträtt i mallen för det WordPress-tema han sålde. Och de som köpte designen av honom trodde det ingick i priset och tyckte uppenbarligen att det var lyxigt att få en affärsman med på köpet.

Men, tillbaka till självförtroende, oavsett hur mycket arbete det gav upphov till för mig (att jaga och klaga, inte få uppdrag alltså), kunde jag nog ändå bli lite stolt över att mina bilder var populära.

populär-kattbild-creative-commons

Det finns såklart en annan väg att gå, när man har bilder som passar in på det, och det är att märka dem med Creative Commons så folk kan använda dem baserat på vissa villkor. Det gjorde jag med några kattbilder jag hade fotograferat till en välgörenhetskalender. Sen har de använts över precis hela Internet med mitt namn någonstans i närheten.

Men det ger såklart inga jobb, däremot gillande och stärkt självförtroende.

min-näst-mest-visade-bild-flickr-fotomodell-tjej

Det är först på senare år som jag har förstått vitsen med att nischa sig lite, även på Flickr. När jag kom igång med att dokumentera plåtningar med bakom kulissen-bilder och gjorde diagram över ljussättningar tog det fart.

Där insåg jag på något sätt värdet av att hålla en stil på sina uppdateringar och inte spreta för mycket. Man kan såklart använda Flickr och andra fototjänster på nätet på det sätt man vill, men att ha en röd tråd underlättar tror jag.

Bilden ovan på en fotomodell jag fotograferade för många år sedan är min näst bästa bild på Flickr, sett till gillande, kommentarer och visningar. Den är helt oretuscherad och egentligen inte så speciell, men det är en tjej på bilden och sånt underlättar uppenbarligen ofta.

min-mest-visade-bild-flickr-ett-ljussättningsdiagram

Men min mest populär bild är fortfarande ett diagram. Den har visats typ 60.000 gånger och har en massa stjärnmarkeringar och kommentarer. Sen har den såklart funnits på Flickr i många år och kommer högt i sökresultaten på rätt termer om det är sånt man letar efter.

En vanlig dag har jag kanske 300-500 besök på blogg och hemsida, men på Flickr är det kanske 5000-7000 bildvisningar av mitt innehåll.

statistik-besökare-flickr

Så när som helst jag tycker att inget händer och kommentarerna sinar på bloggen kan jag gå in på Flickr som trots bristande kärlek från min sida driver trafik till min domän och visar upp mitt innehåll för hela världen mer än Facebook och alla andra ställen jag har bilder på. Och bli glad.

Nu betalar såklart inte sidvisningar hyran men det är något som tilltalar mig att få uppmärksamhet för saker man är stolt över att man gjort. Det stärker i alla fall mitt självförtroende och gör att jag blir bättre på mitt jobb.

Jag säljer aldrig så bra som när jag är fullbokad och har en massa roliga saker att göra, och gillande på Facebook eller kommentarer på bloggen eller bildvisningar på Flickr är några av de saker som förutom kunder och uppdrag gör att mitt jobb blir lättare. För om andra säger att man är bra (med ett ord eller ett klick) då är man väl det?

Nu har väl effekten av just Flickr mattats av lite, för något år sedan kunde en uppdatering från min sida leda till hundratals besök på bloggen eller kontakter via mail. Det är nog så med hela Internet att topparna kan vara höga, men de är väldigt korta. Sen finns det så många andra ställen att visa upp sitt innehåll och vara del av något slags “community” att energin inte räcker till allt.

Som något slags avslutande ord kan jag dock rekommendera Flickr eller något liknande som Behance, SmugMug, 500px eller vad du nu väljer att lägga lite energi på. För att ha någon plats på nätet som bara tickar på och kan fungera som källa till bra självförtroende är värt väldigt mycket. Tar lite tid såklart, men betalar igen sig i glatt humör och annat som kan vara bra att ha som fotograf.

Det funkar i alla fall för mig, ungefär som den här bloggen har blivit en viktig del av min marknadsföring och kommunikation. Utan sånt blir allt bara jobb, och hur kul låter det?

2 comments… add one
  • Malin 8 november, 2014, 16:16

    Härliga bilder. Och vad kul att du kunde använda flickr för att stödja och sprida ditt varumärke.

    • Stefan Tell 10 november, 2014, 23:49

      Tack. Det kanske inte ger lika mycket besök som det gjorde för något år sedan, men bara att sprida ut sig lite på nätet ger tillbaka väldigt mycket.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.