≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

En delbar kompaktblixt?

ide-blixt-delbar-kompaktblixt

Det här är en idé jag har funderat rätt länge på, ända sedan jag såg att Paul C. Buff hade ett separat batteripack som hette Vagabond och verkade otroligt smidigt. Minns inte ens om jag hade köpt mina första Profoto D1 än, eller om jag fortfarande kämpade med mina Profoto Compact.

Hursomhelst, de var en bild när någon recenserade denna strömkälla där de hade spänt fast den på ett stativ, långt ner för att få bra balans och låg tyngpunkt. Ungefär raka motsatsen till det man har när det sitter en kompaktblixt högt upp på ett stativ, och kanske en ljusmodifierare på denna som väger och gillar vind.

Det optimala skulle vara om man kunde såga itu en D1 eller kanske ännu hellre en B1, lampdelen på toppen av stativet och resten av intelligensen med batteri och allt så långt ner man kunde. En sladd skulle man såklart behöva.

Jag har aldrig skruvat isär en studioblixt så jag vet inte hur saker är fördelade inuti, men det krävs säkert lite mer arbete än att bara såga isär den och få två delar som man sammanbinder med en sladd.

kontakt

Men skulle man göra något i den stilen vore det himla praktiskt. När man vill använda den som en hel enhet skruvar man bara ihop den, kanske med en koppling i stil med den man fäster ström och signaler mellan en bil och en släpvagn.

De har ju ett skruvfäste som är stabilt och enkelt, funkar i alla väder och med några fjädrande kontakter verkar de klara av omild behandling också, plus en skumpande bil med smuts och allt.

Varför skulle man vilja ha något sånt här? För min del använder jag Profoto D1 till allt, har ett gammalt AcuteB 600R med lamphuvud som har fått följa med ibland men totalt sett väldigt sällan.

Speciellt nu när jag har B1:or som är mycket smidigare och mer moderna. Men de gånger jag använder Acute-blixthuvuden blir jag alltid lika glad. Det är så skönt att sätta något lätt och kompakt långt ut på ett stativ, även med en stor ljusmodifierare känns det lätthanterligt. Så är det inte riktigt med D1 och B1.

Jag tror det skulle kunna vara smart att tänka mer modulbaserat överlag. Ta t ex radiofunktionen Air, antingen får man köpa en produkt med detta inbyggt eller inte. Har man köpt utan och vill ha det senare får man sälja och köpa nytt, det vore ju fint om man bara kunde byta ett instickskort, mot en kostnad såklart, och uppgradera till den funktionen.

Nu är jag varken tekniker eller elektriker, men det vore kul om utvecklingen gick mer åt det här hållet. Att man kunde ha moduler som kan kombineras på olika sätt för olika uppdrag. Eller så har jag bara byggt för mycket med Lego?

1 comment… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.