≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

På trimaran med Fuji x100s

nattfotografering-månsken-segling-fuji-x100s

En trevlig återkommande händelse de senaste åren har varit höstsegling med min kompis trimaran, en Seaon som går jättefort. Jag är ingen expert på segling, längre, men har seglat hela min uppväxt. Fast med bara ett skrov. Tre är en helt annan grej, jag känner mig som nybörjare på alla plan. Men fort går det.

Det är fantastiskt i Stockholms skärgård på hösten, otroligt lugnt och fridfullt. Med en erfaren skeppare var det inga problem att navigera sig ut till en fin naturhamn i mörker och dimma, även om månen tittade fram ibland och gjorde allt overkligt ljust.

Då är det svårt att ha en kompaktkamera som den Fuji x100s jag hade med mig. Man har ingen aning om vad som fastnar på bild och blir bländad varje gång man ska kolla av på skärmen hur det blev.

nattsegling-månsken-trimaran

Den översta bilden är tagen med ISO6400 och sedan omilt behandlad i Lightroom för att få fram lite ljus. Bländare 2 och slutartid 1/4 sekund gör allt lite mysigt suddigt, men man ser i alla fall att det sitter någon där och styr.

Nästa, direkt mot månen och speglingen i havet är ISO800 och bländare 4 med samma slutartid som den första. Samma sak där, en rejäl kurva i Lightroom för att få fram ljuset och samtidigt bruset, men det funkar.

rörelseoskärpa-vatten-hav

Även om jag kunde tagit med en D700 eller D800 känns det skönare med en liten kompaktkamera, speciellt med det finurliga läderfordralet som snabbt skyddar den mot stötar, väder och vind.

seglare-trimaran

Sen är det något med att fotografera med en kompaktkamera, jag i alla fall gör helt andra saker än jag hade gjort med en systemkamera. För det mesta har jag Auto-ISO påslaget, 200-800, för att vara flexibel.

seglare-trimaran-stockholms-skärgård

Just kornet eller bruset i den här kameran funkar på något konstigt sätt så mycket bättre oavsett vilket ISO man använder, tycker jag. Allt ser ungefär likadant ut, på ett helt annat sätt än när jag ändrar ISO på D700 t ex. Där blir det genast helt andra typer av hudtoner så fort man går över 400.

selfie-självporträtt-spegling-vinsch-segelbåt

Sen kan man ju ta självporträtt i blanka saker.

självporträtt-stefan-tell-fotograf-stockholm-sydväst

Eller ligga ner och ta en selfie från ovan.

snabb-trimaran-seaon-rinnande-vatten

Sen gillar jag hanteringen med reglagen på den här lilla kameran. Det är liksom enkelt att ändra saker för att byta fotostil utan att behöva gå in i menyer som det kan vara med andra kompaktkameror (eller åtminstone de jag provat).

trimaran-seaon-träskö-storö

35mm är också en rätt mångsidig brännvidd som fungerar till det mesta, visst, lite zoom hade man säkert gillat också, men att vara låst till en brännvidd har sina poänger och gör att man hittar på andra saker.

förtöjd-trimaran-naturhamn-utanför-Möja

Bildfilerna är bra också, för det mesta. Man kan dra lite i reglagen och få tillbaka detaljer både här och där.

kompass

Är man på en båt får man fotografera det som finns i närheten, t ex en kompass som man kan se från två håll. Vet dock inte riktigt varför den är konstruerad så?

mast-himmel-segel-trimaran

Segel är ju också tacksamt att fotografera. Och den enda blå himmel vi såg på hela helgen. Just när vi var ute var det mest grått. Varmt och skönt, men grått.

Nu har jag varit bortskämd med oerhört fina helger tidigare år som resulterat i fantastiska bilder från Stockholms skärgård. Några av dem som jag faktiskt spontansålt till folk som behövde skärgårdsbilder och hittat mig på Flickr.

mast-i-motljus-trimaran-stockholms-skärgård

Som sagt, lite blå himmel var det, men inte mycket.

middag-i-skärgården-motljus-fuji-x100s

En annan sak jag gillar med Fuji x100s (även om det kommit en x100T tror jag att jag behåller denna ett tag, så otroligt ofta använder jag den inte) är hur den hanterar motljus på ett helt annat sätt än mina systemkameror. Motljuseffekten man får fula till med systemkamera får man liksom gratis här, och det ser fint ut.

mörkt-porträtt-segelbåt

Jag ville egentligen bara visa upp lite bilder från en trimaran, men så blev det en ny recension av Fuji x100s istället. Vill du se mer bilder som jag tagit med denna kamera finns de här.

Hursomhelst, skönt att vara ute till sjöss ibland även om det inte blev det fantastiska fototillfälle det varit tidigare i år. Som bilden nedan från Huvudskär.

Det var allt.

2 comments… add one
  • Minna 15 oktober, 2014, 15:10

    Jag är otroligt glad över min x100s, på så många sätt. Ångrar inte en sekund att jag köpte den. Och jag intresserar mig alltid extra över artiklar där den nämns. Känns som om nån pratar fina ord om ens kompis.

  • Stefan Tell 20 oktober, 2014, 09:55

    Håller helt med, känns som en kamera som förhoppningsvis kan hänga med ett tag. Har inte kollat exakt vad som blivit bättre med x100T men att uppgradera denna är inte på agendan. Just nu i alla fall.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.