≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Krångligt enkelt porträtt

porträtt-inbyggd-blixt-fönsterljus-ice-light-led

Ibland får jag uppdrag av tidningar och magasin att åka någonstans bara för att fotografera en person, en enda bild är ofta det som levereras. Det kan behövas när de behöver något nytaget porträtt i rätt miljö till en artikel som kanske inte har plats för mer bilder än så.

Det brukar ofta vara roligt att få så “enkla” jobb, de går fort och levereras fort. Men ibland är det som ser enkelt ut egentligen precis tvärtom. Då och då händer det mig att det som i verkligheten ser skönt och bra ut senare i kameran blir hur fel och trist som helst. Då menar jag inte uttryck och komposition utan exponering och själva bildfilen kontra det man upplevde då med ögonen.

Ett bra exempel där jag tyvärr inte tänkte på att ta några bakom-bilder är när jag skulle fotografera ett porträtt på ett djursjukhus. Efter att ha provat mig fram i några olika rum och korridorer med blandat ljus och resultat fastnade jag för ett undersökningsrum med en metallbrits och persienner på fönstren.

Utanför sken solen lite lagom och genom persiennerna kom ett fint ljus som studsade på metallen undersökningsbordet var gjort av (reflexskärm!), men belysningen i rummet var lite dämpad. På det hela taget fint ljus, så upplevde jag det i alla fall.

detaljbild-öga-reflexer-800-procent

Det såg fint i verkligheten, men…

Jag tog några kort, kontrollerade i kameran för att se hur det blev. Inte så kul.

Sen öppnade jag persiennerna lite för att få in mer ljus och låta det vara mer dominerande än takbelysningen som jag har för mig var lysrör. Tyvärr blev det inte så kul det heller. Återigen, inga bildexempel, så jag får beskriva det.

Det blev en konstig blandning av de olika ljuskällorna som inte var smickrande för hud eller person. Kanske en Ice Light (en pinne LED-belysning) kan hjälpa till lite om den får ge lite blänk i ögonen och skapa lite skuggor som definierar ansiktsdragen bättre?

Inte heller det räckte för att komplettera fönsterljuset på ett bra sätt. Så jag tog till sista utvägen, kamerans inbyggda blixt (det är då man är glad att man har en D700/D800 och inte en D4) för att ge lite mer rent ljus direkt mot ansiktet.

Efter lite justeringar av blixteffekten satt bilden till slut. Först efter alla dessa krångligheter med Ice Light och kamerablixt blev bilden så som jag upplevde hennes ansikte i verkligheten.

Ser man på hennes öga uppförstorat 800% kan man se min Ice Light som ett streck uppe till höger, mitt i pupillen är kamerans inbyggda blixt, bredvid den fönstret med allt som syns utanför och underst ett streck som är undersökningsbordet i metall.

Nöjd och glad åkte jag hem och retuscherade lite blänk i pannan men inte så mycket mer. Sen ångrade jag mig lite att jag hade delvis placerat henne mot en glasvägg som hade snarlik ton som hennes hud. Den grejen luras jag av rätt ofta. Man tycker det ser harmoniskt ut i verkligheten men när man sen ska retuschera bilden flyter allt ihop på ett inte så bra sätt.

Nästa gång kommer jag inte krångla till det hela så mycket, nu har jag ju ett betydligt enklare sätt med Profoto B1 som går otroligt smidigt för den här typen av jobb och med väldigt mycket snabbare sätt att arbeta.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.