≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

En användbar testbild

en-bra-testbild-utan-blixt-i-fotostudio-test-befintligt-ljus

Här kommer ett otroligt kort blogginlägg, men med ett bra tips i kategorin “Note-to-self” som man lätt glömmer lite då och då. Det gäller ljussättning, eller snarare det som man själv inte lagt till i form av ljus.

Börja med att ta en bild utan synksladden/radiosändaren i, eller innan du ens har satt på blixtarna. Då kan det se ut ungefär såhär. Trots 1/200 sekund och trots f/8 (eller 5.6?) så kommer det inte alltför starka ljuset från taklamporna att påverka bilden. Inte så jättemycket uppenbarligen, men lite grann. Både när det gäller exponering och blandning av färgtemperatur från olika ljuskällor.

Vad man gör med denna information är upp till dig, men det kan vara bra att veta hur mycket det befintliga ljuset påverkar bilden med de inställningar man har gjort i kameran vad det gäller slutartid och bländare innan man ens har tillfört något med blixtljus. Samma gäller såklart om man använder blixtarnas inställningsljus/modelljus och låga bländartal för kort skärpedjup. Ibland blir blandningen bra, ibland sitter man i efterhand och undrar hur man någonsin ska få bukt med färgproblem.

Det var allt.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.