≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträtt i “regnskog”

porträtt-artikel_Owe-Sandström_Fjärilshuset-regnskog-Led-ljus

Ibland när jag fotograferar porträtt känns det som ljuset får volym, t ex när det var så varmt i somras att man upplevde samma soldis som det kan vara längre söderut i Europa, eller dimman som ligger kvar på morgonen ibland. Det är väldigt lyxigt och kanske inget man kan återskapa med enkla medel.

Om man inte åker till Fjärilshuset i Haga, Stockholm där de har gjort om hela miljön för att tropiska djur och insekter ska trivas, då får man det gratis. Och det blir fantastiskt fint som fotobakgrund till porträtt. Ställer man sedan Owe Sandström i kakiskjorta framför lövverket och en LED-lampa blir det såhär.

behind-the-scenes-porträtt-i-regnskog-Ice-Light-LED

Ljuset inne i Fjärilshuset är väldigt varierat, men fint nästan överallt. Ibland kan solstrimmorna som letar sig ner genom bladverket och vattenångan vara lite väl skarpt för porträtt, men ställer man sin fotomodell med ryggen mot ljuset så behövs inte mycket för att det ska bli fina porträtt där.

Owe-Sandström_Fjärilshuset_obeskuren-liggande

Dessa porträtt var till samma tidningsartikel i VeterinärMagazinet som jag fotograferade inne hos hajarna på Haga Ocean. Även där var det bara en Ice Light som jag använde till ljussättningen, då blev det dock mer huvudljus än det lilla upplättningsljuset som behövdes här.

Porträtt-i-regnskog_Owe-Sandström_Fjärilshuset_Ice-Light-LED

Alla porträtt i denna serie bilder jag tog under fotoreportaget är i princip oretuscherade, jag har justerat kontrast lite grann men bara med hjälp av LED-belysningen till höger utanför bild blev ljuset i ansiktet och blänket i ögonen alldeles lagom. Lite blänk i huden får man gratis av den höga luftfuktigheten, även fotografen var rätt blank i pannan när jag väl var klar med fotograferingen.

sprinklersystem-bakgrund-regnskog-fjärilshuset

Om du vill fotografera porträtt där är det nog bara att fråga om lov, kolla även om det är okej med blixt. Jag har för mig att det finns skyltar som säger att man ska undvika det. Sen är det bara att leta upp sprinklersystemet som finns i taket lite överallt för att hitta en bra miljö där du får solstrimmor och lite vattendimma gratis (förutom inträdet såklart). Vips har du en bra miljö för regnskogsporträtt.

VetMag_Owe-Sandström_Fjärilshuset_porträtt-på-bänk

Det finns såklart andra bra platser för fina porträtt därinne, lite överallt ser man hur ljuset beter sig på ett helt annat sätt än ute i verkligheten. Just den här bilden är aningens mer retuscherad än övriga då kontrasten mellan högdagrar och skuggor blev lite stor, så det fick tonas ner lite i ansiktet.

Owe-Sandström_Fjärilshuset-omslagsbild-obeskuren-Veterinärmagazinet

Det här är förresten bilden som användes till tidningsomslaget, fast då beskuren till stående format (bänken och lite på bägge sidor kom med). Kanske inte den jag hade valt, men så är det när man levererar bilder ibland. Jag hade nog tagit någon av de första i serien som är lite närmare.

Ice-Light-för-makro-fotografering-fjärilar-blommor

Har man LED-belysning med sig kan den även fungera bra för makrofotografering, tyvärr hade jag inget passande objektiv för sådana bilder med mig, så det blev inte mycket mer spektakulärt än såhär.

Nu fotograferade jag till denna tidningsartikel i somras, men ljuset som finns i växthus och liknande ställen är något jag alltid gillat. Man kan dock alltid ha nytta av en reflexskärm eller annan form av upplättningsljus, hur fint det än ser ut för blotta ögat. Jag fick än en gång användning av min Ice Light som säkert kommer användas mycket nu när man inte kan lita lika mycket på det befintliga ljuset.

 

7 comments… add one
 • Malin Huusmann 9 september, 2014, 12:19

  Hej! Jag läser dina inlägg med glädje, du erbjuder så mycket matnyttiga tips, speciellt för mig som fotar mest i naturligt ljus.

  Jag har också en liten fråga: Jag har en ICE-light och har bara börjat experimentera med den. Jag undrar vilket stativ du rekommenderar? För jag gissar att du inte står och håller i den hela tiden?

 • Stefan Tell 12 september, 2014, 13:42

  Hej, tack för trevliga kommentaren.
  Angående stativ till en Ice Light kan man faktiskt klara sig med det lättaste, jag har ofta ett Manfrotto Nano hängandes utanpå kameraryggsäcken nästan hela tiden. Det funkar bra, men kan såklart behöva säkras och tyngas ner aningens med t ex kameraväskan. Köp en tilt-led som har en spigot på toppen (gängtapp för att skruva fast din Ice Light på) så kan du vrida och vända på ljuset som du vill ha det. Då ökar såklart obalansen, så tyng alltid ner stativet, så trist om lampan ramlar i backen.

  Och jo, ibland håller jag i den, men det blir snabbt tungt, fast då kanske mest för kamerahanden, om man inte har stativ för kameran såklart.

 • Malin Huusmann 13 september, 2014, 08:04

  Tack tack! Ska fundera på vilket det blir. Men spigot hade jag inte tänkt på, bra idé.

  Keep up the good work!

 • Stefan Tell 15 september, 2014, 10:00

  Många sådana leder har säkert en sådan redan med gänga på toppen, men det skadar aldrig att ha en separat spigot liggande om man behöver ändra gängstorlek eller så.

 • Johan Lindqvist 9 april, 2015, 17:48

  …och det jag menar är inte spigoten, utan tiltleden! Det är tiltleden jag har svårt att hitta…

  • Stefan Tell 9 april, 2015, 21:38

   Jag har några olika. Finns nog inte så jättestort urval egentligen, gissar att Scandinavian Photo har störst urval.

   Det jag undrar lite över är varför de inte gjorde en smart snabbkoppling som gjorde det enkelt att koppla loss Ice Light från stativet utan att behöva skruva en massa.

   Jag lyckades en gång att bryta av gängtapp på spigoten jag hade i tilt-leden bara för att jag skruvade lite snett. Så helt smidigt är det inte.

 • Johan Lindqvist 9 april, 2015, 17:52

  Hmm. Det verkar som om min första kommentar försvann.

  Jag skrev att jag skaffat en kopia av ice light, bl.a. med inspiration av dina artiklar, och jag är helsåld. Första dagen jag fått hem den, tog jag med den på ett heldagsuppdrag, och jag tror att jag använde den på nästan varje bild!

  Det jag däremot inte hittat är en bra tilled. Har du något tips eller någon erfarenhet?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.