≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Owe Sandström på Haga Ocean

Porträtt ljussatt med en Ice Light på Haga Ocean, Owe Sandström. Fotograf Stefan Tell

Det här är Owe Sandström på Haga Ocean i Fjärilshuset, vad hajen i bakgrunden heter frågade jag nog aldrig. Jag var lite för fokuserad på att tajma exakt rätt tillfälle att fotografera när den simmade sina rundor på andra sidan glaset i det gigantiska akvariet de har byggt vid Hagaparken.

Owe är förresten en sån otrolig allkonstnär, har formgivit scenkläder till ABBA, är inblandad i Stockholm Horseshow, jobbar på gymnasium, är safariguide ibland och massor av andra saker. Plus då zoologiskt ansvarig för Fjärilshuset. Och en väldigt trevlig person att få fotografera, i en fantastisk miljö.

bts-behind-the-scenes-ice-light-fjärilshuset-hajar-Owe

Inne i rummet med de jättestora glasväggarna (alltså akvariets väggar) är det i princip kolsvart. Allt för att man ska få en så bra upplevelse av hajarna som simmar omkring därinne. Plus lite andra fiskar.

Det enda ljuset som finns är från ovanför ytan inne i akvariet där de har jobbat ordentligt för att få den rätta känslan av ljus som sipprar ner under vattnet. Trycker man näsan mot glaset känns det som en naturfilm, eller som att dyka själv, minus det blöta och kanske trycket i öronen.

Väldigt fint på alla sätt, men samtidigt rätt jobbigt för en fotograf.

Jag hade snappat upp någonstans att man ska undvika blixt på Fjärilshuset, så jag tog även med min LED-belysning, en Ice Light, som blev räddningen här.

haj

Det är som sagt mörkt, bilden ovan är tagen med ISO 800, slutartid 1/80 för att hajen inte ska bli helt suddig och bländare f/2.8.

För porträtten av Owe öppnade jag upp ännu lite mer till 2.2 för att kunna ha min Ice Light utanför bild. Att fotografera mot en glasvägg har ju sina begränsningar om man har en ljuskälla någonstans. Det kommer att bli reflektioner, men med det utsnitt jag ville ha för att det skulle bli ett bra uppslag i tidningen med plats för både haj och Owe fick den vara en bit bort. Och den är inte jättestark, ljusmässigt.

uppslag-i-tidningen-Veterinärmagazinet-Owe-Sandström-Haga

Det blev som sagt två uppslag i tidningen Veterinärmagazinet, plus omslagsbilden som dock inte är med hajar. Att få hajen perfekt positionerad på bild var dock inte världens lättaste grej. Hajar är inte kända för att ta regi speciellt bra.

Owe-Sandström_Fjärilshuset_porträtt-Veterinärmagazinet-hajar

För att det skulle bli lagom haj och lagom Owe fick vi stå där ett tag och vänta in hajens patrullrundor. Han hade något hemligt trick att locka på hajen, men det blev ändå att vi fick vänta på nästa varv. Och nästa.

Ibland simmade den åt fel håll.

led-ljuskälla-för-porträtt-i-mörkt-rum-med-haj-bassäng-i-bakgrunden

Men till slut blev det en perfekt kombination av fenor och allt i bild. Jag hade tyvärr inte tid att vänta på deras matning som skulle ske senare på dagen, men det kanske bara skulle bli läskigt på bild?

Denna fotografering gjorde jag i somras då det var ganska exakt lika varmt ute som inne, de har ju det rätt varmt i Fjärilshuset. Inomhus är det betydligt fuktigare luft, men vi rörde oss mellan hajdelen och de mer regnskogsaktiga lokalerna så det blev inga problem med kondens på objektiven. Hade det varit på vintern och man kom in med kall utrustning skulle det kanske blivit jobbigare?

Förutom att LED-belysning är lugnare att arbeta med vid tillfällen som detta var det också skönt att slippa uppladdningstiden på Speedlights. Vi väntade som sagt in hajen och sen blev det 5-6 bilder innan den hade simmat förbi, men det var då 5-6 bilder med exakt samma exponering eftersom det är fast ljus.

Rätt skönt, inget jag hade tänkt på eller planerat för direkt. Jag ville bara inte skrämma bort något med blixtar, så det här var en bonus som underlättade en rätt speciell fotografering.

Jag kan förresten varmt rekommendera ett besök om du inte redan varit där. Vill du fotografera är det ett fantastiskt skönt ljus inne i fjärilsdelen och all vattenånga gör bakgrunden på vissa ställen riktigt snygg och känns som man tagit porträtt i en helt annan del av världen.

Det gjorde jag såklart, men det får bli ett senare inlägg.

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.