≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Joachim Berner för Professionellt Styrelsearbete

Joachim-Berner_Professionellt-Styrelsearbete_omslagsfoto-naturligt-ljus-svartvitt-porträtt

I somras fotograferade jag Jochim Berner för medlemstidningen Professionellt Styrelsearbete, vi båda hade egentligen semester men som tur var gick det bra att mötas en halvtimme inne i stan. Han skulle sen iväg på ett möte och föreslog Humlegården som mötesplats för oss.

Tidigare på våren hade jag fotograferat i Kungliga Biblioteket när ALMA tillkännagav årets vinnare och kom ihåg att det fanns många bra miljöer där inne. Så, jag ringde dem och kollade om det var ok att fotografera lite där, vilket var helt ok för dem bara vi inte störde andra.

Joachim-Berner_Professionellt-Styrelsearbete_tidningsartikel

Som vanligt med den här typen av uppdragsfotografering för en tidning så försöker jag se till att ha en plan klar innan jag börjar ta av den som ska fotograferas tid. Det handlar inte bara om respekt för andra tid och liv utan också att slippa stressa. Flyter allt på enligt plan kan man sen kanske få lite mer tid som man kan se som en bonus.

Nu var det här inte så komplicerat, vi försökte bara hitta ställen där vi “slapp” det starka solskenet. Ett enkelt sätt är ju att inte vara ute, och försöka hitta fönster som inte har direkt solljus på sig.

Min grundtanke var att fotografera i trapporna ner till deras källardelar, det är en ganska ren och skön miljö som hade fint ljus förra gången jag var där. Nu blev de bilderna inte speciellt bra tyvärr så vi gick snabbt vidare till innanför entrén där det råder ett skönt lugn.

Stora fönster med lite spräcklig bakgrund av de gamla väggarna gjorde att det kändes som klassisk porträttmiljö direkt. En grå staty fick rycka in som reflexskärm på de bilder när han stod nära den.

Joachim-Berner_svartvitt-porträtt-fönsterljus-Kungliga-Biblioteket

Annars var själva fotograferingen ett långt prat om något jag inte riktigt minns, kanske om barn eller semester? Med så stora fönster kan man utan att behöva göra så mycket variera porträtten betydligt mer. Vrid kameran lite och bakgrunden blir annorlunda, be modellen att vrida sig lite och vips får man helt nya skuggor.

Joachim-Berner_Professionellt-Styrelsearbete_reportagefoto-medlemstidning

Av alla porträtt jag tog under fotograferingen var det dessa jag gillade mest, vi provade lite experiment med solkatter från fönster utanför på gatan men då blev det genast mer kontrast och vi båda blev svettiga.

Vad är då sensmoralen, jo, planera ordentligt, kolla var solen kommer stå, fundera på vilka lokaler/miljöer som erbjuder mycket variation inom ett litet område och se till att kom i tid så du ser om allt det du trodde om stället faktiskt stämmer.

Det var det.

4 comments… add one
 • Minna 12 september, 2014, 15:15

  Jag vill bara säga krya på dig och att jag är så himla glad för din blogg! Den är nästan som ett arbetsverktyg/uppslagsbok för mig. Jag brukar alltid kolla in den och söka på lite olika kriterier innan jag ska ut på jobb! Stort tack för att du skriver så himla bra och delar med dig av allt! Trevlig helg!

  • Stefan Tell 12 september, 2014, 15:39

   Tack så mycket, det värmer mina stackars repiga lungor att läsa.

   Det roliga är att jag använder bloggen lite på det sättet själv när jag behöver komma ihåg saker jag glömt.

   Har du en blogg? Annars kan jag varmt rekommendera det, av så många anledningar.

 • Minna 12 september, 2014, 15:56

  Jag bloggade i många år (2004-2013), men privat. http://minnert.blogspot.se/

  Jag har funderat på att börja blogga mer fotorelaterat men jag har inte kommit på en bra anledning än. Jag hittar inget syfte med det. Men kanske att se det mer som minnesanteckningar efter de jobb som jag gör – ja kanske…

 • Stefan Tell 16 september, 2014, 11:54

  Den bästa anledningen är precis den du nämner, som minnesanteckningar. Man lär sig väldigt mycket på att formulera hur man gjorde saker och varför.

  Sen är en liten bonus att man hamnar bättre på Google och kanske erbjuder besökarna lite mer intressant innehåll.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.