≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Nikon D810 eller Profoto B1?

Corvette Stingray på motorväg i solnedgång. Fotograf Stefan Tell

Att vara fotograf innebär vissa kostnader och investeringar. Vissa måste man lägga pengar på, t ex webbhotell, förbrukningsmaterial och kamera, andra kan man planera så man inte tömmer sitt bankkonto helt.

Nu har Nikon släppt en ny variant av den kamera jag använder mest, Nikon D810 kallar de den, och den verkar ha förbättrats på många sätt som gör att den känns som en vettig uppdatering. Samtidigt vill jag bli mer flexibelt med batteriblixtar och har sneglat länge på Profoto B1 som skulle passa mig bättre än Speedlights rätt ofta.

Köpa nu eller senare, eller annat?

Uppgradering av utrustningen är oftast rätt trist, tycker jag. När jag köpte min Nikon D800 efter att ha haft en D700 (med den gamla D2X som backup) i många år blev jag inte direkt kär på studs. Kanske för att jag hade problem med autofokusen ett tag och blev lite trött på de stora filerna. D810 har ett smart läge de kallar för “small RAW” eller sRAW (tror jag?) där man kan fotografera i lägre upplösning vilket kan vara användbart rätt ofta, t ex personalfotografering som mest används i små format.

Nu när den fungerar som den ska gillar jag den, men jag kan fortfarande plocka fram min gamla D700 rätt ofta då den fortfarande duger till det mesta (jag gillar skärmen bättre på den också, plus de “små” filerna).

Skulle jag lägga 30.000 kr inklusive moms på att köpa en Nikon D810 gör det att jag nog får ta det lite lugnt med investeringar framöver efter det. Man ska trots allt fakturera rätt många timmar för att få ihop till en sådan utöver allt annat som ska betalas.

Vad kan man annars få för 30.000 kronor?

T ex kan man få två stycken batteridrivna Profoto B1 inklusive laddare om man lägger till någon tusenlapp. En investering som på många sätt är ett komplement snarare än en uppdatering av utrustningen. Med två sådana portabla blixtar (jag har tänkt länge att jag nog kan klara mig bra med bara en, fast köper man två får man bra rabatt och det kommer säkert till användning rätt ofta ändå) skulle jag kunna göra uppdrag på ett smidigare sätt då alla mina ljusformare (i princip) är Profoto och skulle passa direkt.

När jag använder Speedlights är jag ganska begränsad till de få ljusmodifierare som passar till dem, jag köpte “på kul” den Speedlight Speedring Adapter för softboxar som Profoto lanserade förra året eller så, men har bara använt den några få gånger. Den är alldeles för krånglig och tar en otroligt stor plats i kameraväskan bara för att få in en Speedlight eller två i någon softbox. Så det blir mest utan eller med ett enkelt blixtparaply som jag använder dem.

Vad är värt pengarna?

Så frågan är, vad ska man lägga de stora pengarna på? Något som inte tillför något direkt nytt, en modernare kamera som förvisso verkar bättre på många punkter men inte kommer förbättra resultatet jag levererar till mina kunder eller utökar mina möjligheter.

Eller investera i ny teknik som gör mig mer flexibel i mitt jobb och gör det möjligt för mig att slippa köpa saker som inte passar med varandra. För det är nog en sak jag inte gillar, att ha för många inkompatibla system som alla kräver rätt mycket utrustning för att bli användbart som en helhet.

En sak som avviker från dessa tankebanor är nog den Ice Light jag spontanköpte i våras och blivit glad varje gång jag har haft med mig. Den fungerar bra som komplement till mycket, både sådana uppdrag som jag annars hade gjort med bara Speedlight eller kanske enbart en reflexskärm i naturligt ljus. Det är bara en LED-stav och en laddare, sen slutar liksom den grenen på investeringsträdet.

Fast det kanske inte riktigt är sant då jag har funderat på ytterligare en LED-belysning i form av en panel för att komplettera det arbetssättet. Men då rör det sig om max två tusen kronor till för att kunna göra många småjobb.

Listan tar aldrig slut

Utöver detta har jag alltid tankar på ljusmodifierare som verkar intressanta, men det brukar inte bli mer än tankar om jag inte råkar på något begagnat som kan vara värt pengarna. Jag skulle gärna ha en Profoto Giant, deras riktiga paraboliska, men då är det lika mycket pengar som två Profoto B1 eller en Nikon D810 och jag har inte utrymme att ens använda den riktigt, så då får det vara.

Sen skulle jag gärna uppgradera mitt kamerastativ till något lättare och bättre, gärna med ett L-fäste som verkar smidigt då jag gör mycket porträtt. Och min stationära dator hemma börjar bli till åren, även om en ny sådan inte är fullt lika stor investering som ett nytt kamerahus eller batteridrivna blixtar. Men det kanske inte är bra för likviditeten att köpa allt samtidigt.

På objektivfronten är det däremot lugnt, jag har allt jag behöver och är väldigt nöjd hur allt fungerar. Det är ett blogginlägg i sig, vad man egentligen använder av allt man har.

Köpa eller leasa?

Oavsett hur man har tänkt betala behöver man ha en god ekonomi för att inte sätta sig på pottkanten. Jag föredrar att alltid betala allt kontant, har nog aldrig kört leasing på något och hyr aldrig saker (fast det är nog mer än planeringsfråga eftersom att hyra är oftast smart). Ska man då få fram pengarna kan man alltid sälja något gammalt, men även det är jag dålig på, det vore säkert annars en smart väg att få ihop till åtminstone en del av summan.

Apropå D810 eller B1 så lutar det nog åt blixtarna, även om jag tror att jag skulle bli mer nöjd med ett nytt kamerahus denna gång (och kan sälja den gamla så jag inte behöver betala allt från bankkontot). Det är ju också en sak att ta med i beräkningen, gör man en uppgradering kan man sälja det gamla, det blir svårare med en komplettering till utrustningen.

Det om det. Har du några tankar om investeringar och sånt är det alltid intressant att höra andras teorier eller hur du gör.

En sista sak, bilden på den fina bilen i solnedgång är förresten tagen med en D700.

4 comments… add one
 • Tobias Björkgren 6 augusti, 2014, 12:59

  Jag plåtade innan sommaruppehållet med B1 kitet, jäkligt trevliga blixtar och höll nästan en hel dag med modeplåtning inomhus

 • Frefrik 7 augusti, 2014, 23:24

  Jag hade kört på blixtarna…

 • Urban Bäcklund 9 augusti, 2014, 15:58

  När det gäller utrustning är jag ganska pragmatisk. Underlättar den, snabbar den upp, öppnar den nya möjligheter eller måste jag pga att det gamla håller på att rasa ihop? En ny D810 är roligt att köpa, men hur mycket tillför den egentligen. Profoto B1 har TTL och är helt sladdlösa. Kommer du att kunna tjäna 10 min per session ute hos kunder bara pga av att det går fortare att arbeta med dom. Slipper kanske mäta många gånger för att TTL är exakt nog. Kanske betydligt snabbare att sätta upp. Kanske anpassar sig automatiskt i många situationer om det är växlande molnighet ute. Kan dom ersätta blixtar i studion, kanske inte huvudljuset, men hårljus eller upplättningsljus. Blir det snabbare att jobba pga av att man slipper alla sladdar. Kommer det att snabba upp arbetet med produktfoto, pga av att det blir smidigare och snabbare att arbeta med. Alltså några minuter både här och där kanske gör att du hinner några fler uppdrag per månad. Sedan om B1 kan ersätta i studion kanske du kan få in pengar genom att sälja några befintliga studioblixtar.

  Men jag är ju som sagt ganska pragmatisk.

 • Stefan Tell 11 augusti, 2014, 22:47

  Tack för synpunkterna,
  lagom till mitt svar har ju Profoto givit ett datum för när allt ska vara klart med Nikon-TTL så det är bara att klicka på köp-knappen snart känns det som.

  Att slippa sladdar, och då även i studion, kommer säkert bli en bonus som är välkommen. Har jag två B1:or är det kanske dags att sälja av någon av alla de D1:or som omöjligt kan få plats i en ljussättning. Även om det alltid tar emot att sälja saker, hur lite man än använder dem.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.