≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Kontrollera kontrast i studioporträtt (före/efter)

Porträtt med och utan flaggor för mer kontrast i studioporträtt

Har man en mindre fotostudio där avståndet från modellen till väggarna inte är jättestort är risken väldigt stor att kontrasten i porträtt blir lidande. Hur bra man än vinklar ljuset och exponerar rätt kan det ändå bli ganska platt.

Troligtvis studsar en massa ljus omkring och stökar till ljussättningen på sätt man inte riktigt hade önskat. Det händer i alla fall mig ofta, fotograferar jag på plats hos någon kund med stora lokaler fungerar allt smärtfritt men när jag sedan ska komplettera i studion känns inte ljuset alls likadant. Trots att jag använt exakt samma recept med inställningar och avstånd.

BTS, behind the scenes, porträtt med flaggor för mer kontrast i fotostudio. Fotograf Stefan Tell

En stor ljuskälla mot vit bakgrund

Det här är en ljussättning som jag gillar, på många sätt bland det enklaste man kan göra för porträtt i fotostudio. En stor ljuskälla, i detta fall en 150 cm Profoto Softbox Octa rakt ovanför kameran hyfsat högt upp riktad snett nedåt mot modellen.

Ger ett lättarbetat ljus som lätt ger bra resultat för ansiktsporträtt, halvkropp och även helkropp. Komplettera med en reflexskärm under om du vill ha mer blänk i ögonen, men utan går bra också.

Problemet med denna ljussättning i en mindre fotostudio eller lokal med ljusa väggar är att spridningen från huvudljuset gärna studsar överallt. Det är dock rätt lätt ordnat med en svart vikvägg, svart tyg eller något annat som suger åt sig ljus och ökar kontrasten i kanterna för att definiera ansiktsdrag bättre.

Porträtt, mer kontrast i kanterna, fotostudio. Använda flaggor eller svart vikvägg. Fotograf Stefan Tell

Styr kontrasten i kanterna

Flagga Avenger svart Bilden till vänster är utan någon avskärmare. Bilden till höger har en svart flagga ca 40-50 cm från ansiktet på vardera sida som ställer modellen i en korridor av avskärmning och gör skuggorna djupare med i mitt tycke bättre kontrast där det behövs i ett porträtt. Allt blir mer tredimensionellt.

Flaggorna jag har köpt finns t ex på Procenter.se i olika storlekar.

Tidigare har jag använt Molton-tyg för att göra en snabb svart vägg om det är en större yta som behöver täckas, alternativt ett lättare svart tyg som jag orkar packa ner i utrustningsväskan.

För mindre justeringar av ljuset har jag också ofta använt svarta pannåer monterade på stativ med klämmor, det fungerar såklart jättebra det också. Fördelen med en riktigt flagga är att den är otroligt mycket enklare att jobba med.

Avenger Grip Head, produktbildDen kostar såklart mer än svart kartong eller lite tyg, sen behöver man ett fäste för att kunna sätta fast den på stativet, men det känns mer rejält på alla sätt.

Nackdelen är att jag nog inte direkt skulle ta med den ut på jobb. Den går ju inte att fälla ihop alls och tar väldigt mycket plats.

Såhär ser förresten det otroligt användbara fästet ut, ett Grip Head som jag även använder för att positionera ramar från Chimera med (som reflexskärm eller diffusion).

detalj-effekten-av-att-använda-avskärmare-flaggor-vikväggar-i-fotostudio

 

Framhäver detaljer enkelt

Att använda något som hindrar ljuset från att studsa på de vita väggarna i studion är absolut nödvändigt för mig, men sen finns det grader av det hela. Effekten av detta ändras tydligt med avståndet. Ställ flaggorna eller det svarta (vad du nu använder) närmare så ser du direkt hur skuggorna kring kanterna på kroppen börjar bli mer tydligt definierade.

Hur mycket kontrast du vill ha är såklart en fråga om tycke och smak, jag gillar själv att ljuset och skuggorna ska vara tydliga för att visa hur personen ser ut.

 

Porträtt med och utan flaggor efter retusch. Fotograf Stefan Tell

Efter lite retusch…

Den sista före/efter-bilden visar en ganska normal retusch för mig, minus hudretusch som jag inte gjort alls. Här är det bara snabbfixat i Lightroom plus lite lokal kontrast i Photoshop med kurvor och en mask.

Men det är exakt samma justeringslager på båda bilderna.

Bilden till vänster är fortfarande den utan avskärmare/flaggor där ljuset från mitt huvudljus fått studsa lite fritt i studion och gjort att det blir lite platt. Ett raster på softboxen skulle såklart hjälpa till lite grann, men då skulle det heller inte bli lika flexibelt med ett mer styrt ljus.

Bilden till höger ovan är den som har flaggor på båda sidorna, därav mer kontrast i allt, som sedan förstärkts precis lika mycket som på vänstra bilden. Effekten blir större eftersom man börjar med lite djupare skuggor och allt det där.

Tydligare produktbilder enkelt

Det här exakt samma metod som fungerar utmärkt om man vill ha mer kontrast vid produktfotografering mot vitt. Beroende på produktens storlek kan man behöva olika storlekar på sina avskärmare, där är nog pannåer eller svart kartong lite mer flexiblelt för just detta användningsområde.

Hursomhelst, tycker du att dina porträtt i studion blir lite platta? Prova att skärma av spilljuset med något svart. Jag blir nästan alltid lika glad över hur mycket bättre ljus det blir direkt när man kan styra ljus och skuggor med ett så enkelt trick.

Det här pedagogiska inlägget hade aldrig varit möjligt utan Andreas som jobbade hårt som modell för att visa upp före/efter-effekten av flaggor. När han inte är en fantastisk fotomodell gör han fantastiska rörliga saker för skärm (motion graphics kallar han det) som han lärt sig på Hyper Island och andra ställen. Kolla in hans alster här. Tack Andreas.

Om du tyckte detta var intressant kanske du vill läsa mer (och följa mig på Facebook så du inte missar något framöver).

 

Klicka gärna på någon av ikonerna nedan för att gilla eller dela. Tack.

 

4 comments… add one
 • johan 20 augusti, 2014, 16:46

  oj mkt bra tips, ska fota en ikväll o testa det här

 • Gunnar 21 augusti, 2014, 08:48

  Bra att bli påmind om saker man lätt glömmer mellan varven.

 • Stefan Tell 21 augusti, 2014, 09:30

  Johan, berätta gärna hur det gick.

  Gunnar, det är ganska exakt därför jag skriver många av mina inlägg, för att komma ihåg sånt jag annars skulle glömma bort.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.