≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Vad kostar en grop?

vad-kostar-en-grop-alternativkostnad

Vi köpte först en villa, en av de få i området som inte hade en studsmatta på tomten. Länge kändes det smidigt att slippa ha ett sådant åbäke ståendes och ta upp plats som kanske kunde användas till spring eller fotboll. Till sist kapitulerade vi och tyckte att det nog var rätt trevligt att inte ha barnen utspridda över hela grannskapet för att hoppa i andras studsmattor. Så vi köpte en vi också.

Studsmattor finns i alla möjliga storlekar, kvalitéer och prisklasser. Med eller utan skyddsnät. Med eller utan smarta säkerhetslösningar. Som med så mycket annat får man oftast det man betalar för, sen får man avgöra om det ska vara en långsiktig investering eller bara kunna kryssa av något på listan så billigt som möjligt.

Jag skulle kunna dra en massa paralleller till fotografbranschen här, men spar det till ett annat inlägg. Det här ska ju handla om en grop, och vad den kostar.

Vi köpte som sagt en studsmatta, från några som heter Studsexperten, i Stockholm har de en lagershop i Västberga industriområde med väldigt trevlig personal. Man kan provhoppa och allt. Kan varmt rekommendera dem, hittills.

Med tre barn vara två av dem tvillingar som numera nått den aktningsvärda åldern av två och ett halvt år har man fullt upp med att hålla koll på var alla är. De är rätt snabba.

Det jag aldrig gillat med studsmattor är främst stegen. Att de kan slå sig när de hoppar är en sak, de kan förresten slå sig överallt, men just det där klättrandet i och ur känns som den svaga länken. Jag ser framför mig hur de trängs och en faller på huvudet rakt ner. Då måste man hela tiden hjälpa till för att lotsa in en och lite senare plocka ut en annan om man vill undvika det.

En nedgrävd studsmatta

Lösningen är en nedgrävd studsmatta, det finns några olika modeller. Fantastiskt, tänkte jag. Den står på korta ben ungefär 20-30 centimeter ovanför markytan och ett sånt fall gör inte så mycket. Då kan den användas lite fritt när man är i närheten och vi slipper barn som står på huvudet från en meters höjd.

Men man kan ju inte hoppa på en så låg studsmatta, det säger ju sig självt. Under behövs en grop som ska vara lite mindre än diametern på studsmattan. Och så lite djup på det, 75-80 centimeter står det i manualen. I vårt fall med en 3,6 meters studsmatta motsvarar gropen en volym på rätt många spadtag.

Volym = π · r² · h

5600 liter jord

Jag kollade upp vad ett normalstort badkar rymmer, men det verkar skifta rätt rejält. Allt från 150 till 300 liter. Om man tar det minsta badkaret motsvarar all jord/lera/grus som vi grävt upp för att få vår grop 37 mindre badkar eller 18 stora.

Det blev rätt mycket grävande. Lätt till en början när man som grävare befinner sig i marknivå och enkelt slänger upp stora spadar i skottkärran, inte fullt lika enkelt när man står “djupt” ner i gropen och ska försöka få bort alla massor.

Vi är inte riktigt klara, det har hittills tagit två dagar av grävande, inte heltid, men lite här och där mellan att göra allt annat man gör med barn i närheten. Ibland är de väldigt nöjda med att man håller på med ett projekt, ibland inte alls.

Alternativkostnad

Säg att vi kanske lagt ner 5-6 timmar effektiv tid, eller kanske lite mer. Men ungefär. Och så hade vi redan spadar och en skottkärra, men skulle vi behövt köpa det hade det säkert kostat kanske 500 kr eller mer om man vill.

Säg att man hade jobbat den här tiden istället. Med ett timpris på 1000 kr plus moms hade det givit en intäkt på 7500 kr. Tar man bort momsen och gör en grov uppskattning på skatt och sånt brukar man kunna räkna på hälften kvar utan att göra en glädjekalkyl. Vilket ger 3750 kr i handen.

Jag kollade upp vad en grävmaskin plus maskinist kunde kosta, och de låg på allt från 500 till 1000 kronor i timmen. De kanske har någon minimikostnad för att ens åka ut till ett jobb, men säg 2000 kr för det jobbet istället för att gräva själv. Då finns det pengar kvar, eller tid till annat, beroende på hur man planerar.

Eller så har man andra grävjobb på tomten som behöver göras och planerar in det då, eller går ihop med någon granne för att dela på kostnaden.

Tid är ju pengar

Jag gillar att gräva en grop, det är rätt harmoniskt och skönt. Men slitigt. Kul att ha gjort också, men smartaste lösningen rent ekonomiskt är det kanske inte? Samma gäller för egenföretagare som envisas med att göra allt själva. Jag vet inte hur många timmar jag har lagt ner på att lära mig grejer för att lösa problem som uppstår när det kanske hade varit smartare att anlita professionell hjälp av någon som är kunnig på området. Visst, jag har lärt mig något, men var det så effektivt nyttjande av min tid? Och hade jag nytta av det senare? Ibland, ibland inte.

Exakt vad slutsaten blir av detta vet jag inte riktigt, det blev mest lite svepande tankar. Rätt dyr grop hursomhelst, men jag tror det kommer kännas att det var värt besväret.

Samma är det ju med det jag jobbar med, fotografering. De kunder som anlitar mig och det blir ett välplanerat fotouppdrag, och sedan, nästan viktigast av allt, använder bilderna mycket och ofta, känner för det mesta att det var en bra investering, inte bara en kostnad.

Om fotografer tycker att fler kunder borde anlita proffs och inte nöja sig med någon som har en hyfsad kamera på företaget och gillar fotografering antar jag att hantverkare känner exakt samma sak, fast ännu mer. Vinnarna i det hela är väl byggvaruhusen och fotoaffärerna?

0 comments… add one

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.