≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Porträtt med blixt och lyxig bakgrund

Porträtt till artikel i personaltidning med tavla som bakgrund, och en blixt. Fotograf Stefan Tell

I vintras fotograferade jag några porträtt på plats av tjejen på bild ovan, hon jobbar på en bank och deras personaltidning hade en artikel om henne. Mitt uppdrag var att få några porträtt i miljö på henne.

Ett litet bankkontor kanske inte alltid erbjuder de mest fantastiska miljöerna att utforska, men som tur var hade de ett stort flygfoto som tavla i konferensrummet. Det kan man ju ha som bakgrund, tänkte jag.

Jag anade redan innan att det vore bättre att ta med sig smidig utrustning än hela arsenalen, så det fick bli ett stort bomstativ (alltid smidigt tillsammans med Speedlights) och en kamerablixt. Och kamera m.m.

BTS - Porträtt med en blixt och tavla som bakgrund

En soffa och ett flygfoto

Konferensrummet hade stora fönster, men på vintern räcker ändå inte det hela vägen. Naturligt ljus i all ära, men blir det för mörkt får man andra problem. Rörelseoskärpa, brus och sånt. Kan vara kul i andra typer av bilder, men här behövdes en blixt, om än så bara för att ge det hela lite mer liv.

Minns inte exakt vad blixten var inställd på, men säkert inte så mycket. Den skulle mest ge lite stuns till mitten av bilden, dvs tjejen. Då fungerar ett halvtransparent paraply bra då det sprider ljuset lite från den lilla blixten samtidigt som den har kvar lite av kontrasten.

Enligt Lightroom var slutartiden 1/80 sekund och bländare f/2.8 med ett 85mm-objektiv på min gamla Nikon D700.

BTS - En Speedlight på stativ för porträtt mot fönster

Åt andra hållet, en annan bakgrund

Det enklaste sättet att leverera variation är oftast att vrida kameran 180 grader och be modellen för dagen att byta plats. Där fanns de stora fönstren och utanför var det något slags trist vinterväder. Lite oskärpa på det och det blir alltid något att ha som diffus bakgrund.

Men, då var ju allt utom bakgrunden i skugga så blixten fick flyttas också. Samma uppställning dock, med en ljuskälla snett uppifrån vänster. Lite mer problematiskt blir det alltid att fotografera när ljussättningen är Speedlights som inte har inställningsljus, och att få kameran att lyckas fokusera i skuggan på rätt del av ansiktet.

Porträtt till personaltidning mot fönster med vinter utanför. Fotograf Stefan Tell

Små, snabba uppdrag

Det är alltid kul med den här typen av jobb, man får ett namn och kontaktuppgifter, tillsammans med en kort beskrivning av vad artikeln ska handla om. Sen är det upp till mig att boka tid, ge tidningen tillräckligt med variation om de väljer att köra en eller flera bilder till artikeln, och även tänka på att det kan bli en omslagsbild. Just den här sista fanns även i stående format med gott om luft för att placera ut text om den skulle hamna på omslaget.

Den enda baksida de här fotouppdragen kan ha är att ibland är det långt till utgivningsdatum och oftast kan jag inte visa upp något förrän kunden har publicerat det. Ibland inte alls, om det är något extra internt. Så nu hann jag nästan glömma det, men här är de i alla fall.

Återigen, även det här jobbet hade jag nog hellre gjort med en B1:a för att ha ett smidigt system som funkar ihop med alla de ljusformare jag har. Eller så samlar jag bara argument för att köpa en efter sommaren? Eller två. Har inte riktigt bestämt mig om jag har nytta av två, eller om jag ska kombinera med Speedlights för att kunna ha en mer bärbar fotostudio.

När jag skrev detta kom jag att tänka på ett fotojobb jag gjorde åt LottaNytt för något år sedan med liknande bildlösning, men då var det utomhustavla jag hittade som föreställde Hötorget. Se här: Omslagsbild med låtsasbakgrund

En idé får man använda två gånger. Minst.

Comments on this entry are closed.

 • Lars Parbring 17 juni, 2014, 08:58

  Fint! Enkelhet och ändå bra resultat.
  Fråga: Vad kör du med för radiotrigger när du använder speedliteblixt?

  • Stefan Tell 17 juni, 2014, 10:58

   Tack, är man på ett okänt ställe med lite tidpress brukar jag ofta gå tillbaka till det enklaste. Sen går det här ändå att variera i all oändlighet beroende på hur mycket befintligt ljus man blandar in.

   Apropå utlösare använder jag Profoto Air med synksladd till Speedlights. En på kameran och och per blixt. Inte optimalt då man får hålla sig vid 1/200 sekund ungefär. Har tänkt köpa PocketWizard men har inte orkat med att köpa ett system till bara för att få lite kortare slutartider. Men det blir väl så framöver.

 • Stefan Nilsson 17 juni, 2014, 13:43

  Vackert. Är själv på jakt efter ett vitt paraply och softbox till mina speedlights men är osäker på storlek och prisvärt märke. Du råkar inte ha några rekommendationer?

  Kan även passa på att höra om det är något annat du skulle rekommendera när man försöker lära sig. T.ex. en snoot eller något annat? Tänker då främst på s.k. ”rim light”.

  • Stefan Tell 18 juni, 2014, 00:12

   Tack, vad gäller blixtparaplyer har jag ett antal olika storlekar och typer. Dock bara Profoto, så jag kan egentligen inte uttala mig om andra märkens kvalité och hur bra de kan vara.

   Å andra sidan är väl ett vanligt paraply det minst avancerade av ljusformare, så jättestor skillnad tror jag inte man ser. Det är nog först efter lite användning som man märker vad som håller och inte.

   Jag tycker nog själv att det med svart utsida och vit insida är det mest användbara rent generellt då det ger ett rätt behagligt ljus. Silver blir genast mer känsligt för vinkel och passar oftast bättre på sminkat folk om det används på huvudljuset.

   Sen finns det paraplyer med fler användningsområden där man kan ta av och på dukar för att göra om det från t ex ett halvtransparent till ett med vit insida. Det är kanske det mest praktiska. Eller ett med silver på insidan och en frontduk, fast då liknar det egentligen en softbox.

   För rim/kantljus skulle jag rekommendera ett raster, Honl och liknande har bra och smidiga system för Speedlights. En snoot är kul men väldigt specialiserad, inget jag använder direkt ofta.

   Hoppas det svarade på lite av dina frågor, annars är du välkommen att fråga mer.

   • Stefan Nilsson 18 juni, 2014, 13:21

    Tack för svaret. Tittade igenom lite av dina äldre bilder och bestämde mig för att ett vitt paraply samt ett raster blir en ganska billig start.

    På sikt blir det garanterat en softbox men jag vill se var begränsningarna ligger innan jag börjar köpa på mig alldeles för mycket saker.

    • Stefan Tell 25 juni, 2014, 23:37

     Smart drag, man kan aldrig skriva en för lång önskelista, men det är otroligt lätt att köpa på sig för mycket.

     En bra idé är att lite då och då fundera på vad man har och vad som saknas. Ibland köper man något som är nästan som det man redan har, eller något som kräver andra prylar som också kostar pengar. Men önska sig kan man ju…