≡ Meny
Fotograf Stefan Tell

Reportagefoto vid operation

Omslagsfoto till veterinärtidning på Albano. Fotograf Stefan Tell

För ett tag sedan fotograferade jag på Albano Djursjukhus för tidningen VeterinärMagazinet då en schäfer skulle genomgå en slags hjärtoperation som är lite unik, åtminstone än så länge.

Mitt uppdrag var att dokumentera hela processen i bilder till artikeln som beskriver steg-för-steg vad som händer, från första undersökningen till avslutad operation. Jag är inte så bra på operationstekniker, men i korthet var det här en smart och smidig variant av titthålskirurgi om jag förstod det hela rätt.

Omslagsfoto och reportagebilder

Tidningsomslag, fotografering för VeterinärMagazinet på Albano Djursjukhus. Fotograf Stefan Tell

Det är alltid lite extra kul när någon av bilderna från artikeln även blir omslagsbild, i det här fallet blev det lite oväntat en “action”-bild från själva operationen, annars brukar det oftast vara porträtt som hamnar på omslaget.

Just omslagsbilder till tidningar är lite extra kniviga att få till, om man inte gör något väldigt rent och luftigt. Här har formgivaren varit lite modigare och lyckats beskära min bild bra för att hitta mörka och ljusa partier som inte är så röriga att lägga ut text och rubriker på, något man helst ska tänka på när man tar själva bilden.

Enklaste sättet är såklart att som sagt bara göra något väldigt avskalat så kan de som sköter layouten bara placera ut alla element på en ren bakgrund, men det är ju såklart roligare om man kan erbjuda lite variation.

Schäfer i undersökningsrum på djursjukhus. Fotograf Stefan Tell

Kort skärpedjup i röriga miljöer

Fotograferingen började på förmiddagen i ett undersökningsrum där en schäfer skulle kollas (med ultraljud tror jag) för att se vilka förutsättningar som fanns. Jag fotograferade hela uppdraget med en Nikon D800 för att bilderna skulle vara stora nog att kunna beskäras som det krävdes.

I det här rummet, som inte var så stort, använde jag ett 50mm-objektiv så det blev kort skärpedjup så bakgrunden blev aningens mindre rörig och fick det intressanta i fokus hela tiden. Under hela tiden såg jag till att inte vara i vägen eller stressa hund och de andra i rummet, det är lite svårt att vara en fluga på väggen, men man kan försöka.

Fotografering till artikel vid undersökning på djursjukhus. Fotograf Stefan Tell

Eftersom veterinären var insatt i vad artikeln skulle handla om såg han hela tiden till att vara väldigt tydlig med varje steg, så det var inte speciellt svårt att dokumentera i bilder vad som hände.

Fotografering av veterinärer på djursjukhus. Fotograf Stefan Tell

Nu har jag fotograferat ett antal gånger vid undersökningar och det är ofta samma sak, eftersom så mycket av processen är avhängig på att man tittar på en bildskärm, i det här fallet ultraljudet, får man förlita sig på den belysning som finns i rummet då persiennerna oftast är neddragna. Lite vinjettering i Lightroom efteråt kan hjälpa till att fokusera bilden på det som är intressant och inte göra dem för platta.

Fotografering av hjärtoperation på djursjukhus. Fotograf Stefan Tell

När förundersökningen var klar tvättades och rakades hunden där man skulle göra ingreppet, och sövdes. Just det här när man ska söva något är alltid lite speciellt, lite som när små barn somnar. Jag tycker det känns lite som de dör, men de gör de såklart inte. Ett stort antal personer håller också hela tiden koll på puls, andning och annat som är viktigt, sen var det dags för operation.

Foto under operation. Fotograf Stefan Tell

En operationssal är lite som en fotostudio, den ser väldigt stor och rymlig ut innan man har dragit in all utrustning och de personer som ska vara där. För att göra det hela aningens mer trångt var det samtidigt ett filmteam på plats som spelade in en dokumentär om djursjukhuset, men vi hade hela tiden en bra dialog så ingen stod i vägen för den andra vid viktiga moment.

Fotografering till artikel i VeterinärMagazinet på Albano. Fotograf Stefan Tell

Låt inte kameran luras av lampor

Ljuset i operationssalar är alltid lite speciellt, det ser ljust och fräscht ut för blotta ögat men är ganska skarpt egentligen. Operationslamporna, på samma sätt som tandläkares arbetsbelysning, är så otroligt mycket starkare och renare än övrig belysning så man får se till att kameran inte luras.

Reportagefoto på djursjukhus under operation. Fotograf Stefan Tell

För det mesta brukar jag exponera manuellt för att ha kontroll på ljuset, det tycker jag nog är enklast om man bara ser till att kolla av på displayen med jämna mellanrum så inte exponeringen är helt ute och cyklar.

Fotografering till artikel under operation med röntgen. Fotograf Stefan Tell

För att göra det hela lite mer krångligt var det här en operation där stor del av proceduren krävde röntgen, de kollade hela tiden på skärmar som visade var deras lilla slang som de förde upp från hundens lår upp till hjärtat var med hjälp av detta.

Vi som filmade och fotograferade fick stå bakom en vägg av bly så vi slapp strålningen, de som arbetade med operationen hade tunga blyförkläden och annat som skyddade dem. Det innebar att vissa delar av operationen bara kunde dokumenteras från en viss vinkel, men den blev rätt beskrivande ändå.

svartvit-bild

Apropå ljusförhållanden igen, såhär ser det ut om man fotograferar mot själva delen som de arbetar med. 1/4000 sekund och bländare 2.8 användes för att inga detaljer skulle frätas ut på den viktiga delen på bilden. Resten blev väldigt mörk i jämförelse. Jag gjorde den förresten svartvit för bloggen så den inte ser så läskig ut, det är trots allt en operation med allt vad det innebär.

Rätt vitbalans eller rätt känsla

Vitbalansen i bilderna varierar rätt kraftigt, men det var så det var. Jag försöker alltid för en lite blåare ton i bilder från den här typen av miljöer, för det är nog så jag upplever operationssalar. Men kollar man på de delar av bilderna som inte har arbetsbelysningen drar de snarare åt det varma hållet. Sen varierade det ännu mer för att de hade olika mycket ljus på under olika delar av operationen, beroende på om de behövde se tydligt på bildskärmarna eller arbeta mer direkt på hunden.

Alla bilder från själva operationen är förresten tagna med ett 24-70mm zoom-objektiv, det är överlägset det mest lättjobbade objektivet för den här typen av uppdrag då man kan använda det till allt. På alla mina Nikon-kameror har det också den mest pålitliga autofokus, tycker jag nog också. Rätt viktigt då varje moment måste bli rätt.

När allt var klart och jag laddat in bilderna i datorn gjorde jag ett urval som jag skickade till tidningen, för att snabba på processen hade jag redigerat dessa bilder, rätt många fler än de sedan använde till artikeln. Så arbetar jag bara med tidningar i princip, så slipper de behöva återkomma med sina val utan kan använda de färdiga bilder de vill, om det inte är något speciellt som behöver fixas dvs.

Några sista ord om omslagsbilden också, den är tagen när allt i princip var klart, så att jag stod på knä väldigt nära operationsbordet var inget som störde någon, och det var kul att kunna få en sådan vinkel. Det var väldigt många bilder som jag raderade direkt i kameran, men till slut fick jag det rätt. De nästan vita gummihandskarna blev såklart lite utfrätta, men tack vare manuell exponering och att ljus studsade upp från bordet i veterinärens ansikte blev den lyckad.

Det var det, 1100 ord om en fotografering.

2 comments… add one
  • Jonas 26 april, 2014, 08:44

    Såg ut som ett riktigt roligt jobb, omslagsbilden blev riktigt snygg!

  • Urban Bäcklund 28 april, 2014, 16:17

    Omslagsbilden är jättebra, snyggt.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.